Μέρκελ, Σουλτς και Ζεεχόφερ ξεκινούν συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης - iefimerida.gr

Μέρκελ, Σουλτς και Ζεεχόφερ ξεκινούν συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ να αρχίσουν συνομιλίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Η ευρείας κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα γράφει ότι οι επικεφαλής των τριών κομμάτων (CDU/CSU και SPD) εξέτασαν λεπτομερώς όλες τις πιθανότητες για την έξοδο από το κυβερνητικό αδιέξοδο, από τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, μέχρι τη νέα προσφυγή στις κάλπες και τον μεγάλο συνασπισμό και κατέληξαν στην απόφαση να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για μια νέα συγκατοίκηση Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση. Ο Μάρτιν Σουλτς εισηγείται τώρα στα επιτελικά στελέχη να αρχίσουν το διάλογο και το θέμα θα τεθεί στη συνέχεια τη Δευτέρα στο συνέδριο του κόμματος, που αν δώσει το πράσινο φως θα μπορούσαν ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα να αρχίσουν οι επαφές.

Το συνέδριο προκαλεί τεράστιο πονοκέφαλο στο επιτελείο του Σουλτς, αφού καλείται να πείσει τη δύσπιστη κομματική βάση για τα οφέλη μιας νέας συγκυβέρνησης με την Μέρκελ, εξηγώντας την προσωπική στροφή 180 μοιρών, αφού το βράδυ των εκλογών απέρριπτε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός νέου μεγάλου συνασπισμού. Βασικό του επιχείρημα, πέρα από την πολιτική αβεβαιότητα που προκαλείται και που ζημιώνει τη χώρα και εντέλει και το ίδιο το κόμμα, θα είναι τα μεγάλα ανταλλάγματα που αναμένεται να ζητήσει από την Μέρκελ.

Στο κρίσιμο χθεσινοβραδινό ραντεβού με τον Στάινμαγιερ, πάντως, οι ηγέτες των κομμάτων δεν έβαλαν κόκκινες γραμμές, ούτε συζήτησαν τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης ή θέματα που ενδεχομένως να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Νέα δημοσκόπηση: μόλις 22% θέλουν μεγάλο συνασπισμό

Την ίδια ώρα η υπομονή των Γερμανών φαίνεται ότι εξαντλείται με την καθυστέρηση στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Και μολονότι ένας στους δύο (48%) θεωρούν ότι στο τέλος θα συγκροτηθεί μεγάλος συνασπισμός, μόλις το 22% τάσσεται υπέρ αυτής της προοπτικής σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa για τη Bild.

Ένας στους τρεις (30%) θα προτιμούσε νέες εκλογές, αλλά μόλις το 20% θεωρεί ότι είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο. Μόνον το 10% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι προτιμούν μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ