Στο έλεος της κακοκαιρίας Αιτωλοακαρνανία και Ηπειρος: Μεγάλες καταστροφές [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Στο έλεος της κακοκαιρίας Αιτωλοακαρνανία και Ηπειρος: Μεγάλες καταστροφές [εικόνες & βίντεο]

Μεγάλες καταστροφές στον Λούρο (Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τεράστιες καταστροφές έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει από το πρωί την Αιτωλοακαρνανία, ενώ δύσκολες ώρες περνούν από το βράδυ της Παρασκευής οι κάτοικοι της Ηπείρου, όπου και εκεί τα προβλήματα είναι μεγάλα.

Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ακόμη και στο κέντρο του Αγρινίου δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στις οικίες τους και χρειάστηκε η συνδρομή της πυροσβεστικής, ενώ σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου σε Αιτωλοακαρνανία και Ηπειρο έχει διακοπεί η κυκλοφορία, εξαιτίας των κατολισθήσεων που προκάλεσε η σφοδρή βροχόπτωση.

Απεγκλωβίστηκαν οδηγοί

Στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων,στο ύψος της Κλεισούρας Αιτωλοακαρνανίας, οι οδηγοί και οι επιβάτες 10 οχημάτων εγκλωβίστηκαν λόγω των κατολισθήσεων, αλλά απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια.

«Οι ζημιές που έχουν προκληθεί στο δρόμο είναι πολύ μεγάλες και ως εκ τούτου είναι πιθανόν να παραμείνει κλειστός για αρκετό καιρό. Σε κάποια σημεία έχουν πέσει τόνοι χωμάτων», δήλωσε στο ΑΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Απόστολος Κατσιφάρας, κάνοντας λόγο για πολλές υλικές ζημιές.

Στο έλεος της κακοκαιρίας Αιτωλοακαρνανία και Ηπειρος: Μεγάλες καταστροφές [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0
Στο έλεος της κακοκαιρίας Αιτωλοακαρνανία και Ηπειρος: Μεγάλες καταστροφές [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1
Στο έλεος της κακοκαιρίας Αιτωλοακαρνανία και Ηπειρος: Μεγάλες καταστροφές [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2

Όσον αφορά στην περιοχή του Αγρινίου, τα σημαντικότερα προβλήματα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, καταγράφονται στις περιοχές Ζευγαράκι και Καινούργιο, ενώ στην περιοχή Μεσολογγίου υπάρχουν ζημιές σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, κυρίως στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Οινιάδων.

Εκεί έχουν πλημμυρίσει και σπίτια και ήδη ο δήμος έχει φροντίσει για την φιλοξενία πλημμυροπαθών σε ξενοδοχεία της περιοχής. Πάντως, σύμφωνα με την εκτίμηση που διατύπωσε ο περιφερειάρχης, «αν δεν υπάρξουν άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη».

Στο μεταξύ, σήμερα θα συνεδριάσει στο Μεσολόγγι το συντονιστικό νομαρχιακό όργανο, όπου αναμένεται να γίνει η αναλυτική ενημέρωση για την έκταση των ζημιών σε σπίτια, καταστήματα, καλλιέργειες και υποδομές, ενώ όπως είπε ο Απόστολος Κατσιφάρας, «θα ζητήσουμε να κηρυχθούν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης οι περιοχές που έχουν πληγεί».

Στο έλεος της κακοκαιρίας Αιτωλοακαρνανία και Ηπειρος: Μεγάλες καταστροφές [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 3
Στο έλεος της κακοκαιρίας Αιτωλοακαρνανία και Ηπειρος: Μεγάλες καταστροφές [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 4

Πάνω από 340 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Χαρακτηριστικό είναι ότι η πυροσβεστική δέχθηκε πάνω από 340 κλήσεις, στις περιοχές του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, για απάντληση υδάτων και παροχή βοήθειας. Δέκα άτομα στο Αγρίνιο και 5 άτομα στο Μεσολόγγι χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο, καθώς κινδύνευαν. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου, πολίτες που τα σπίτια τους πλημμύρισαν θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές Καινούργιο, Παραβόλα και Ζευγαράκι. Στην Παραβόλα, σύμφωνα με το agriniopress, πλημμύρισαν υπόγεια και παρασύρθηκαν οχήματα. Εξαιτίας κατολίσθησης στην περιοχή Κλεισούρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αντιρρίου- Ιωαννίνων.

«Υποδομές θαμμένες στη λάσπη»

«Υπάρχουν υποδομές που είναι κυριολεκτικά θαμμένες κάτω από την λάσπη. Ηταν απίστευτη η ποσότητα της βροχής που έπεσε σήμερα το πρωί. Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι ανάλογο στο παρελθόν», δήλωσε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου.

Σε ποια σημεία έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:

  • Στο 59o χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο ύψος της κοινότητας, Παναιτώλιο
  • Από 5ο έως 9ο χιλιόμετρο επαρχιακής οδού Αγρινίου - Θέρμου, στο ύψος της κοινότητας, Καινούργιο
  • Από το 8ο έως το 13ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αγρινίου - Αγίου Βλασίου, λόγω κατολίσθησης
  • Στην επαρχιακή οδό Μακρυνείας - Ναυπάκτου, στο ύψος της διασταύρωσης, Κεράσοβο
  • Στην επαρχιακή οδό Αστακού - Μεσολογγίου, στο ύψος της γέφυρας, Μάστρου
  • Στην παλαιά εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο ύψος της κοινότητας Φραγκουλέικα, λόγω κατολίσθησης

Ακόμη, σύμφωνα με την Αστυνομία, υπάρχει μεγάλη συσσώρευση υδάτων στις περιοχές Αιτωλικό, Νεοχώρι, Κατοχή, Λυσιμαχεία και Χρυσοβέργι

Μεγάλες ζημιές στον Λούρο

Η σφοδρή κακοκαιρία έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα και σε περιοχές της Ηπείρου, όπου προκλήθηκαν πλημμύρες και κατολισθήσεις από τον Λούρο της Πρέβεζας, μέχρι την Κόνιτσα και τα Τζουμέρκα.

Ιδιαίτερα στον Λούρο, τουλάχιστον 20 σπίτια και 5 καταστήματα πλημμύρισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, έπειτα από υπερχείλιση του ποταμιού, με συνέπεια να μπουν τα νερά στον οικισμό και να μετατραπούν οι δρόμοι σε χείμαρροι. Η πυροσβεστική κλήθηκε να απεγκλωβίσει ανθρώπους από σπίτια, μέσα στα οποία το νερό έφτασε ακόμη και στο 1 μέτρο.

Στο έλεος της κακοκαιρίας Αιτωλοακαρνανία και Ηπειρος: Μεγάλες καταστροφές [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 5
Στο έλεος της κακοκαιρίας Αιτωλοακαρνανία και Ηπειρος: Μεγάλες καταστροφές [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 6
Στο έλεος της κακοκαιρίας Αιτωλοακαρνανία και Ηπειρος: Μεγάλες καταστροφές [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 7
Στο έλεος της κακοκαιρίας Αιτωλοακαρνανία και Ηπειρος: Μεγάλες καταστροφές [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 8

Οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν 10 πολίτες, ενώ έως αυτήν την ώρα εργάζονται για την απάντληση υδάτων από σπίτια. Πολλά από τα χωριά της περιοχής, έχουν προβλήματα στην πρόσβαση λόγω κατολισθήσεων. Στο χωριό Ανω Ράχη, κατέρρευσε τμήμα βουνού με αποτέλεσμα βράχια και πέτρες να δημιουργήσουν προβλήματα στον οικισμό και το δρόμο, ενώ καταπλακώθηκε και ένα αυτοκίνητο.

Το οδόστρωμα έχει καταρρεύσει προς την Λαγκάδα Μαστοροχωρίων, καθώς υπερχείλισε ο Σαραντάπορος, δήλωσε ο δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίσης, υπερχείλισε ο Αώος με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι καλλιέργειες στον κάμπο της Κόνιτσας και να κοπούν οι αγωγοί του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της περιοχής. Η ύδρευση της κωμόπολης είναι ανεπαρκής γιατί γίνεται από αντλιοστάσιο. Προβλήματα, καταγράφονται σε όλο το οδικό δίκτυο, υπάρχουν κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων, ενώ συνεργεία του δήμου και της Πολιτικής Προστασίας, εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Διακοπές κυκλοφορίας στην Ηπειρο

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί και σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου στην Ηπειρο.

Συγκεκριμένα:

Εχει διακοπεί η κυκλοφορία στη θέση ‘'Μεσογέφυρα'', πλησίον της διασταύρωσης Αηδονοχωρίου και Μολυβδοσκέπαστου, του Δήμου Κόνιτσας, κατά μήκος της κοίτης των ποταμών Αώου και Βοϊδομάτη.

Στο 78ο χλμ της παλιάς Ε.Ο Ιωαννίνων - Κοζάνης, πλησίον της διασταύρωσης Μολίστας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, μεταξύ των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Πωγωνίου,Χαραυγής -Καστάνης και Στρατινίστας - Καστάνης, υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας λόγω κατολισθήσεων.

Στην Πρέβεζα, διακόπτεται η κυκλοφορία προς την κοινότητα 'Ανω Ράχης. Επίσης, σημειώνεται καθίζηση του οδοστρώματος σε τμήμα της κοινοτικής οδού Ριζών - Χειμαδιού του Δήμου Πρέβεζας.

Λόγω υπερχείλισης ρέματος, στον Λούρο του Δήμου Πρέβεζας, που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οικίες, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε οδούς, μέσα στην κωμόπολη.

Στον Νομό Θεσπρωτίας, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό, Νεράιδας - Σαγιάδας, από 8ο έως 11,5ο χλμ και η συγκοινωνία διεξάγεται από παράπλευρες επαρχιακές οδούς.

Επίσης, για τον ίδιο λόγο,έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά Ε.Ο Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας από το 74ο έως το 75,5ο χλμ.

Στην 'Αρτα,κατολίσθηση στην επαρχιακή οδό Αμπελιός - Αμμότοπου, στο ύψος της γέφυρας κάτω από την Ιόνια οδό, έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριο οδό μέσω Καμπής.

Προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων

Προβλήματα προκαλούν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες οι πολύ ισχυροί άνεμοι, που τοπικά φτάνουν τα 8-9 μποφόρ.

Από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ενώ κανονικά έφυγαν τα πλοία για τις Κυκλάδες από τον Πειραιά.

Ομως, δεν γίνονται τα δρομολόγια των δελφινιών για Αργοσαρωνικό, ενώ στην κρίση του πλοιάρχου είναι τα δρομολόγια προς Αργοσαρωνικό με συμβατικά πλοία.

Κλειστό είναι τα πορθμείο Αγ. Μαρίνα - Νέα Στύρα και Ρίο-Αντίρριο και στη βόρεια Ελλάδα δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Καβάλα – Θάσο.

Οσοι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα λιμεναρχεία, για τυχόν ακυρώσεις και αλλαγές δρομολογίων.

Κλειστός επαρχιακός δρόμος στην Καστοριά

Στο μεταξύ, κλειστός παραμένει από το βράδυ της Παρασκευής ο επαρχιακός δρόμος Μεσοποταμία – Χιλιόδενδρο, στην Καστοριά, από φόβο υπερχείλισης του ποταμού Αλιάκμονα, στο συγκεκριμένο σημείο.

Το ρέμα που διέρχεται στην περιοχή «φούσκωσε» από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών και οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή.

Φωτογραφίες: agriniopress, EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κακοκαιρία ήπειρος Αγρίνιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ