Δυσαρέσκεια στο Μαξίμου για τις δηλώσεις Ερντογάν -Σε τεταμένο κλίμα η επίσκεψη - iefimerida.gr

Δυσαρέσκεια στο Μαξίμου για τις δηλώσεις Ερντογάν -Σε τεταμένο κλίμα η επίσκεψη

Τορπιλίζοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Αθήνα-προτού καν προσγειωθεί επί ελληνικού εδάφους-ο Τούρκος πρόεδρος αψήφισε όλα τα διπλωματικά στάνταρτς και ζήτησε επικαιροποίηση της συνθήκης της Λωζάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida στο πρωθυπουργικό περιβάλλον- και όχι μόνο- υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια αργά χθες βράδυ. Εξ’ αυτού του λόγου, το κλίμα της επίσκεψης έχει επιδεινωθεί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για έντονο προβληματισμό και ερωτήματα που εγείρονται από τη συνέντευξη του κ. Ερντογάν. Διαμηνύοντας ότι η συνθήκη της Λωζάνης είναι «αδιαπραγμάτευτος θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δύο χωρών».

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο , ο Σουλτάνος φτάνει στο «Ελ. Βενιζέλος» στις 10.30 το πρωί.
Εκεί, θα τον υποδεχτεί ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Θα ακολουθήσουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (12:00) και τον Πρωθυπουργό (13:30). Ενώ πρόκειται για την δεύτερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί σε κράτος-μέλος της ΕΕ από την εκδήλωση του αποτυχόντος πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Αναγκαία η αναβάθμιση των σχέσεων»

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, παρότι υπάρχει διάχυτος σκεπτικισμός, επιμένουν στην ανάγκη επαναπροσέγγισης με την Τουρκία. Και διαμηνύουν ότι η επίσκεψη του κ. Ερντογάν λογίζεται στο πλαίσιο της «αναγκαίας αναβάθμισης των σχέσεων των δυο χωρών με δεδομένο το ρόλο σταθερότητας της Ελλάδας στην περιοχή».
«Δεδομένης της κατάστασης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναβαθμιστεί ο διμερής δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης και την διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων», λένε χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές.

Η ατζέντα

Σε ό,τι αφορά δε στην ατζέντα των συνομιλιών, αυτή μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:
• Μεταναστευτικό: η Αθήνα «καίγεται» να διασφαλιστεί η συμφωνά ΕΕ-Τουρκίας και να μην αυξηθούν οι προσφυγικές ροές
• Αιγαίο-διμερείς σχέσεις: με φόντο την υπέρμετρη στρατιωτική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο, ενδιαφέρον αποκτούν οι συνομιλίες ανάμεσα στις δυο πλευρές. Με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει στο Anadolu ότι στόχος είναι «να διασφαλίσουμε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι θάλασσες ειρήνης και διαλόγου, και όχι έντασης ή αντιπαράθεσης». Επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η Συνθήκη της Λωζάνης.
• Οικονομία: επί τάπητος και η προοπτική των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών στο εμπόριοκαθώς και σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η ακτοπλοΐα, η σιδηροδρομική διασύνδεση

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ