Αντίστροφη μέτρηση για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ- Αμεσα η πρόσκληση ενδιαφέροντος - iefimerida.gr

Αντίστροφη μέτρηση για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ- Αμεσα η πρόσκληση ενδιαφέροντος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς αναμένεται άμεσα η δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την DG COMP.

Στόχος είναι ο διαγωνισμός να ξεκινήσει τον προσεχή Ιούνιο και η διαδικασία της απόσχισης από τη ΔΕΗ να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2018 ενώ η κυβέρνηση και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης καλούνται πλέον να διαχειριστούν το μέτωπο που άνοιξε με τη ΓΕΝΟΠ και τις τοπικές κοινωνίες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.

Ηδη η ΓΕΝΟΠ και οι τοπικές κοινωνίες έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας απέναντι στην πώληση των τεσσάρων μονάδων. Σήμερα διοργανώνεται συλλαλητήριο στη Φλώρινα και στις 6 Δεκεμβρίου στη Μεγαλόπολη.

Βάσει της συμφωνίας, έως το τέλος του 2018 θα πρέπει να έχει περάσει στον ανταγωνισμό το 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, δηλαδή οι μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, η εν λειτουργία μονάδα Μελίτη Ι στη Φλώρινα και η άδεια για την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ, μαζί με τα ορυχεία.

Κρίσιμο στοίχημα είναι η προσέλκυση επενδυτών κάτι που θα κρίνει και την επιτυχία ή όχι του πολύπλοκου αυτού εγχειρήματος. Πάντως εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού εμφανίζονται διστακτικοί, καθώς θεωρούν ότι η επένδυση στον λιγνίτη δεν είναι συμφέρουσα, με δεδομένους τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απανθρακοποίηση.

Επίσης ούτε μεγάλες ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρίες έχουν δηλώσει δημόσια ενδιαφέρον για λιγνιτικές μονάδες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΗ λιγνίτες μονάδες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ