Τη μάχη της ζωής του δίνει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης - iefimerida.gr

Τη μάχη της ζωής του δίνει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης

Λαυρέντης Λαυρεντιάδης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εχοντας συγκροτήσει ένα από τα ακριβότερα νομικά επιτελεία όλων των εποχών ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης βλέπει με αγωνία το χρόνο του να τελειώνει. Αγωνίζεται να προλάβει να κλείσει εξωδικαστικά την υπόθεση με τα 701 εκατομμύρια των δανείων μαϊμού της Proton Bank πριν του απαγγείλει κακουργηματικές κατηγορίες ο εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης.

Κάθε ημέρα που περνά τον φέρνει όλο και πιο κοντά στον εφιάλτη της προφυλάκισης καθώς τα αδικήματα για τα οποία ελέγχεται και πιθανότατα θα του απαγγελθούν κατηγορίες είναι σε βαθμό κακουργήματος και μάλιστα από αυτά που επισύρουν βαρύτατες ποινές: Ξέπλυμα χρήματος, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και απάτη.

Δίνοντας πριν μερικούς μήνες πίσω τα αρχικά 51 εκατομμύρια στην Proton Bank πήρε μια βαθιά ανάσα καθώς, με βάση νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι τον Αύγουστο, υπάρχει δυνατότητα απαλλαγής από τις ποινικές ευθύνες όσων γυρίσουν τα χρήματα που έχουν υπεξαιρέσει ή καταχραστεί, πριν όμως τους ασκηθεί ποινική δίωξη.

Το ίδιο προσπαθεί να κάνει και στην περίπτωση των 701 εκατομμυρίων που κατηγορείται μαζί με άλλους 30 ότι αφαίρεσαν δόλια από την Proton Bank μέσω δανείων μαϊμού που δόθηκαν σε εταιρείες φίλων και συνεργατών του προκειμένου να αγοράσουν από τον ίδιο περιουσιακά του στοιχεία.

Ομως, στην προσπάθειά του αυτή έχει δύο βασικά προβλήματα:

Τον εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση ο οποίος με τις κινήσεις του τον δυσκολεύει αφάνταστα. Μετά τη δέσμευση όλων των καταθέσεων, των θυρίδων και άλλων περιουσιακών στοιχείων που έχει στην Ελλάδα που είχε διαταχθεί από το φθινόπωρο, τώρα η δέσμευση καταθέσεων ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελβετία αποτελεί συντριπτικό πλήγμα για τη ρευστότητά του και την προσπάθεια που καταβάλλει ο επιχειρηματίας να διαπραγματευτεί με την Proton για την επιστροφή των χρημάτων.

Τα χρήματα βρέθηκαν στην Ελβετική τράπεζα GHP Arbitrium AG της Ζυρίχης και όπως αποκάλυψε η Real News ήταν μοιρασμένα σε τρεις λογαριασμούς: στον RIVI 500493 βρέθηκαν 53,6 εκατομμύρια ευρώ, στον SOBR 150.012 βρέθηκαν 53,3 εκατομμύρια ευρώ και στον ASRI S10025.00 βρέθηκαν 52 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτός αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, σε εξέλιξη βρίσκεται μια γιγαντιαία επιχείρηση εντοπισμού και άλλων περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων του κ. Λαυρεντιάδη σε όλο τον κόσμο καθώς σχετικά ερωτήματα έχουν απευθυνθεί σχεδόν παντού. Υπάρχει όμως το πρόβλημα συγκεκριμένων κρατών με τα οποία δεν υπάρχουν συμβάσεις δικαστικής συνδρομής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Σιγκαπούρη από τράπεζες της οποίας ήρθαν τα εμβάσματα για να καλυφθούν τα αρχικά 51 εκατομμύρια τα οποία επεστράφησαν στην Proton.

Δεύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει το νομικό επιτελείο του κ. Λαυρεντιάδη είναι η άκαμπτη στάση που κρατάνε οι διοικήσεις τόσο της παλιάς όσο και της νέας Proton Bank. Δεν δέχονται το ύψος της προκαταβολής των 45 εκατομμυρίων ευρώ που έχει προτείνει ως επιστροφή ο επιχειρηματίας προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των όσων των καταλογίζονται.

Ειδικά η παλιά Proton ζητά την άμεση επιστροφή τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων κάτι που η πλευρά του κ. Λαυρεντιάδη έως πρόσφατα τουλάχιστον δεν δεχόταν.

Ο κ. Λαυρεντιάδης με την πρόφαση των διαπραγματεύσεων είχε ζητήσει και είχε λάβει αρκετές αναβολές από τον κ. Δραγάτση προκειμένου να καταθέσει το απολογητικό του υπόμνημα. Την τελευταία φορά όμως, στις 30 Ιανουαρίου, ο εισαγγελικός λειτουργός του διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει άλλη προθεσμία και ότι κλείσει η προδικασία χωρίς το δικό του υπόμνημα.

Λίγες ημέρες αργότερα ήρθε η δέσμευση των καταθέσεών του στην Ελβετία.

Από εδώ και πέρα, είναι ζήτημα λίγων ημερών πλέον να ολοκληρωθεί η διατύπωση της εισαγγελικής πρότασης σύμφωνα με την οποία, όπως όλα δείχνουν ο κ. Λαυρεντιάδης θα μετατραπεί από ύποπτο σε κατηγορούμενο και θα αρχίσει ο αγώνας δρόμου να αποφύγει την προφυλάκιση του.

Μια τελευταία παράμετρος που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις υπερασπιστικές κινήσεις του κ. Λαυρεντιάδη είναι το γενικότερο κοινωνικό και πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα καθώς και η πρόσφατη αντιπαράθεση των Οικονομικών Εισαγγελέων με την πολιτική εξουσία, από την οποία νικητές εξήλθαν οι εισαγγελικοί λειτουργοί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ