Τσίπρας: Μας πίεσαν οι δανειστές, αλλά θα μειώσουμε άμεσα ξανά την φορολογία [βίντεο] - iefimerida.gr

Τσίπρας: Μας πίεσαν οι δανειστές, αλλά θα μειώσουμε άμεσα ξανά την φορολογία [βίντεο]

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η υψηλή φορολογία είναι εμπόδιο για τις επενδύσεις παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο ελληνομερικανικό επιμελητήριο. Υποσχέθηκε όμως ότι με την έξοδο από τα μνημόνια θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.

«Υπάρχουν ακόμη προβλήματα και δυσκολίες που καλούμαστε συλλογικά να υπερβούμε. Ένα από αυτά είναι και αυτό που αντιμετωπίζετε έντονα κι εσείς, όπως και μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Και αναφέρομαι στην υψηλή φορολόγηση» είπε ο πρωθυπουργός και τη χαρακτήρισε δύσκολη πολιτική απόφαση κάτω από το πιεστικό βάρος των έκτακτων συνθηκών που βρέθηκε η χώρα.

«Η έξοδος από τη κρίση θα επιτρέψει και πάλι τη μείωση των συντελεστών. Αυτό θα γίνει άμεσα και προβλέπεται ήδη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το 2019" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κατάσταση δεν πρόεκυψε εν κενώ αλλά έχει βαθιές ιστορικές αιτίες που εκτείνονται σε όλο το βάθος της μεταπολιτευτικής περιόδου. Η απώλεια εσόδων ΦΠΑ για δεκαετίες ολόκληρες, ο κατακερματισμός του φορολογικού μηχανισμού, το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, η ιδιότυπη φορολογική ασυλία και ατέλεια κάποιων προνομιούχων, η κοινωνικοποίηση των ζημιών επιχειρήσεων με προνομιακή πρόσβαση στη ρευστότητα", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε στα προβλήματα της απώλειας εσόδων "ένα διεθνές φαινόμενο στην κοινωνικά αθέμιτη, αν και νομότυπη πρακτική της φοροαποφυγής μέσω φορολογικών παραδείσων».

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως μια σειρά θετικών εξελίξεων σηματοδοτούν την αλλαγή σελίδας μετά τη συμφωνία στο Eurogroup,υπογραμμίζοντας πως «η στρατηγική μας απέδωσε».

Δείτε την ομιλία του

Σημεία από την ομιλία Τσίπρα

Τσίπρας: Μας πίεσαν οι δανειστές, αλλά θα μειώσουμε άμεσα ξανά την φορολογία [βίντεο] | iefimerida.gr 0

Θα πέσουμε μέσα στις προβλέψεις για ανάπτυξη

Η οικονομία μας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναπτύχθηκε πρώτη φόρα για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, κάτι που είχε να συμβεί από το μακρινό 2006.

Οι ενδείξεις μας λένε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αυτό των προβλέψεων, εγκαινιάζοντας με αυτόν τον τρόπο μια νέα παράδοση αξιοπιστίας στις εκτιμήσεις, που δεν έχει καμιά σχέση με τις προβλέψεις των προηγούμενων ετών, ιδιαίτερα των πρώτων ετών της κρίσης που όλο έβλεπαν οριακή ανάπτυξη και συνεχώς προέκυπτε ύφεση και μάλιστα βαθιά.

Η ανεργία από το υψηλότερο ποσοστό της στα τέλη του 14, έχει μειωθεί σήμερα κατά περίπου 7 μονάδες, με τη δημιουργία περίπου 300.000 νέων θέσεων εργασίας, και είναι κοντά στο πρώτο ορόσημο του 20%.

Στο δημοσιονομικό σκέλος επιτύχαμε μια ιστορική σε αξιοπιστία προσαρμογή, στα ευρωπαϊκά χρονικά.

Με αυτή τη θετική δυναμική θα μπούμε στο νέο έτος και συνεπώς το 2018 θα είναι το έτος – καμπή, με τη χώρα να αφήνει πίσω της τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και μαζί τους μια ολόκληρη ιστορική εποχή, και να εισέρχεται στην επόμενη μέρα με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανανεωμένη και με πίστη στις δυνάμεις της.

Τσίπρας: Μας πίεσαν οι δανειστές, αλλά θα μειώσουμε άμεσα ξανά την φορολογία [βίντεο] | iefimerida.gr 1

Γ’ αξιολόγηση

Θετική εξέλιξη με έντονο συμβολισμό είναι το έγκαιρο κλείσιμο του τεχνικού σκέλους της 3ης αξιολόγησης και μάλιστα με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την χώρα και την ελληνική κοινωνία:

Προτεραιότητα στην αποπληρωμή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις υπό εκκαθάριση.

Οι αποφάσεις για την Ενέργεια στη βάση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών θα συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση των οικιακών και βιομηχανικών τιμολογίων, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την παραγωγική ενεργοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων και την μείωση της ανεργίας.

Διασφαλίσαμε μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης δημόσιας Περιουσίας ότι θα αποτραπεί το βεβιασμένο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όπως ενδεχομένως κάποιοι θα εύχονταν. Η δημόσια περιουσία θα αναβαθμιστεί και θα αξιοποιηθεί με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και υπεραξίας για τις τοπικές κοινωνίες. Η ολοκλήρωση λοιπόν της τρίτης αξιολόγησης και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, έχει ήδη δημιουργήσει ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα στην εικόνα της χώρας, ειδικότερα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Τσίπρας: Μας πίεσαν οι δανειστές, αλλά θα μειώσουμε άμεσα ξανά την φορολογία [βίντεο] | iefimerida.gr 2

Οι αγορές μας ανάβουν πράσινο φως για καθαρή έξοδο

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων από 5,39% που ήταν την προηγούμενη Παρασκευή έπεσε σήμερα στο 4,81% που αποτελεί τη καλύτερη επίδοση που έχει σημειωθεί από τις 8 Οκτωβρίου 2009.

Με δυο λόγια οι αγορές επιστρέφουν ήδη την ελληνική οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα και μας ανάβουν το πράσινο φως για τη καθαρή έξοδο από τα μνημόνια σε λίγους μήνες από σήμερα.

Τα απτά δεδομένα της πραγματικότητας όπως αποτυπώνονται στους οικονομικούς δείκτες, στις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας, στις εκθέσεις των διεθνών αναλυτών, στην έξοδο μας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στη θετική υποδοχή των ελληνικών ομολόγων από τις διεθνείς αγορές.

Τσίπρας: Μας πίεσαν οι δανειστές, αλλά θα μειώσουμε άμεσα ξανά την φορολογία [βίντεο] | iefimerida.gr 3

Φορολογικές επιβαρύνσεις

Μια από τις δυσκολίες για την ανάπτυξη είναι η υψηλή φορολόγηση.

Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πολιτική απόφαση κάτω από το πιεστικό βάρος των έκτακτων συνθηκών που βρέθηκε η χώρα και την ασφυκτική πίεση των δανειστών μας να φύγουμε από τη μακρά περίοδο των ελλειμμάτων που μας οδήγησαν στη κρίση.

Πεποίθησή μας όμως ήταν και είναι ότι αυτές οι συνθήκες δε μπορεί να είναι μόνιμες αλλά έκτακτες και πως η έξοδος από τη κρίση θα επιτρέψει και πάλι τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης. Αυτό προβλέπεται ήδη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Κοινωνικά αθέμιτη αν και νομότυπη η πρακτική της φοροαποφυγής μέσω φορολογικών παραδείσων. Για μας αυτή δεν είναι μια περίπτωση όπου το νόμιμο είναι και ηθικό, ούτε δικαιολογεί αυτή την πρακτική η θεσμοθετημένη ενίοτε και υψηλή φορολογία των κρατών.

Την περίοδο 2010 -14 είχαμε μόνο από φόρους μια επιβάρυνση της οικονομίας 30 δις, ενώ στη δική μας περίοδο η συνολική πρόσθετη επιβάρυνση από φόρους και μείωση δαπανών δεν ξεπέρασε το 3% του ΑΕΠ.

Τσίπρας: Μας πίεσαν οι δανειστές, αλλά θα μειώσουμε άμεσα ξανά την φορολογία [βίντεο] | iefimerida.gr 4

Η έξοδος από τα Μνημόνια

Ο ίδιος ο Επίτροπος Οικονομικών, ο Πιέρ Μοσκοβισί έκανε ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θα είναι –από τον Αύγουστο του 18- ένα κανονικό μέλος της ευρωζώνης, με επιτήρηση μεν στην εποχή μετά το πρόγραμμα, όπως συνέβη με τη Πορτογαλία την Ιρλανδία, τη Κύπρο, αλλά χωρίς επιπλέον άλλα προγράμματα. Είναι μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα. Και η ώρα αυτή δεν είναι πια μακριά, δεν είναι άπιαστο όνειρο. Γίνεται μέρα με τη μέρα πραγματικότητα και θα γίνει πράξη σε λίγους μήνες, το Καλοκαίρι του 18.

Δεν φοβόμαστε πλέον τις μεταρρυθμίσεις

Δεν είμαστε πλέον φοβικοί απέναντι στις αλλαγές. Η αναγνώριση αυτή μεταφράστηκε σε έμπρακτη στήριξη με συμμετοχές σε ελληνικές επιχειρήσεις, σε αυξήσεις κεφαλαίου σε εισηγμένες εταιρείες και επενδύσεις σε μεγάλα προτζεκτ.

Μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα έχουμε προαπαιτούμενα για μεταρρυθμίσεις αλλά δεν θα σταματήσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Αλλά αυτές οι μεταρρυθμίσεις να έχουν τη δική μας σφραγίδα.

Εγκαταλείπουμε το μοντέλο μιας κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας και της κατανάλωσης εισαγωγών με δανεικά και αναπροσανατολίζουμε την ελληνική οικονομία στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.

Η αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων δεν μπορεί να στηριχτεί αποκλειστικά σε εθνικούς πρωταθλητές, αλλά περνά μέσα από την ενίσχυση της διακλαδικής συνεργασίας και αλληλεξάρτησης.

Προωθούμε τη σύζευξη της έρευνας με την παραγωγή.

Η χρηματοδότηση αυτής της προσπάθειας απαιτεί νέες και ευέλικτες προσεγγίσεις. Για αυτό ανασχεδιάσαμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία, αυξήσαμε το ΠΔΕ, απορροφούμε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ χωρίς καθυστερήσεις, καταρτίσαμε ένα σύγχρονο αναπτυξιακό νόμο με βάση τις νέες απαιτήσεις της εποχής και θέσαμε το τραπεζικό μας σύστημα σε νέες και υγιείς βάσεις.

Τσίπρας: Μας πίεσαν οι δανειστές, αλλά θα μειώσουμε άμεσα ξανά την φορολογία [βίντεο] | iefimerida.gr 5

Ερχεται η ανάπτυξη

Το ζήτημα των κόκκινων δανείων αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, ανακουφίζοντας την πραγματική οικονομία από τη θηλιά της υπερχρέωσης και της ανεπαρκούς ρευστότητας.

Η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων στα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, η αναβάθμιση των λιμένων, οι επενδύσεις στις ψηφιακές υποδομές και οι εμβληματικές επενδύσεις σ' ένα ευρύ φάσμα τομέων και παραγωγικών τοποθετήσεων όπως στην Ενέργεια, τον Τουρισμό, τις Μεταφορές και τις Κατασκευές, μεταβάλλουν τις προσδοκίες και στη βάση της οικονομίας.

Στα σημαντικά έργα που προωθούμε, περιλαμβάνονται οι αγωγοί TAP, IGB και East Med, η ανάπτυξη του Κέντρου Επανυγροποίησης Φυσικού Αερίου, FSRU στην Αλεξανδρούπολη, που πρόσφατα συμφωνήσαμε στις ΗΠΑ να προωθήσουμε, o Eurasia Interconnector, που θα ενώνει την Κρήτη με την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή και μακροπρόθεσμα, θα έλεγα, και ο Eurafrica Interconnector.

Στην προσπάθεια για επιστροφή των επενδύσεων, εμπλέκομαι, και ο ίδιος, με τη δημιουργία μιας task force.

Τσίπρας: Μας πίεσαν οι δανειστές, αλλά θα μειώσουμε άμεσα ξανά την φορολογία [βίντεο] | iefimerida.gr 6

Υπονομεύει και καταστροφολογεί η ΝΔ

Δεν υπάρχει κλίμα συνεννόησης στα βασικά έστω. Αυτή την κοσμογονική θα έλεγα αλλαγή δυστυχώς κάποιοι στο εσωτερικό δεν θέλουν να την αναγνωρίσουν. Τι και αν οι εταίροι μας το αναγνωρίζουν δημοσίως.Τι κι αν οι αγορές εντός και εκτός Ελλάδας το αποδεικνύουν.

Κάποιοι δεν θέλουν και εμμένουν σε καταστροφολογία που ώρες ώρες αγγίζουν και τα όρια της υπονόμευσης.

Σας θυμίζω ότι όταν στη δεύτερη αξιολόγηση το ΔΝΤ έθετε παράλογες απαιτήσεις και καθυστερούσε η αξιολόγηση, οι ίδιοι μας κατηγορούσαν ότι εμείς ευθυνόμαστε για τις καθυστερήσεις και ότι έπρεπε να δεχθούμε όλες τις απαιτήσεις για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα. Είναι οι ίδιοι που μας κατηγορούν ότι τα δώσαμε όλα άρον άρον.

Γενικά αυτή την κριτική δεν μπορείς να την πιάσεις από πουθενά. Αμφισβητούν ακόμα και το προφανές, δηλαδή τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την σταθερή πτώση της ανεργίας!

Και επιδιώκουν την καλλιέργεια κλίματος αβεβαιότητας, οι ίδιοι που πριν λίγο καιρό ζητούσαν να παραδοθούμε, για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα.

Πιστεύω ότι θα λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα αυτές οι τοποθετήσεις.

Γιατί μαρτυρούν την αμηχανία απέναντι στο γεγονός ότι τελικά υπάρχει εναλλακτικός δρόμος για την ανάπτυξη, που δεν περνά μέσα από τη συντριβή της εργασίας και της κοινωνία.

Πηγή Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Intimenews

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ομιλία Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ