Σε κατάσταση συναγερμού το Ισραήλ- Προετοιμάζεται για «ημέρα οργής» των Παλαιστινίων - iefimerida.gr

Σε κατάσταση συναγερμού το Ισραήλ- Προετοιμάζεται για «ημέρα οργής» των Παλαιστινίων

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού έχουν τεθεί οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείς υπό το φόβο μιας νέας κλιμάκωσης της βίας μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Σε κατάσταση συναγερμού το Ισραήλ- Προετοιμάζεται για «ημέρα οργής» των Παλαιστινίων  | iefimerida.gr 0

Η Χαμάς κήρυξε τη σημερινή «ημέρα οργής» και κάλεσε τους Παλαιστίνιους να ξεκινήσουν μια τρίτη ιντιφάντα κατά του Ισραήλ, οι αρχές του οποίου φοβούνται νέα επεισόδια στις προσευχές της Παρασκευής στο τέμενος Αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ.

Σε κατάσταση συναγερμού το Ισραήλ- Προετοιμάζεται για «ημέρα οργής» των Παλαιστινίων  | iefimerida.gr 1

Μετά το κάλεσμα του ηγέτη της ισλαμικής οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, σε μια νέα εξέγερση εκτοξεύθηκαν ρουκέτες από τη Γάζα προς το Ισραήλ.

Η κίνηση του Τραμπ προκάλεσε την αντίδραση των περισσοτέρων συμμάχων της Ουάσιγκτον, πλην του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Βρετανία, Γαλλία κι άλλες χώρες ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα συνεδριάσει το πρωί.

Συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα

Σε κατάσταση συναγερμού το Ισραήλ- Προετοιμάζεται για «ημέρα οργής» των Παλαιστινίων  | iefimerida.gr 2
Σε κατάσταση συναγερμού το Ισραήλ- Προετοιμάζεται για «ημέρα οργής» των Παλαιστινίων  | iefimerida.gr 3

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατέβηκαν χθες στους δρόμους πόλεων της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας κι έκαψαν σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ενώ ακολούθησαν άγριες συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 22 άτομα από πραγματικά πυρά και σφαίρες από καουτσούκ μόνο στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Σε κατάσταση συναγερμού το Ισραήλ- Προετοιμάζεται για «ημέρα οργής» των Παλαιστινίων  | iefimerida.gr 4
Σε κατάσταση συναγερμού το Ισραήλ- Προετοιμάζεται για «ημέρα οργής» των Παλαιστινίων  | iefimerida.gr 5

Δέκα Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ για ρίψη μολότωφ.

Σε κατάσταση συναγερμού το Ισραήλ- Προετοιμάζεται για «ημέρα οργής» των Παλαιστινίων  | iefimerida.gr 6

Η Παλαιστινιακή αρχή κήρυξε γενική απεργία στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου παραμένουν κλειστά σχολεία και καταστήματα.

Με την κίνηση του Τραμπ πολλοί -και ειδικά οι Παλαιστίνιοι- θεωρούν ότι η Ουάσιγκτον παίρνει το μέρος του Ισραήλ σε μια διαμάχη, όπου θεωρητικά θα μεσολαβούσε για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Σε κατάσταση συναγερμού το Ισραήλ- Προετοιμάζεται για «ημέρα οργής» των Παλαιστινίων  | iefimerida.gr 7

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν να αναγνωριστεί ή Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ το 1967, ως πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Στην ανακοίνωσή του ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε στη Δυτική Ιερουσαλήμ, ούτε στην κατεχόμενη Ανατολική.

Σε κατάσταση συναγερμού το Ισραήλ- Προετοιμάζεται για «ημέρα οργής» των Παλαιστινίων  | iefimerida.gr 8
Σε κατάσταση συναγερμού το Ισραήλ- Προετοιμάζεται για «ημέρα οργής» των Παλαιστινίων  | iefimerida.gr 9

Ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς δεν είναι «ευπρόσδεκτος» την ώρα που ο Λευκός Οίκος προειδοποιούσε ότι η ακύρωση της προγραμματισμένης εντός του Δεκεμβρίου συνάντησης του Πενς με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς θα ήταν «αντιπαραγωγική».

Ο τελευταίος χαρακτήρισε την απόφαση του Τραμπ «λυπηρή και απαράδεκτη», μια κίνηση που ακυρώνει στην πράξη τον μεσολαβητικό ρόλο των ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία.

Πληροφορίες: AP, Reuters, AFP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ