Η Χαμάς καλεί σε Ιντιφάντα μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για την Ιερουσαλήμ - iefimerida.gr

Η Χαμάς καλεί σε Ιντιφάντα μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια νέα ιντιφάντα κάλεσε τους Παλαιστίνιους ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε χαρακτηρίζοντας «κήρυξη πολέμου» την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ.

«Πρέπει να καλέσουμε και να εργαστούμε για την κήρυξη μιας ιντιφάντα ενόψει του σιωνιστικού εχθρού», είπε ο Χανίγιε σε ομιλία του στη Γάζα.

Ο Χανίγιε, ο οποίος εξελέγη τον Μάιο ηγέτης της οργάνωσης, κάλεσε τους Παλαιστίνιους, τους μουσουλμάνους και τους Άραβες να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις κατά της απόφασης των ΗΠΑ την Παρασκευή (αύριο), την οποία αποκάλεσε «ημέρα οργής».

«Η 8η Δεκεμβρίου ας είναι η πρώτη ημέρα της ιντιφάντα εναντίον του κατακτητή», δήλωσε.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς, η οποία έχει διεξαγάγει από το 2007 τρεις πολέμους με το Ισραήλ. Δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και οι καμικάζι βομβιστές της είχαν βρεθεί στις πρώτες γραμμές της τελευταίας ιντιφάντα, από το 2000 έως το 2005.

«Έχουμε δώσει οδηγίες σε όλα τα μέλη της Χαμάς και σε όλες τις πτέρυγές της να είναι πλήρως έτοιμες για οποιεσδήποτε νέες οδηγίες ή εντολές που μπορεί να δοθούν για να αντιμετωπισθεί αυτός ο στρατηγικός κίνδυνος που απειλεί την Ιερουσαλήμ και απειλεί την Παλαιστίνη», δήλωσε ο Χανίγιε.

«Η ενωμένη Ιερουσαλήμ είναι αραβική και μουσουλμανική και είναι η πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης, όλης της Παλαιστίνης», δήλωσε αναφερόμενος στην επικράτεια που περιλαμβάνει το Ισραήλ καθώς και την ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Ο Χανίγιε κάλεσε τον υποστηριζόμενο από τη Δύση παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να αποσυρθεί από την ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ και τους Άραβες να μποϊκοτάρουν την κυβέρνηση Τραμπ.

«Θα πρέπει να ανακοινωθεί πως η αποκαλούμενη ειρηνευτική συμφωνία έχει θαφτεί μια για πάντα και πως δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να αποκαλείται εταίρος των παλαιστινίων για την ειρήνη», τόνισε.

Η κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ πυροδότησε κύμα αντιδράσεων παγκοσμίως εν μέσω φόβων για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Ο Τραμπ απομονώθηκε ακόμη περισσότερο, καθώς εχθροί και σύμμαχοι καταγγέλλουν την απόφασή του και οι Παλαιστίνιοι αμφισβητούν κατά πόσο αναγνωρίζεται το δικαίωμά τους να αποκτήσουν κράτος στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη μεσολάβηση της Ουάσιγκτον.

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα του Λιβάνου al-Akhbar που πρόσκειται στην οργάνωση Χεζμπολάχ κήρυξε στο σημερινό της πρωτοσέλιδο «Θάνατο στην Αμερική». Πρόκειται για την σφοδρότερη αντίδραση από τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης κατά την απόφασης του Τραμπ σχετικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.

Ο ηγέτης της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ, ο Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, αναμένεται να ανακοινώσει την πρώτη αντίδραση της οργάνωσης σε τηλεοπτικό του διάγγελμα σήμερα στις 18:00 ώρα Ελλάδος.

Η Akhbar χαρακτήρισε την απόφαση του Τραμπ «το νέο Μπάλφουρ της Αμερικής», αναφερόμενη στην Διακήρυξη Μπάλφουρ πριν από έναν αιώνα, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ και έσπειρε τον σπόρο της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

«Σήμερα στην Παλαιστίνη υπάρχει μια ικανή, ισχυρή αντίσταση η οποία έχει στην κατοχή της χιλιάδες ρουκέτες που μπορούν να πλήξουν το Τελ Αβίβ», γράφει η εφημερίδα.

Η Χεζμπολάχ είναι μια στρατιωτική και πολιτική οργάνωση που διαθέτει μεγάλο στρατιωτικό εξοπλισμό και έχει εμπλακεί σε πολλές συγκρούσεις με το Ισράηλ, μετά τον σχηματισμό της το 1982.

Από την πλευρά της μια ισχυρή ιρακινή πολιτοφυλακή, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, η Χαρακάτ Χεζμπολάχ αλ-Νουτζάμπα, ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφαση του Τραμπ μπορεί να «νομιμοποιήσει» μια επίθεση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

«Η ανόητη απόφαση του Τραμπ...θα γίνει η μεγάλη σπίθα που θα απομακρύνει αυτή την οντότητα (το Ισραήλ) από τον κορμό του ισλαμικού έθνους και ένας λόγος που θα νομιμοποιεί τη στοχοποίηση των αμερικανικών δυνάμεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αρχηγός της οργάνωσης Ακράμ αλ-Κάαμπι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ