Περίπου 6.000 τζιχαντιστές του ΙΚ ενδέχεται να επιστρέψουν στην Αφρική - iefimerida.gr

Περίπου 6.000 τζιχαντιστές του ΙΚ ενδέχεται να επιστρέψουν στην Αφρική

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σχεδόν 6.000 Αφρικανοί που πολέμησαν στη Μέση Ανατολή στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους ενδέχεται να επιστρέψουν στην Αφρική, δήλωσε ο Επίτροπος της Αφρικανικής Ένωσης για την ειρήνη και την ασφάλεια, ο οποίος κάλεσε τις χώρες της ηπείρου να προετοιμαστούν «ενεργά» για τη διαχείριση των επιστροφών αυτών.

«Οι εκθέσεις κάνουν λόγο για την παρουσία 6.000 Αφρικανών μαχητών μεταξύ των 30.000 αλλοδαπών που είχαν ενταχθεί στην τρομοκρατική οργάνωση στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Σμαΐλ Σεργκί στη διάρκεια μιας συναντησης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Το ΙΚ εκμεταλλεύθηκε τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία για να εδραιωθεί στη χώρα, αλλά και το γειτονικό Ιράκ.

Κατά την αιφνιδιαστική άνοδό του το 2014, με την κατάκτηση μεγάλων εκτάσεων και στις δύο χώρες, το ΙΚ κήρυξε την ίδρυση ενός «χαλιφάτου» και προσέλκυσε χιλιάδες αλλοδαπούς μαχητές.

Όμως, πλέον οι τζιχαντιστές έχουν χάσει το σύνολο των εδαφών που είχαν καταλάβει στο Ιράκ και το μεγαλύτερο μέρος αυτών στη Συρία.

«Η επιστροφή των στοιχείων στην Αφρική αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια και σταθερότητα και απαιτεί ειδική μεταχείριση και ενεργή συνεργασία μεταξύ των αφρικανικών χωρών», τόνισε ο Σεργκί.

Ο ίδιος κάλεσε τις ενδιαφερόμενες χώρες να «ανταλλάξουν πληροφορίες για τα ένοπλα στοιχεία που επιστρέφουν στις χώρες τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΙΚ τζιχαντιστές Αφρική
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ