Αγωνία στο Μαξίμου για το πλαίσιο παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα -Θολό το τοπίο λόγω υψηλών πλεονασμάτων - iefimerida.gr

Αγωνία στο Μαξίμου για το πλαίσιο παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα -Θολό το τοπίο λόγω υψηλών πλεονασμάτων

Αγωνία στο Μαξίμου για το πλαίσιο παρακολούθησης / EUROKINISSI: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Καλώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα μπει η «σφραγίδα» στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Εξ’ αυτού του λόγου κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο θα περάσουν στη φάση της τελικής διαπραγμάτευσης: για την έξοδο από το Πρόγραμμα, αλλά και στη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους. Ενώ πηγές με πλήρη γνώση των συζητήσεων που γίνονται δηλώνουν στο iefimerida ότι «κομβική περίοδος είναι το Φεβρουάριο του 2018 μέχρι τον Ιούλιο». Ωστόσο υπάρχει ανησυχία για το πλαίσιο εποπτείας που έρχεται.

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Ερτ3 επιχείρησε να δώσει τόνο…απελευθέρωσης από την τρόικα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πάρει πίσω τα κλειδιά της χώρας, κάτι που θα αποτελέσει και το κλειδί για τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές προκηρυχθούν.

Περιμένοντας την…έκταση της ρύθμισης για το χρέος

Σε ό,τι αφορά το χρέος υπάρχουν ανοικτά πολλά ενδεχόμενα, με δεδομένο ότι: δεν έχει σχηματιστεί γερμανική κυβέρνηση και δεν είναι πιθανό να υπάρξει η συμφωνία του αξιώνει το Ταμείο για το χρέος. Αυτό σημαίνει ότι τα σενάρια είναι δύο: είτε το Ταμείο να αποχωρήσει, είτε να οδηγηθεί σε σιωπηλή παραμονή (δηλαδή ως παρατηρητή). Σενάριο που προκρίνουν και οι Ευρωπαίοι που θέλουν τις μικρότερες δυνατές αναταράξεις. Αυτό που ξεκαθαρίζουν, ωστόσο, από το Μαξίμου είναι ότι το επίδικο είναι «η έκταση της ρύθμισης».

Ζητούμενο το χρονοδιάγραμμα

Οι κυβερνητικοί -μετά και τις δηλώσεις Σεντένο- εξακολουθούν να παραπέμπουν στην απόφαση του Eurogroup τον Ιούνιο του 2017. «Ο προσδιορισμός θα γίνει κατά τη διάρκεια των τελικών διαπραγματεύσεων για την έξοδο από το πρόγραμμα» λένε με νόημα στο iefimerida προσθέτοντας ότι οποιοδήποτε άλλο χρονοδιάγραμμα είναι εκτός συμφωνίας.
«Έχουμε την καλή θέληση να το ολοκληρώσουμε μέχρι τα μέσα του 2018, τον Αύγουστο του 2018» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroupκρούοντας καμπανάκι για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Ενώ ανάλογες ήταν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Β. Ντομπρόβσκις.

Αγωνία για το πλαίσιο παρακολούθησης

Αυτό όμως που τρομάζει και προκαλεί ανησυχία στο Μαξίμου είναι το πλαίσιο παρακολούθησης που θα ακολουθήσει. Μπορεί η κυβέρνηση να επιθυμεί να είναι ανάλογο με αυτό της Κύπρου ή της Πορτογαλίας, ωστόσο ακόμα το τοπίο παραμένει εξαιρετικά θολό. Ενδεικτικά τις κατάστασης είναι τα …φίλια «πυρά» που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας, με πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος να θυμίζουν ότι οι δεσμεύσεις για υψηλά πλεονάσματα καθιστούν «θολό» το τοπίο για μετά τη λήξη της δανειακής σύμβασης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ