«Πεθαμένη» η αγορά φυσικών ελάτων και γκι -Πόσο κοστίζουν - iefimerida.gr

«Πεθαμένη» η αγορά φυσικών ελάτων και γκι -Πόσο κοστίζουν

«Πεθαμένη» η αγορά φυσικών ελάτων και γκι -Πόσο κοστίζουν /Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την προτίμησή τους στα πλαστικά δέντρα δείχνουν όπως φαίνεται οι καταναλωτές, με αποτέλεσμα η αγορά των φυσικών ελάτων να είναι παγωμένη.

Οπως αναφέρει ο ιστότοποw eleftheria.gr και το ρεπορτάζ της Λένας Κισσάβου, στο Δασαρχείο Λάρισας, έχουν κατατεθεί μόνο δύο αιτήσεις κοπής φυσικών ελάτων, από ιδιωτικές τεχνητές φυτείες, της Καλλιπεύκης, ενώ δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για κοπή γκι (αρκουδοπούρναρου), από τη δασική περιοχή «Γκουνταμάνι» του Δασαρχείου Λάρισας, η οποία θεωρείται ο παράδεισος των αυτοφυών αρκουδοπούρναρων (γκι), στη Λάρισα, και βρίσκεται ανάμεσα στα δασικά συμπλέγματα του Ολύμπου και του Κισσάβου, σε μια έκταση 4.500 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια δασάρχη Λάρισας κ. Παναγιώτα Καζάκου, «οι δύο ιδιοκτήτες φυτειών ελάτων, ζήτησαν την έγκριση κοπής εκατό δέντρων ο καθένας, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα κόψουν και θα διαθέσουν στην αγορά όλο τον αριθμό των δέντρων που ζήτησαν, καθώς διαπιστώνεται ότι κάθε χρόνο μειώνεται η ζήτησή τους».

Η κ. Καζάκου επισημαίνει επίσης ότι τα δένδρα που κόβονται με την άδεια του δασαρχείου, διαθέτουν στο εμπόριο μολυβδοσφραγίδα πλησίον της κορυφής τους, καθώς και δασική σφύρα (σφραγίδα) στη βάση του κορμού τους, με το χαρακτηριστικό γράμμα «Υ».

Όπως τονίζει «το έλατο που πωλείται στο εμπόριο χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά στοιχεία, έχει κοπεί παράνομα».

«Μας έφαγαν οι Κινέζοι!»

«Κάποτε κατεβάζαμε φορτηγά με φυσικά έλατα στη Λάρισα… Σήμερα τα φέρνουμε μόνο κατόπιν παραγγελιών πελατών μας, και αυτά είναι ελάχιστα, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού», αναφέρει ιδιοκτήτης ανθοπωλείου στη Λάρισα, αναπολώντας εποχές που έφυγαν ανεπιστρεπτί.

«Είχαμε παραγγελίες από εταιρίες, αντιπροσωπείες, εμπόρους, επιχειρήσεις, τράπεζες, ιδιώτες, όλοι τους τοποθετούσαν και στόλιζαν φυσικά έλατα στους χώρους τους. Σήμερα; Μας έφαγε η «κρίση» και οι Κινέζοι!» συμπληρώνει.

Μας δείχνει τη βιτρίνα και λέει: «Τέτοια εποχή δεν φαινόταν οι βιτρίνες μας από τα έλατα που είχαμε στο πεζοδρόμιο. Επίσης διαθέταμε μεγάλο αριθμό βάζων με γκι και δεν προλαβαίναμε να τα ανανεώνουμε καθώς η ζήτησή τους ήταν μεγάλη. Κάθε σπίτι είχε και ένα ματσάκι γκι».

Η κίνηση για χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά φυτά, είναι υποτονική στα ανθοπωλεία της Λάρισας, τα οποία προσπαθούν να δελεάσουν τους καταναλωτές δημιουργώντας όμορφες γιορτινές συνθέσεις με γκι και κλωνάρια από έλατα.

Όσον αφορά στο κόστος τους, ο ίδιος αναφέρει: «Τρία ευρώ, κοστίζει το κάθε ματσάκι γκι, ενώ το φυσικό έλατο, ανάλογα με το μέγεθός του, από 20 ως και 150 ευρώ».

Να σημειωθεί ότι, καταστήματα πώλησης φυτών αλλά και φυτώρια στη Λάρισα, προσφέρουν μια πιο οικονομική λύση, σε αυτούς που θέλουν να αγοράσουν φυσικό έλατο. Συγκεκριμένα το πουλούν σε γλάστρα, σε διάφορα μεγέθη, ώστε να το διατηρήσουν ως διακοσμητικό φυτό στο σπίτι τους και μετά τα Χριστούγεννα.

Ανάλογα με το μέγεθος του φυτού κοστίζει και η αγορά του. Για παράδειγμα ένα φυσικό έλατο δύο μέτρων περίπου, σε γλάστρα, κοστίζει 50 ευρώ!

Πηγή: eleftheria.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ