Ο Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ [βίντεο] - iefimerida.gr

Ο Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ [βίντεο]

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/JIM LO SCALZO
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ντόναλντ Τραμπ με διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, «ανάβοντας φωτιές» στη Μέση Ανατολή.

«Η πόλη αυτή είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα επαναλαμβάνοντας τις ίδιες αποτυχημένες στρατηγικές του παρελθόντος, τόνισε.

Η καθυστέρηση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας δεν βοήθησε στην επίτευξη ειρήνης, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ανέφερε πως η Ιερουσαλήμ είναι η έδρα της ισραηλινής κυβέρνησης και του νομοθετικού σώματος. Η πόλη πρέπει να παραμείνει ιερός χώρος για τις τρεις μεγάλες θρησκείες.

Οπως υπογράμμισε, οι ΗΠΑ δεν παίρνουν θέση σε κανέναν τελικό ζήτημα, συμπεριλαμβανομένου και των αμφισβητούμενων συνόρων. Παραμένουν βαθιά προσηλωμένες στη διευκόλυνση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας που είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε για ηρεμία και μετριοπαθείς φωνές να επικρατήσουν από εκείνες του μίσους.

Μεταξύ άλλων γνωστοποίησε πως ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα μεταβεί στη Μέση Ανατολή τις επόμενες ημέρες.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος «έκλεισε» το διάγγελμά του λέγοντας: «Ο Θεός να ευλογεί το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Αναβολή της μεταφοράς για έξι μήνες

Αμέσως μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εντολή, με την οποία αναβάλλει τη μεταφορά της πρεσβείας για έξι μήνες.

"A long overdue step" to advance the Middle East peace process - U.S President Trump recognises Jerusalem as Israel's capital https://t.co/LahjzM4vng pic.twitter.com/rGQezZ1Rm5

Νετανιάχου: Οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα

Μήνυμα ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους πρέπει να περιλαμβάνει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, έστειλε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ επί του θέματος.

Ο Νετανιάχου, αφού μίλησε για μια ιστορική ημέρα, προέτρεψε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ και να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ.

Διαβεβαίωσε ότι το status quo στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ θα παραμείνει ως έχει.

Χαμάς κατά Τράμπ: Ανοιξε τις πύλες της κολάσεως

Ο Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε τις «πύλες της κολάσεως» για τα αμερικανικά συμφέροντα, διαμηνύει η Χαμάς μετά το διάγγελμα Τραμπ.

Μακρόν: Λυπηρή η απόφαση Τραμπ

Η πρώτη ευρωπαϊκή αντίδραση ήρθε δια στόματος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση του Τραμπ «θλιβερή».

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους μέσω διαπράγματευσης, υπογράμμισε και απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για ηρεμία κι αποφυγή της βίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόναλντ Τραμπ Ιερουσαλήμ ισραήλ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ