Ρωσικά έργα θρησκευτικής τέχνης στο Μουσείο Μπενάκη -Εικόνες, άμφια, λειτουργικά σκεύη [εικόνες] - iefimerida.gr

Ρωσικά έργα θρησκευτικής τέχνης στο Μουσείο Μπενάκη -Εικόνες, άμφια, λειτουργικά σκεύη [εικόνες]

Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη περιλαμβάνει πάνω από εξήντα έργα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών-IΤΕ, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό, μια έκθεση με άγνωστα ρωσικά έργα θρησκευτικής τέχνης, από μουσειακές συλλογές, ναούς και μοναστήρια της Ελλάδας.

Η έκθεση έχει τίτλο «Θρησκευτική τέχνη από τη Ρωσία στην Ελλάδα» και παρουσιάζεται στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη στο Κολωνάκι (Κουμπάρη 1),

Οι πολυάριθμες ρωσικές εικόνες καθώς και τα ποικίλα λειτουργικά σκεύη, άμφια, βιβλία και αντικείμενα ιδιωτικής ευλάβειας που φυλάσσονται σήμερα σε μονές, ναούς και μουσεία ανά την Ελλάδα, συνιστούν σημαντικά αλλά εν πολλοίς ανεξερεύνητα τεκμήρια, τόσο για την ιστορία της θρησκευτικής τέχνης της πρώιμης νεότερης εποχής, όσο και για την εξέλιξη των πολιτιστικών επαφών και των πολιτικών σχέσεων της Ρωσίας με τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, από τα μέσα του 16ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα.

Ρωσικά έργα θρησκευτικής τέχνης στο Μουσείο Μπενάκη -Εικόνες, άμφια, λειτουργικά σκεύη [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από εξήντα έργα, τα οποία αντιπροσωπεύουν τις ποικίλες όψεις του φαινομένου, εστιάζοντας στους διαύλους μεταφοράς των θρησκευτικών έργων από τη Ρωσία στην Ελλάδα, και στις διαδικασίες ενσωμάτωσής τους σε ένα καινούργιο εθνο-θρησκευτικό και πολιτισμικό πλαίσιο.

Ρωσικά έργα θρησκευτικής τέχνης στο Μουσείο Μπενάκη -Εικόνες, άμφια, λειτουργικά σκεύη [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Διερευνά τις ιδιαίτερες διαδρομές τους και τις ποικίλες μορφές υποδοχής και υιοθέτησής τους στον ελληνικό χώρο, καθώς και θέματα χρονολόγησης των ρωσικών έργων και απόδοσής τους σε εργαστήρια.
Αυτό το άγνωστο, συναρπαστικό υλικό, είχε αποτελέσει το αντικείμενο ενός ερευνητικού προγράμματος που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Ρωσικά έργα θρησκευτικής τέχνης στο Μουσείο Μπενάκη -Εικόνες, άμφια, λειτουργικά σκεύη [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Η έκθεση αξιοποιεί τα πορίσματα αυτής της έρευνας συγκεντρώνοντας για πρώτη φορά ρωσικές εικόνες και λατρευτικά αντικείμενα που βρίσκονται διάσπαρτα όχι μόνο σε μουσειακές συλλογές, αλλά και σε μονές και ναούς, στους οποίους αφιερώθηκαν ως δωρεές και αναθήματα.

Ρωσικά έργα θρησκευτικής τέχνης στο Μουσείο Μπενάκη -Εικόνες, άμφια, λειτουργικά σκεύη [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Την έκθεση συνοδεύει έγχρωμη έκδοση 168 σελ., η οποία πραγματεύεται εκτός από τα έργα της έκθεσης και ορισμένα σπάνια αντικείμενα από μοναστηριακές συλλογές και ναούς, τα οποία δεν ήταν μεν δυνατόν να μετακινηθούν, ωστόσο προσφέρθηκε η δυνατότητα φωτογράφισης και μελέτης τους: Η ιστορική και καλλιτεχνική σημασία των ρωσικών έργων που φυλάσσονται στις Μονές Βαρλαάμ και Μεγάλου Μετεώρου, τα αντικείμενα από τις Μονές Παναγίας Τατάρνας και Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου παρουσιάζονται αναλυτικά στα κείμενα της έκδοσης.

Παράλληλες εκδηλώσεις
Διεθνές Συμπόσιο «Ρωσική εκκλησιαστική τέχνη στην Ορθόδοξη Ανατολή»

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί Διεθνές Συμπόσιο «Ρωσική εκκλησιαστική τέχνη στην Ορθόδοξη Ανατολή: πολιτική, τέχνη και τεχνολογία». 15 & 16 Δεκεμβρίου 2017, Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη, Κουμπάρη 1.
Οι ανακοινώσεις εντάσσονται σε τρεις θεματικές ενότητες:
Ι. Εικονογραφικές και υφολογικές ιδιαιτερότητες των ρωσικών εικόνων που γνώρισαν διάδοση στην Ελλάδα.
ΙΙ. Οι επίσημοι και ανεπίσημοι δίαυλοι μεταφοράς θρησκευτικών έργων από τη Ρωσία στην Ελλάδα. Η υποδοχή και οι χρήσεις των ρωσικών εικόνων στο πλαίσιο της δημόσιας και ιδιωτικής λατρείας των Ελλήνων από τον 16ο έως τα τέλη του 19ου αιώνα.
ΙΙΙ. Τεχνολογία κατασκευής και συντήρησης ρωσικών εικόνων.
Επισυνάπτεται το πρόγραμμα του συμποσίου.
Στην έκθεση επίσης, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις, καθώς και άλλες εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ρωσικά έργα θρησκευτικής τέχνης στο Μουσείο Μπενάκη -Εικόνες, άμφια, λειτουργικά σκεύη [εικόνες] | iefimerida.gr 4

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Επιμέλεια: Αναστασία Δρανδάκη, επιμελήτρια της Βυζαντινής Συλλογής Neptune Lines, Μουσείο Μπενάκη, Γιουλιάνα Μπόιτσεβα, συνεργαζόμενη ερευνήτρια, Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών - ΙΤΕ
Βοηθός συντονισμού: Μάρα Βερύκοκου, Μουσείο Μπενάκη
Σχεδιασμός: Παύλος Θανόπουλος, Μουσείο Μπενάκη
Γραφιστικές εφαρμογές: Ντόρα Πικιώνη, Μουσείο Μπενάκη

Ρωσικά έργα θρησκευτικής τέχνης στο Μουσείο Μπενάκη -Εικόνες, άμφια, λειτουργικά σκεύη [εικόνες] | iefimerida.gr 5


Την έκθεση «Θρησκευτική τέχνη από τη Ρωσία στην Ελλάδα» εγκαινίασε την Δευτέρα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος και θα διαρκέσει έως και τις 11 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ