Η πολυτάραχη ζωή της Φρίντα Κάλο μέσα από ημερολόγια και κείμενά της [εικόνες] - iefimerida.gr

Η πολυτάραχη ζωή της Φρίντα Κάλο μέσα από ημερολόγια και κείμενά της [εικόνες]

Η Έλλη Χρονιάρη υποδύεται τη Φρίντα και ακόμα 8 ρόλους
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πολυτάραχη ζωή της διάσημης μεξικανής ζωγράφου Φρίντα Κάλο ξεδιπλώνεται σταδιακά, από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο της, μέσα από μία παράσταση.

Προσωπικές στιγμές που έγιναν γνωστές μέσα από τα γράμματα, το ημερολόγιο και τους πίνακες της αποκαλύπτουν πτυχές του πολυδιάσταστου χαρακτήρα της.

Η παράσταση «Frida» παρουσιάζεται στο Cabaret Voltaire στο Μεταξουργείο. Αίσθηση πραγματικού καμπαρέ, όπου απολαμβάνεις την παράσταση και πίνεις το ποτό σου.

Ένα άτομο επί σκηνής, η Έλλη Χρονιάρη, μεταμορφώνεται στην ίδια τη Φρίντα Κάλο, αλλά και σε οχτώ διαφορετικά πρόσωπα που έπαιξαν μικρό ή μεγάλο ρόλο στη ζωή της διάσημης ζωγράφου και αποκαλύπτει τις ευκολίες και τις δυσκολίες του εγχειρήματος, μιλώντας στο iefimerida.gr.

«Η παράσταση στήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε η ιστορία της ζωής της να κυλήσει μέσα από τα μάτια τόσο της ίδιας, όσο και άλλων προσώπων που έπαιξαν μικρό ή μεγαλύτερο ρόλο στην πορεία της», αναφέρει η Έλλη Χρονιάρη.

Η πολυτάραχη ζωή της Φρίντα Κάλο μέσα από ημερολόγια και κείμενά της [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

«Κάναμε αυτή την επιλογή γιατί θεωρήσαμε πως θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να ακουστούν οπτικές άλλων, ανθρώπων που την έζησαν είτε πολύ-όπως ένας μαθητής της ή η νοσοκόμα της, είτε ελάχιστα, όπως ένας υπάλληλος τελωνείου στο Παρίσι, για παράδειγμα.
Δημιουργήσαμε, λοιπόν, πρόσωπα που θα μας αποκάλυπταν πράγματα για τα οποία η Φρίντα που εμείς πλάσαμε, δεν θα μιλούσε με μεγάλη ευκολία. Τα άλλα πρόσωπα δηλαδή «φωτίζουν» σημεία της ζωής της μέσα από τη δική τους ματιά, ενώ ταυτόχρονα διαφοροποιούν το ρυθμό της αφήγησης κρατώντας σε μεγαλύτερη ετοιμότητα τόσο εμένα όσο και τον θεατή».

«Η μετάβαση από τον έναν ρόλο στον άλλον δεν με δυσκόλεψε ιδιαίτερα γιατί υπήρξε μεγάλη συνέπεια ως προς τις δράσεις των προσώπων αυτών. O καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα, τις δικές του ταχύτητες, τον δικό του τρόπο ομιλίας, τη δική του κινησιολογία. Όταν μένω πιστή σε αυτά και στην τεχνική τους, τα πράγματα λειτουργούν με μια ροή κι έτσι δεν προλαβαίνω να σκεφτώ αν είναι εύκολο ή δύσκολο! Έχει πάντως τεράστιο ενδιαφέρον και με ελευθερώνει φοβερά».

«Ασθένειες, εγχειρίσεις, αποβολές, σχέσεις με άντρες και γυναίκες»

«H Φρίντα Κάλο ήταν Μεξικανή ζωγράφος που έζησε και δημιούργησε στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, με ιστορίες ζωής που μάς κινούν τρομερά το ενδιαφέρον ακόμα, παρά το πέρασμα του χρόνου.
Ασθένειες, εγχειρίσεις, αποβολές, σχέσεις με άντρες και γυναίκες, ταξίδια, πολιτική, κι άλλα ταξίδια, αλκοόλ, πόνος, πίνακες, κι άλλα ταξίδια, κι άλλο αλκοόλ, κι άλλοι πίνακες... Δεν θα έχει τελειωμό αυτή η «λίστα» με τις λέξεις που μοιάζει να ταιριάζουν δίπλα στο όνομα Φρίντα Κάλο».

«Δεν έχω απάντηση στο τι σημαίνει για τον κόσμο της σημερινής εποχής-ξέρω όμως γιατί αφορά εμένα και νομίζω και την υπόλοιπη ομάδα των συντελεστών: για αυτό το VIVA που είναι σαν να την ακούω να το φωνάζει, παρόλο που δεν έχω ιδέα πώς θα έμοιαζε η φωνή της. Ζήτω στη Ζωή, στον έρωτα, στη δημιουργία. Πώς να μη σε αφορά μια γυναίκα που φώναξε τόσο πολύ για αυτά, ενώ την ίδια στιγμή έσπαγε ο εαυτός της σε χίλια κομμάτια;».

Η πολυτάραχη ζωή της Φρίντα Κάλο μέσα από ημερολόγια και κείμενά της [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

Η Φρίντα είναι ιδέα

«Ξεκινήσαμε από μελέτη των γεγονότων της ζωής της, του ημερολογίου της, του ζωγραφικού της έργου. Όσο πιο πολύ μελετούσαμε τόσο πιο «άνετα» νιώθαμε με το να την προσεγγίσουμε ως σκηνικό/θεατρικό πρόσωπο.
Άρχισε σιγά σιγά να ζωντανεύει στις πρόβες μας, κι εμείς συμπεριφερθήκαμε- ευτυχώς, αρκετά παιδικά: ενώ τα υπαρκτά πρόσωπα και οι βιογραφίες τους φέρουν άλλες δυσκολίες σε σχέση με τα θεατρικά πρόσωπα του εκάστοτε συγγραφέα (αυτό αφορά το κομμάτι της προσέγγισης αυτού που ονομάζεται «ρόλος»), αποφασίσαμε νωρίς να μην το αντιμετωπίσουμε σαν βάρος ή σαν διαφορετικού τύπου ευθύνη.

Η Φρίντα ναι μεν υπήρξε, αλλά έζησε σε μια εποχή και σε ορισμένες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που δεν μας επιτρέπουν να μιλάμε με τόσο μεγάλη σιγουριά για το πρόσωπό της. Δεν είναι εγγεγραμμένη στη συλλογική μνήμη ως «ζωντανό πρόσωπο» αλλά περισσότερο ως ιδέα. Έτσι, νιώσαμε πιο ελεύθεροι να δημιουργήσουμε μια ταυτότητα γύρω από το πρόσωπό της, βασισμένη φυσικά, στις ιστορικές πηγές. Πώς θα στεκόταν, πώς θα κοίταζε, πώς θα τραγουδούσε…

Πράγματα που θα τα σκεφτόμασταν έτσι κι αλλιώς, ακόμα κι αν κάναμε μια παράσταση για ένα «φανταστικό» πρόσωπο. Τελικά, αυτός ήταν και ο πιο ασφαλής δρόμος, γιατί σου ανοίγει πόρτες αντί να σου βάζει τρικλοποδιές».

Η πολυτάραχη ζωή της Φρίντα Κάλο μέσα από ημερολόγια και κείμενά της [εικόνες]  | iefimerida.gr 2

Frida
Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η Φρίντα Κάλο, ενσαρκωμένη από την Έλλη Χρονιάρη, μετακομίζει από 8 Δεκεμβρίου στο Cabaret Voltaire, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Σε εννέα ρόλους η Έλλη Χρονιάρη
Σκηνοθεσία: Έλενα Βισέρη, Πέτρος Παπαζήσης

Ημέρες & ώρες παράστασης: Παρασκευή & Σάββατο 20:00, Κυριακή: 19:30
Διάρκεια παράστασης: 70’ (χωρίς διάλειμμα)

Cabaret Voltaire, Μαραθώνος 30 & Μεγάλου Αλεξάνδρου, Μεταξουργείο, Τηλ: 210 5227046
Είσοδος: 12 ευρώ (με ποτό)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Φρίντα Κάλο cabaret voltaire
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ