Κουμουτσάκος - Λοβέρδος καταγγέλλουν ότι δεν είδαν όλα τα απόρρητα έγγραφα στο ΥΠΕΞ - iefimerida.gr

Κουμουτσάκος - Λοβέρδος καταγγέλλουν ότι δεν είδαν όλα τα απόρρητα έγγραφα στο ΥΠΕΞ

Φωτογραφία: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν είδαν όλα τα απόρρητα έγγραφα στο ΥΠΕΞ που αφορούν στην πώληση στρατιωτικού υλικού, καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τόσο ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσαν ότι δεν είχαν πρόσβαση σε όλο το υλικό των διαβαθμισμένων εγγράφων για την επίμαχη υπόθεση.

Μάλιστα, οι Βουλευτές υποχρεώθηκαν να υπογράψουν πρωτόκολλο ανάγνωσης πριν ξεκινήσουν να διαβάζουν, παρουσία διπλωματικού υπαλλήλου και του αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου, τα απόρρητα έγγραφα για τη Σαουδική Αραβία.

Εξερχόμενος του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε:

«Ζήτησα να πληροφορηθώ τον αριθμό των σχετικών με την υπόθεση αυτή, εισερχομένων και εξερχομένων εγγράφων, όπως προκύπτει από το πρωτόκολλο. Δεν πήρα απάντηση. Ο αμήχανος κύριος Κατρούγκαλος μου είπε απλώς ότι είναι πολλά. Μου δόθηκε πρόσβαση μόνον σε δύο τηλεγραφήματα τα οποία διάβασα και αυτό που μπορώ να πω είναι ότι τα ερωτήματα αυτής της σκοτεινής υπόθεσης όχι μόνον παραμένουν αλλά αυξάνονται και ενισχύονται. Θα ενημερώσω αναλυτικά τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο έλεγχος θα συνεχισθεί. Δεν σταματάμε εδώ».

Παράλληλα, ο Ανδρέας Λοβέρδος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ σημείωσε πως οι διαδικασίες δείχνουν ένα καθεστώς που βρίσκεται σε φόβο και πανικό γιατί έχει αποκαλυφθεί ένα σκάνδαλο που το αφορά.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι τα έγγραφα είναι σημαντικά, ωστόσο δεν είναι όλα. Απουσιάζει εκείνο αυτό για το οποίο μίλησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε ο κ. Λοβέρδος. Ακόμη υποστήριξε ότι ο πρέσβης της Ελλάδας στην Σ.Αραβία «είναι πάρα πολύ σοβαρός και ενημέρωνε το ΥΠΕΞ από το 2016 με απόλυτη μυστικότητα.Τίποτα δεν έκανε χωρίς να ενημερώνει το υπουργείο»., πρόσθεσε.

«Υπάρχει πληθώρα εγγράφων που δεν μας τα δείχνουν» υποστήριξε ακόμη ο κ. Λοβέρδος και σημείωσε ότι «από όσα είπε ο Πρωθυπουργός δεν υπάρχει ψέμα αλλά διαστροφή της ερμηνείας που έκανε πάνω σε γεγονότα. Δηλαδή, για να θολώσει τα νερά και να κρύψει ότι η κυβέρνηση του ελέγχεται για σκάνδαλο που αφορά απόφαση του ΚΥΣΕΑ και τον ίδιο δηλαδή και τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας και άλλους υπουργούς, είπε γεγονότα που είναι αληθή αλλά τα ερμήνευσε με έναν τρόπο που ο πολίτης δεν καταλάβαινε. Η ουσία είναι μία: οι Άραβες ήθελαν διακρατική συμφωνία και εμείς τους δίναμε τον κ. Παπαδόπουλο. Οι Άραβες ήθελαν απ' ευθείας συνεργασία και εμείς τους δίναμε μεσάζοντες. οι Άραβες ήθελαν γι' αυτούς τα όπλα αλλά κανείς δεν ξέρει για που ήθελαν να τα πάνε οι μεσάζοντες. Αυτό μέρα με την ημέρα οριστικοποιείται».

Τέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε πως πρόκειται για εξευτελιστική διαδικασία, ότι τα στελέχη της κυβέρνησης συμπεριφέρονται σαν να τους ανήκουν τα υπουργεία και προειδοποίησε ότι οι πιέσεις σε βάρος διπλωματών δεν θα έχουν απολύτως κανένα αποτέλεσμα. «Από το δεύτερο έγγραφο του πρέσβη είναι σαφές ότι τον άνθρωπο τον κυνηγάνε», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

«Όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση διαφάνειας και ήρθαν και ενημερώθηκαν για τα τηλεγραφήματα, τα οποία είχε επικαλεσθεί ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή» σημειίωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως αποδείχθηκε το αυτονόητο, «ότι ο πρωθυπουργός μόνο την αλήθεια είπε σε σχέση με την υπόθεση αυτή και τα συγκεκριμένα τηλεγραφήματα». Αποδείχθηκε επίσης, συμπλήρωσε, ότι είναι δυνατή η εξυπηρέτηση τόσο της διαφάνειας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με παράλληλο όμως σεβασμό και του εθνικού απορρήτου.

Σημείωσε ότι πολλές φορές, το προηγούμενο διάστημα αυτό καταπατήθηκε χωρίς να υπάρξει κάποια σκέψη για το εθνικό δημόσιο συμφέρον και επισήμανε πως δεν είναι μόνο ο ποινικός κώδικας που απαγορεύει την κοινοποίηση των εθνικών μυστικών, «ο ίδιος ο κανονισμός της Βουλής στο άρθρο 133 παράγραφος 4, ρητά απαγορεύει τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων». Δεν αφήνει καν διακριτική ευχέρεια στον αρμόδιο υπουργό να προσκομίσει σχετικά έγγραφα, προσέθεσε.

Διαμήνυσε πως «εμείς δεν είχαμε τίποτα να κρύψουμε» και πως «όλη αυτή ιστορία, κατασκευασμένη από την αρχή κατέρρευσε».

Επίσης τόνισε πως αποδεικνύεται ότι «το μοναδικό πολιτικό και νομικό θέμα το οποίο υπήρχε, αν δηλαδή υπάρχει πληρεξουσιότητα της Σαουδικής Αραβίας προς το φυσικό πρόσωπο που υπέγραψε, πέραν κάθε αμφιβολίας είναι αληθινό» και συμπλήρωσε: «Η σημερινή αμφισβήτηση από τη Νέα Δημοκρατία της ορθογραφίας των πληρεξουσίων αυτών, δεν δείχνει τίποτα παραπάνω, παρά την αμηχανία του συγκεκριμένου κόμματος».

Καταλήγοντας στη δήλωσή του, είπε πως «ο σεβασμός όμως στους θεσμούς, η σοβαρότητα είναι προϋπόθεση για το σεβασμό της Δημοκρατίας. Πρέπει να σοβαρευτεί η αντιπολίτευση. Αλλού είναι τα θέματα και τα προβλήματα του ελληνικού λαού».

Σε ερώτηση αν χρειασθεί θα ανοίξουν ξανά απόρρητα αρχεία, απάντησε πως «τα απόρρητα αρχεία είναι απόρρητα για συγκεκριμένους λόγους. Από εκεί και μετά όποτε υπάρχει ανάγκη να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον, του πολιτικού ελέγχου, δείξαμε με αυτή μας την πράξη και θα το δείξουμε στο μέλλον ότι σεβόμαστε απόλυτα τη δημοκρατία».

Σε άλλη ερώτηση ότι αρνήθηκε να δώσει πρόσβαση στο σύνολο των εγγράφων όπως είπε ότι του ζήτησε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ανέφερε: «Έχουν γίνει φέιγ βολάν απόρρητα έγγραφα του ελληνικού κράτους. Έχω ξαναπεί ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος πρέπει να συμβαδίζει με την περιφρούρηση του εθνικού συμφέροντος. Αυτό κάναμε και αυτό θα κάνουμε στο μέλλον».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ