Από το μουσείο αστέγων στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις εκδηλώσεις των μουσείων της Θεσσαλονίκης - iefimerida.gr

Από το μουσείο αστέγων στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις εκδηλώσεις των μουσείων της Θεσσαλονίκης

Φωτογραφία: Facebook @Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης / State Museum of Contemporary Art
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο μουσείο αστέγων στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχει ουσιαστικά κτίριο για να επισκεφθεί κανείς.

Το μουσείο είναι μια pop up συλλογικότητα που εμφανίζεται και δρα σε διάφορους χώρους, είτε μετά από πρόσκληση, είτε με πρωτοβουλία των δημιουργών του μουσείου. Ο σκοπός του είναι η ενεργοποίηση των πολιτών, η επικοινωνία μεταξύ όσων βίωσαν την εμπειρία της έλλειψης στέγης και των υπολοίπων ανθρώπων. Η πρωτοβουλία έχει στόχο να φέρει κοντά δύο διαφορετικούς κόσμους σε μια κοινωνία και σε ένα περιβάλλον που αλλάζει τόσο δραματικά.

Τη δική τους εμπειρία αναφορικά με το μουσείο αστέγων που δημιούργησαν παρουσίασαν σήμερα ο Ματ και η Τζες Τερτλ, επισκέπτες καθηγητές στο πανεπιστήμιο του Έσσεξ και στο Kings College του Λονδίνου, μιλώντας στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με θέμα "Τα μουσεία ως φορείς αλλαγής". Ανάλογη ημερίδα πραγματοποιείται τα τελευταία επτά χρόνια με πρωτοβουλία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και του προξενείου της Θεσσαλονίκης καθώς και του Βρετανικού Συμβουλίου με τη σύμπραξη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και κάθε χρονιά και άλλων φορέων. Στη φετινή διοργάνωση που έγινε σε συνεργασία με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, οι συνιδρυτές του Μουσείου Αστέγων ανέφεραν ότι αυτό απαρτίζεται από ανθρώπους απ΄ όλα τα κοινωνικά στρώματα, ενώ στις δράσεις τους περιλαμβάνονται η υποστήριξη των αστέγων του Λονδίνου, η διαχείριση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, η ευαισθητοποίηση του κοινού κ.ά.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Χρύσα Ζαρκαλή, αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα μουσεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα ώστε να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων. «Και στα χρόνια της βαθιάς κρίσης τα μουσεία δεν σταμάτησαν να λειτουργούν. Μπορεί να περιόρισαν ή να αναπροσάρμοσαν τις ώρες και τις μέρες λειτουργίας τους, όμως η λειτουργία τους ήταν διαρκής και πιο ουσιαστική γιατί ήρθαμε αντιμέτωποι νωρίς με τις "x" προκλήσεις που δεν ήταν αποκλειστικά οικονομικές. Έτσι ενεργοποιήσαμε ή ξαναείδαμε τον βασικό μας στόχο και ρόλο στην κοινωνία που είναι να δίνουμε και να προσφέρουμε και βρέθηκε κοινός τόπος και δημιουργήθηκαν τέτοιες δράσεις που θεωρώ ότι τα μουσεία την περίοδο της κρίσης ήταν περισσότερο ανοιχτά από ό,τι οποτεδήποτε άλλοτε», τόνισε.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε τη λειτουργία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης που συνεργάστηκε με ομάδες που αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, με πρόσφυγες, με άτομα με προβλήματα όρασης ή κινητικές δυσκολίες, με σχολεία, πανεπιστήμια και συλλόγους που επισκέπτονται το μουσείο. «Πέρα από το να δεχόμαστε και να ξεναγούμε επισκέπτες, έχουμε φιλοξενήσει και δράσεις που κάποιος δεν θα περίμενε. Έχουμε μαγειρέψει με παιδιά, έχουμε κοιμηθεί μέσα στο μουσείο, έχουμε ακούσει μουσική, έχουμε δει θεατρική παράσταση, έχουμε κάνει γιόγκα, έχουμε κάνει δράσεις που δείχνουν μια αλλαγή στο προφίλ των πολιτιστικών φορέων», προσέθεσε.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τη μετανάστευση, τη θρησκευτική έκφραση, την πολιτιστική ποικιλομορφία, τις διακρίσεις, την ταυτότητα του φύλου και την ίση μεταχείριση, τη δέσμευση των μουσείων για τον σεβασμό της διαφορετικότητας, την ισότητα, την προσβασιμότητα και την κοινωνική ενσωμάτωση.

Παράλληλα, επαγγελματίες των μουσείων και των πολιτιστικών οργανισμών συζήτησαν για τον κοινωνικό αντίκτυπο των μουσείων, την προσβασιμότητα σε αυτά, την ανθεκτικότητα και την βιωσιμότητα των πολιτιστικών οργανισμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μουσείο αστέγων Ηνωμένο Βασίλειο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ