Τι συμβαίνει με τον Ρεξ Τίλερσον – Οργιάζουν τα δημοσιεύματα για αποπομπή του, διαψεύδει ο Λευκός Οίκος - iefimerida.gr

Τι συμβαίνει με τον Ρεξ Τίλερσον – Οργιάζουν τα δημοσιεύματα για αποπομπή του, διαψεύδει ο Λευκός Οίκος

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Ντόναλντ Τραμπ να ετοιμάζεται να αποπέμψει τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

«Όπως είπε ο πρόεδρος, ο Ρεξ είναι εδώ», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς. «Ο υπουργός Τίλερσον συνεχίζει να ηγείται του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο εστιάζει στην ολοκλήρωση αυτής της απίστευτα επιτυχημένης πρώτης χρονιάς της κυβέρνησης του Προέδρου Τραμπ», είπε. Ενώ αργότερα πρόσθεσε: «Όταν ο πρόεδρος χάσει την εμπιστοσύνη του σε κάποιον δεν θα υπηρετήσει πλέον εδώ.»

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η εκπρόσωπος Χέδερ Νάουερτ παραδέχθηκε ότι Τραμπ και Τίλερσον έχουν διαφορετικές απόψεις σε κάποια θέματα, αλλά τόνισε ότι όπως ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι, «οι φήμες δεν ευσταθούν». Ερωτηθείσα πώς θα μπορέσει ο Τίλερσον να συνεχίσει τη δουλειά του όταν από το Λευκό Οίκο βγαίνουν διαρροές ότι πρόκειται να τη χάσει, η Νάουερτ είπε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών δεν είναι από εκείνους που ταράζονται εύκολα.»

Τι συμβαίνει με τον Ρεξ Τίλερσον – Οργιάζουν τα δημοσιεύματα για αποπομπή του, διαψεύδει ο Λευκός Οίκος | iefimerida.gr 0

Οι διαψεύσεις έρχονται μετά τα ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ και διεθνών πρακτορείων -από τους New York Times και το Vanity Fair μέχρι τα Associated Press και το Reuters- τα οποία επικαλούμενα ανώνυμους κυβερνητικούς αξιωματούχους ανέφεραν ότι ο Τίλερσον πρόκειται να αντικατασταθεί από τον διευθυντή της CIA. Το σχέδιο, ανέφεραν, προβλέπει την αντικατάσταση του Μάικ Πομπέο στη CIA από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τομ Κότον και ο ανασχηματισμός μπορεί να γίνει μέσα στον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο. Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι New York Times, δεν είναι ακόμη σαφές αν έχει δώσει την τελική του έγκριση ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τραμπ και Τίλερσον έχουν διαφωνήσει σε διάφορα θέματα εξωτερικής πολιτικής και λέγεται ότι δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους από το περασμένο καλοκαίρι όταν ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας φέρεται να χαρακτήρισε κατ' ιδίαν «ηλίθιο» τον πρόεδρο, αν και το διέψευσε. Ο Τίλερσον έχει υπεραμυνθεί της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που θέλει να ακυρώσει ο Τραμπ, ενώ έχουν διαφωνήσει για τον αποκλεισμό που επέβαλε η Σαουδική Αραβία και οι άραβες σύμμαχοί της στο Κατάρ τον περασμένο Ιούνιο και δημοσίως για το θέμα της Βόρειας Κορέας. Το αρνητικό κλίμα στην Ουάσιγκτον για τον Τίλερσον επιβάρυνε και η απόφασή του να αποδεχθεί, χωρίς να προβάλει ιδιαίτερη αντίσταση, την πρόταση του Τραμπ για ριζική αναδιάρθρωση του υπουργείου Εξωτερικών με μειώσεις προσωπικού και κονδυλίων, που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις Δημοκρατικών, αλλά και κάποιων Ρεπουμπλικανών πολιτικών, οι οποίοι θεωρούν ότι υπονομεύονται έτσι τα αμερικανικά συμφέροντα στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ