Χουριέτ: Τι θα συμβεί αν ο Ερντογάν κάνει μια «απροσδόκητη» δήλωση στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Χουριέτ: Τι θα συμβεί αν ο Ερντογάν κάνει μια «απροσδόκητη» δήλωση στην Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, η εφημερίδα «Χουριέτ» σε άρθρο της αναφέρει ποια μπορεί να είναι τα αποτελέσματα της επίσκεψης.

Τονίζει μάλιστα πως η προετοιμασία του ταξιδιού διήρκεσε σχεδόν επτά μήνες από τον περασμένο Μάιο. Επισήμως πάντως και οι δύο πλευρές μιλούν για ένα ιστορικό γεγονός, αφού η τελευταία επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα ήταν πριν από 52 χρόνια.

Το άρθρο στην τουρκική εφημερίδα ξεκινάει με την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο επίσημο site της τουρκικής προεδρίας το περασμένο Σάββατο: «Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα στις 7-8 Δεκεμβρίου 2017 μετά από πρόσκληση του προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου».

Και συνεχίζει:

«Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα ήταν γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί ήδη από τον περασμένο Μάιο, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρέστη στην 25η επέτειο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), της οποίας τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα είναι ιδρυτικά κράτη-μέλη. Παρά την ακύρωση της τότε προγραμματισμένης συνάντησης των δύο προέδρων, Ερντογάν και Παυλόπουλου, οι δυο τους είχαν θερμή χειραψία και ο Παυλόπουλος τον προσκάλεσε στην Αθήνα.

Ωστόσο, για να δοθεί τελικά το "πράσινο φως" και να έρθει ο Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα χρειάστηκαν περισσότεροι από επτά μήνες προετοιμασίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντρίμ επισκέφθηκε την Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο συνοδευόμενος, από τους βασικούς του υπουργούς.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έγινε δεκτός από τον Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας σύντομης επίσκεψης τον Οκτώβριο και στη συνέχεια ακολούθησε στις αρχές Νοεμβρίου η επίσκεψη του Τούρκου αναπληρωτή πρωθυπουργού Χακάν Τσαβούσογλου στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών -διάρκειας αρκετών μηνών- για την επίσκεψη Ερντογάν ελάχιστα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά, πέραν τού ότι πρόκειται για μία ιστορικής σημασίας επίσκεψη, καθώς αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα μετά από 52 χρόνια, από την εποχή τού Τζελάλ Μπαγιάρ. Γι' αυτό και οι δύο χώρες θα πρέπει να βελτιώσουν και να αυξήσουν τους διαύλους επικοινωνίας τους, προκειμένου να μειωθούν οι διαφωνίες και οι όποιες εντάσεις ανάμεσά τους και να αναπτύξουν στενότερη οικονομική συνεργασία.

Επιστρέφοντας από την Άγκυρα τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είχε αποδεχθεί την πρόσκληση του Ελληνα προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου να επισκεφθεί την Αθήνα και ότι υπήρχαν "μερικές λεπτομέρειες" να διευθετηθούν πριν επιβεβαιωθεί η ημερομηνία από την Άγκυρα. Τότε είχε αναφέρει ότι ο Ερντογάν αναμενόταν "στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου". Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον ότι, σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, η επίσημη πρόσκληση του κ. Παυλόπουλου δόθηκε στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο».

Η αρθρογράφος στη συνέχεια σχολιάζει πως οι λεπτομέρειες που καθυστέρησαν την επίσημη επιβεβαίωση για το ταξίδι Ερντογάν στην Ελλάδα παραμένουν άγνωστες και ότι μόνο εικασίες μπορεί να κάνεις κανείς:

«Στην Ελλάδα η πολιτική κατάσταση είναι σε τεντωμένο σχοινί, πάνω στο οποίο προσπαθεί να ισορροπήσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Η οικονομική κρίση στη χώρα προκάλεσε δραστικές αλλαγές και στο τοπίο των Μέσων Ενημέρωσης. Παραδοσιακά Μέσα άλλαξαν ιδιοκτήτη και πλέον τάσσονται κατά της κυβέρνησης. Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό έρχονται στο φως δημοσιεύματα που καταγγέλλουν κυβερνητική διαφθορά - ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα για μια νέα κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο, της οποίας το ισχυρό πλεονέκτημα έναντι των "παλαιών κομμάτων" ήταν η ειλικρίνεια.

Τις τελευταίες ημέρες, ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, βρίσκεται στο επίκεντρο συντονισμένων επιθέσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα αντικυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης για μια αποτυχημένη σύμβαση πώλησης πυρομαχικών από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία.

Επίσης, στη χώρα υπάρχει και ένα νέο πολιτικό τοπίο: ο νέος πολιτικός φορέας της Κεντροαριστεράς με το όνομα "Κίνημα Αλλαγής", ο οποίος έχει ήδη ανέβει στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία, να παραμένει στην πρώτη θέση».

Πώς μπορεί να επηρεάσει η παρουσία Ερντογάν την εγχώρια πολιτική σκηνή

«Έτσι λοιπόν η παρουσία του Ερντογάν στην Αθήνα μπορεί να έχει αντίκτυπο και στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Το τελευταίο πράγμα που ήθελε ο Τσίπρας θα ήταν μια "απροσδόκητη" δήλωση του Ερντογάν, είτε στην Αθήνα είτε στη Θράκη, όπου αναμένεται να επισκεφθεί τη μουσουλμανική κοινότητα. Οποιαδήποτε τέτοια δήλωση μπορεί να θεωρηθεί ως αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί σωστά την επίσκεψη και, ως εκ τούτου, να βλάψει ακόμα και τα εθνικά συμφέροντα.

Για παράδειγμα: Αν ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνθεί στους μουσουλμάνους της Θράκης ως "τουρκική κοινότητα", κάτι που η Αθήνα δεν αποδέχεται; Και αν σχολιάσει την απόφαση που επιτρέπει στους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες να μην ακολουθήσουν τον κώδικα της σαρία που ισχύει στη Θράκη να αναζητήσουν δικαιοσύνη στα ελληνικά πολιτικά δικαστήρια; Θα επαναλάβει το αίτημά του για την έκδοση των οκτώ αξιωματικών στην Τουρκία; Θα μιλήσει για την κατάσταση στο Αιγαίο;».

Τι αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση

«"Χαιρετίζουμε αυτή την επίσκεψη, γιατί πρέπει πάντα να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Αλλά πρέπει να παραγάγει αποτελέσματα, να μην είναι μια επίσκεψη βελτίωσης της εικόνας της Τουρκίας ή απλώς δημόσιες σχέσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας», αναφέρει στη συνέχεια το δημοσίευμα.

Πιθανές βολές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Και συνεχίζει: «Το χειρότερο σενάριο για τους Έλληνες θα ήταν εάν ο Ερντογάν χρησιμοποιήσει την επίσκεψη στην Ελλάδα για να εκφράσει μια σκληρότερη ρητορική εναντίον της Δύσης (με στόχο τόσο την Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ). Κάτι τέτοιο θα έκανε τα πράγματα χειρότερα για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα κατηγορηθεί για ερασιτεχνικό χειρισμό μιας τέτοιας ιστορικής περίπτωσης.

Το καλύτερο σενάριο

Από την άλλη πλευρά, το καλύτερο σενάριο θα ήταν εάν ο Ερντογάν χρησιμοποιήσει την επίσκεψή του για να ξεκινήσει μια νέα, πιο φιλική προς την Ευρώπη προσέγγιση, ενώ οι σχέσεις με τις ΗΠΑ επιδεινώνονται λόγω της δίκης του Τούρκου επιχειρηματία Ριζά Ζαράμπ στις ΗΠΑ, ο οποίος καταθέτει κατά του Ερντογάν, αλλά και του ακανθώδους προβλήματος με τους Κούρδους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ