Είναι το μπλε το χρώμα της ταχύτητας; -Γιατί άρχισαν να το επιλέγουν κάποιοι αθλητές - iefimerida.gr

Είναι το μπλε το χρώμα της ταχύτητας; -Γιατί άρχισαν να το επιλέγουν κάποιοι αθλητές

Γερμανοί αθλητές με τις νέες μπλε στολές τους (Φωτογραφία: AP/ Rick Bowmer)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπάρχουν αθλήματα, όπως το πατινάζ ταχύτητας, που τα χρυσά μετάλλια μπορεί να κριθούν σε εκατοστά του δευτερολέπτου. Είναι λογικό λοιπόν οι αθλητές να προσπαθούν να εκμεταλλευθούν κάθε πλεονέκτημα.

Το ύφασμα της στολής, η αεροδυναμική του παγοπέδιλου, οι κουκούλες... τα πάντα μετρούν. Τώρα, έχει σημασία και το χρώμα. Αυτό προκύπτει τουλάχιστον τους τελευταίους μήνες, ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων της Ν. Κορέας, καθώς κάποιοι έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι το μπλε είναι το πιο «γρήγορο» χρώμα.

Το πράγμα έγινε εμφανές όταν πρόσφατα αθλητές από τρεις χώρες, τη Γερμανία, τη Νορβηγία και τη Ν. Κορέα, εμφανίστηκαν στον πρώτο αγώνα του Παγκοσμίου κυπέλλου φορώντας μία... ύποπτα παρόμοια απόχρωση του μπλε. Κι αν η Νότια Κορέα παραδοσιακά αγωνίζεται με αυτό το χρώμα στο πατινάζ ταχύτητας, δεν ισχύει το ίδιο για τις άλλες δύο χώρες. Η Νορβηγία για παράδειγμα έχει γράψει ιστορία στο εν λόγω άθλημα- με 80 Ολυμπιακά μετάλλια- με τους αθλητές της να αγωνίζονται με κόκκινες εμφανίσεις.

«Κάποιοι λένε τώρα ότι το μπλε είναι πιο γρήγορο χρώμα από οποιοδήποτε άλλο. Είναι μια παράξενη θεωρία, αλλά ίσως τη δοκίμασαν και πήγαν καλύτερα από ό,τι με την κόκκινη στολή», σχολίασε ο Χέιν Οτερσπεερ, ειδικός επί της ταχύτητας, από την Ολλανδία.

Οπως με κάθε τι νέο, η πρώτη εκτίμηση είναι ότι αυτό δοκιμάστηκε ξανά και ξανά. Αλλωστε, σε παγοδρόμια, εργαστήρια και άλλες προπονητικές δομές σε όλο τον κόσμο οι κορυφαίες χώρες στο πατινάζ ταχύτητας επιδίδονται σε μία διαφορετική κόντρα, για το καλύτερο αποτέλεσμα. Ενδεικτικό το γεγονός ότι η Lockheed Martin, εταιρεία αμυντικού εξοπλισμού και αεροναυπηγικής μεταξύ άλλων, ενεπλάκη στον σχεδιασμό των στολών που φορούσε η αμερικανική ομάδα στους προηγούμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες.

Μπορεί όμως να παίξει ρόλο στις επιδόσεις το χρώμα και με κάποιο ο αθλητής να είναι πιο γρήγορος; Ορισμένοι το θεωρούν εξωφρενικό, μερικοί το αποδέχονται, ενώ άλλοι είναι απλά μπερδεμένοι.

«Λένε ότι κάνεις πατινάζ λίγο πιο γρήγορα από ό,τι με το κόκκινο, οπότε το πιστεύω», είπε η Χέγκε Μπόκο, Νορβηγίδα αθλήτρια του πατινάζ ταχύτητας, φορώντας τη νέα μπλε στολή της. Τι σημαίνει όμως αυτό ακριβώς; «Δεν έχω ιδέα», παραδέχθηκε γελώντας. «Οι Κορεάτες και οι Γερμανοί επίσης αγωνίζονται με μπλε, οπότε ίσως υπάρχει κάτι», συμπλήρωσε.

Βέβαια, οι επιστήμονες έχουν μείνει απορημένοι. «Με βάση τις γνώσεις μου, δεν μπορώ να φανταστώ πώς το να βάψεις το ίδιο ύφασμα σε δύο διαφορετικά χρώματα που έχουν τις ίδιες ιδιότητες, θα έχει κάποιο διαφορετικό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την αεροδυναμική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρένζο Σάμεϊ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Β. Καρολίνας.

Υπάρχουν όμως και οι καχύποπτοι. Εκείνοι που αναρωτιούνται αν οι Νορβηγοί απλά... παίζουν με το μυαλό των αντιπάλων τους. «Είναι το παλιότερο τρικ. Πρόκειται απλά για... καπατσοσύνη. Να τους κάνεις να αμφιβάλουν και να αναρωτιούνται», σχολίασε ο Μάικ Κρόου, προπονητής της καναδικής ομάδας για το θέμα των χρωμάτων.

Από την άλλη, υπάρχει και η ψυχολογία. Ο Στέφεν Γουέστλαντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, δήλωσε ότι παρότι δεν μπορεί να βρεθεί σύνδεση ανάμεσα στο χρώμα και την απόδοση μιας στολής, πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το χρώμα μπορεί να επηρεάσει την απόδοση από καθαρά ψυχολογική άποψη.

«Αθλητές μπορεί να αισθάνονται πιο σίγουροι ή ισχυροί με συγκεκριμένα χρώματα. Και οι αντίπαλοι μπορεί να βγάλουν συμπέρασμα για εκείνους που έχουν απέναντί τους με βάση τα χρώματα που φορούν», εξήγησε.

Πηγή: New York Times

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ