Σοβαρότατα επεισόδια στα Εξάρχεια -Βροχή μολότοφ, γκαζάκια & τρία καμένα αυτοκίνητα [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Σοβαρότατα επεισόδια στα Εξάρχεια -Βροχή μολότοφ, γκαζάκια & τρία καμένα αυτοκίνητα [εικόνες & βίντεο]

Φωτογραφία: Εurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλα επεισόδια ξέσπασαν στα Εξάρχεια, έπειτα από την ολοκλήρωση της πορείας αντιεξουσιαστών και συλλογικοτήτων στο κέντρο της Αθήνας, για την επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου το 2008.

Μεγάλος όγκος των αντιεξουσιαστών που ήταν στην πορεία κινήθηκαν προς τα Εξάρχεια και άναψαν φωτιές στην πλατεία και σε γύρω δρόμους. Μετά τις 20:00 άρχισαν να πέφτουν «βροχή» οι βόμβες μολότοφ, πέτρες και φωτοβολίδες από τους αντιεξουσιαστές, ενώ οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιχειρούσαν να τους διαλύσουν.

Οι κουκουλοφόροι είχαν επίσης στήσει οδοφράγματα με φλεγόμενους κάδους απορριμμάτων, έκαψαν τρία αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στις οδούς Μπουμπουλίνας, Στουρνάρη και Τοσίτσα, και προκάλεσαν ζημιές σε εισόδους πολυκατοικιών και προσόψεις καταστημάτων.

Η αστυνομία είχε απομακρύνει τους εκπροσώπους των ΜΜΕ από το σημείο.

Μετά τις 22:00 τα επεισόδια είχαν πλησιάσει προς την πλατεία, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να ακολουθούν τους αντιεξουσιαστές. Ομως στους γύρω δρόμους τα πάντα θύμιζαν σκηνικό... πολέμου, με σπασμένες εισόδους πολυκατοικιών, ζημιές σε αυτοκίνητα και μηχανάκια.

Τα επεισόδια και οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και μετά τα μεσάνυχτα στους δρόμους γύρω από την πλατεία Εξαρχείων.

Μετά τις 02:00 η ένταση είχε περιοριστεί και τα όποια επεισόδια ήταν σποραδικά και μικρής διάρκειας. Μετά τις 04:00 η κατάσταση φαινόταν ήρεμη στα Εξάρχεια, με την εικόνα των δρόμων να θυμίζει... πεδίο μάχης από όσα προηγήθηκαν.

Επεισόδια πάντως ξέσπασαν τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στο Ηράκλειο, με βόμβες μολότοφ, πετροπόλεμο και δακρυγόνα, έπειτα από τις πορείες στη μνήμη Γρηγορόπουλου.

Από το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα η ΕΛΑΣ έχει κάνει 25 προσαγωγές και 5 συλλήψεις στα επεισόδια της Αθήνας.

Τα επεισόδια έλαβαν χώρα στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Στουρνάρη, Τσοσίτσα, Μπουμπουλίνας και Σολωμού.

Δείτε video και φωτογραφίες από τα Εξάρχεια:

Τα εργαλεία του «πολέμου» στα Εξάρχεια

Νωρίτερα, εκατοντάδες άτομα έκαναν πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Συλλογικότητες από τον αντιεξουσιαστικό χώρο κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και φώναζαν συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων και κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική και λίγο πριν τις 20:00 η πορεία διαλύθηκε σιγά-σιγά.

Δείτε το βίντεο του iefimerida απο την πορεία των αριστερών συλλογικοτήτων:

Οι αριστεριστές φωνάζουν το σύνθημα «Ο πόθος για την λευτεριά ειναι δυνατότερος απ ολα τα κελιά».

Βεβαίως από νωρίς το κέντρο της Αθήνας είναι φρούριο, ενώ νωρίτερα μέσα στην ημέρα ξέσπασαν επεισόδια και κουκουλοφόροι έσπασαν τα πάντα στο κέντρο της Αθήνας.

Μολότοφ στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια ξέσπασαν στη Θεσσαλονίκη, μετά την πορεία των αντιεξουσιαστών στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Περίπου 200 άτομα μπήκαν στον χώρο του ΑΠΘ και άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ και πέτρες στα ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί μπροστά από το τουρκικό προξενείο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα thestival.

Η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ έκλεισε η οδός Αγ. Δημητρίου. Νωρίτερα, όταν η πορεία πέρασε από την οδό Εγνατία, μετέχοντες πέταξαν κροτίδα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενταση και στο Ηράκλειο

Επεισόδια ξέσπασαν και στο κέντρο του Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια της πορείας για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών μπροστά από το κτίριο της πυροσβεστικής, όπου άγνωστοι εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ενώ έχουν κλείσει δρόμοι στην περιοχή. Επίσης, άγνωστοι έβαλαν φωτιές σε κάδους σκουπιδιών και πέταξαν πέτρες προκαλώντας ζημιές σε κτίρια. Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή αρκετών ατόμων.

Επεισόδια το πρωί στην Αθήνα

Το μαθητικό συλλαλητήριο που έγινε στο κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι, για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου σημαδεύτηκε από επεισόδια που προκάλεσαν κουκουλοφόροι, αλλά και από την απουσία της αστυνομίας.

Ανενόχλητοι κουκουλοφόροι εκμεταλλεύτηκαν το μαθητικό συλλαλητήριο και διέλυσαν ό,τι βρήκαν στον δρόμο τους. Στο πέρασμά τους από τα Προπύλαια έως το Σύνταγμα κατέστρεψαν πεζοδρόμια, κάδους απορριμμάτων, έσπασαν φανάρια, στάσεις λεωφορείων, ξήλωσαν πινακίδες.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή της καταστροφής η αστυνομία απουσίαζε ή έκανε διακριτική παρακολούθηση, χωρίς να επεμβαίνει καθόλου. Οταν οι νεαροί έφτασαν, εκμεταλλευόμενοι τη μαθητική πορεία που ήταν σε εξέλιξη, στο Σύνταγμα, πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον των αστυνομικών που ήταν έξω από το Κοινοβούλιο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε στο Σύνταγμα ήταν πως κουκουλοφόροι κρατούσαν στα χέρια τους ακόμα και πινακίδες «STOP», που ξήλωσαν προφανώς από κάποιο στενό.

Σοβαρότατα επεισόδια στα Εξάρχεια -Βροχή μολότοφ, γκαζάκια & τρία καμένα αυτοκίνητα [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 26
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ