Ο Γιάννης Μαρκόπουλος σε παιδικά τραγούδια και κάλαντα -Αφήγηση Ξένια Καλογεροπούλου - iefimerida.gr

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος σε παιδικά τραγούδια και κάλαντα -Αφήγηση Ξένια Καλογεροπούλου

Πέμπτη 21 και Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος μεταγράφει για τα εγγόνια του και για τα παιδιά όλου του κόσμου κάλαντα και παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Μελωδίες από τον Πόντο, την Κρήτη, τη Θράκη, τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα και άλλα μέρη της Ελλάδας σε δύο συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής, Πέμπτη 21 και Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα.

Επίσημη προσκεκλημένη του, η Ξένια Καλογεροπούλου που διηγείται παραμύθια, στην πρώτη της εμφάνιση στο Μέγαρο. «Μια εμβληματική προσωπικότητα, όπως λέει ο Γιάννης Μαρκόπουλος, συνυφασμένη με το παιδικό θέατρο που θα αποδώσει ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια, συμβολικά για τη ζωή και το πνεύμα».

Η θητεία μου στα κάλαντα είναι μακρόχρονη

«Η σχέση μου με τα κάλαντα είναι ισχυρή. Από τα παιδικά μου χρόνια τα τραγουδούσα μαζί με τους συμμαθητές μου συνοδεύοντάς τα με βιολί, ακορντεόν, φυσαρμόνικα, διάφορα τυμπανάκια, τριγωνάκια και φλογέρες» θυμάται ο Γιάννης Μαρκόπουλος.

«Πηγαίναμε από γειτονιά σε γειτονιά και από σπίτι σε σπίτι. Κρατούσαμε ένα καραβάκι στολισμένο και ένα καλαθάκι».

«Δωδεκαετής έφτιαξα μια μελωδία θέλοντας να κάνω και δικά μου κάλαντα. Το 1971-72 τη χρησιμοποίησα για το τραγούδι-χορικό «Μαλαματένια λόγια» στο μουσικό μου έργο Θητεία σε στίχους Μάνου Ελευθερίου.
Η θητεία μου στα κάλαντα είναι λοιπόν μακρόχρονη. Όλη αυτή η ιστορία ξεκίνησε με πρόταση της κόρης μου για τα ελληνικά κάλαντα, που έγινε τελικά μια μουσική παράσταση. Την αφιερώνω στα εγγόνια μου και σε όλα τα παιδιά του κόσμου, υπενθυμίζοντας κάτι που είχα πει παλαιότερα: τα παιδιά, πριν διαμορφωθούν, είναι οι πνευματικοί μας άρχοντες».

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος σε παιδικά τραγούδια και κάλαντα -Αφήγηση Ξένια Καλογεροπούλου  | iefimerida.gr 0

Στις παραστάσεις συμμετέχουν 11μελές σύνολο της Ορχήστρας Παλίντονος Αρμονία και η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Αθηνών «Μικροί Μουσικοί» (διδασκαλία: Χριστίνα Μιχαλάκη, καλλιτεχνική διεύθυνση: Καλλιόπη Γερμανού).

Στους ρόλους των Βοηθών του Άγιου Βασίλη οι: Δημήτρης Μακαλιάς και Σωκράτης Πατσίκας.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος σε παιδικά τραγούδια και κάλαντα -Αφήγηση Ξένια Καλογεροπούλου  | iefimerida.gr 1

Η σκηνοθεσία είναι του Λευτέρη Γιοβανίδη.

Εισιτήρια από 8 έως 50 ευρώ

«Γιάννης Μαρκόπουλος: Τα Κάλαντα» Πέμπτη 21, Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου │18:00, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ