Moody's: Πιστωτικά θετική για την Εθνική Τράπεζα η πώληση των θυγατρικών της στη Σερβία - iefimerida.gr

Moody's: Πιστωτικά θετική για την Εθνική Τράπεζα η πώληση των θυγατρικών της στη Σερβία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις θετικές επιπτώσεις για την Εθνική Τράπεζα από την πώληση της θυγατρικής της στη Σερβία Vojvodjanska Banka αναλύει η Moody's σε έκθεσή της.

Οπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η πώληση είναι πιστωτικά θετική για την Εθνική, καθώς θα αυξήσει τη ρευστότητά της κατά περίπου 270 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας της να μειώσει τον δανεισμό από τον μηχανισμό Εκτακτης Ρευστότητας (ELA).

Επιπροσθέτως, η πώληση θα αυξήσει το βασικό κεφαλαιακό δείκτη Common Equity Tier 1 κατά 44 μονάδες βάσης.

Ο δανεισμός της ΕΤΕ από τον ELA ανερχόταν περίπου στο 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, με τον οίκο να εκτιμά ότι θα μειωθεί περίπου στα 500 εκατ. ευρώ ως τα τέλη του έτους. Η μείωση του ELA θα μειώσει περαιτέρω το κόστος χρηματοδότησης της τράπεζας, βελτιώνοντας τα περιθώρια κερδοφορίας της.

Η Moody's σημειώνει ότι αναμένει πως η Εθνική θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα αποπληρώσει το σύνολο του δανεισμού της από τον ELA, με έσοδα από τις πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού και τις αυξημένες καταθέσεις.

Η μείωση της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης (NPE) παραμένει βασική πρόκληση για την Εθνική, όπως και για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών. Μια ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση για την ΕΤΕ είναι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση πιθανών ζημιών που θα προκύψουν από τα NPEs της τράπεζας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ETE Moody's
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ