Τζανακόπουλος: Παγωμένη η συμφωνία με τη Σ.Αραβία - iefimerida.gr

Τζανακόπουλος: Παγωμένη η συμφωνία με τη Σ.Αραβία

Φωτογραφία: Eurokinissi

Με τον πιο επίσημο τρόπο η κυβέρνηση επιβεβαιώσε σήμερα ότι η «η συμφωνία με τη Σ. Αραβία είναι παγωμένη» και με φόντο την έντονη αντιπαράθεση με την ΝΔ.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε πως «τη στιγμή που η ΝΔ επιχειρεί να δηλητριάσει την δημόσια ζωή με ανυπόστατες καταγγελίες και με μία τοξική αντιπολιτευτική τακτική, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές. Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που είχε εκκινήσει στις 15 Νοεμβρίου».

Ειδικότερα, αναφερθείς στη θέμα της συμφωνίας με τη Σ. Αραβία ξεκαθάρισε ότι «εφόσον υπαρχουν σχετικές αποφάσεις της ΕΕ για εμπάργκο στη Σ.Αραβία η κυβέρνηση θα κινηθεί εντός των επιταγών. Η συμφωνία είναι παγωμένη». Ενώ κληθείς να σχολιάσει το εξώδικο που έλαβε από την σύζυγου του κ.Μητσοτάκη μίλησε για «κίνηση αδυναμίας», λέγοντας ότι « είναι δημόσιο πρόσωπο και κατά την αυστηρή έννοια του νόμου πρέπει να αποδέχεται την κριτική και τα ερωτήματα που της απευθύνονται».

Για την αξιολόγηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως « διαπιστώθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει. Όλες οι πλευρές συντείνουν στο ότι πολύ σύντομα θα γίνουν τα οριστικά βήματα ώστε να ολοκληρωθεί χωρίς την παραμικρή πιθανότητα νέων δημοσιονομικών μέτρων».

Τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος, προανήγγειλε έκτακτο αναπτυξιακό συνέδριο στην Ελευσίνα 16-17 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά οι απαντήσεις:


Για έξτρα δέσμη μέτρων από πλειστηριασμούς: «η βασική μέριμνα που έχουμε είναι η προστασία της λαικής κατοικίας. Δεν μπορεί να δίνεται η δυνατότητα σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να μην αποπληρώνουν τα δάνειά τους. Θεωρούμε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και απο τους πολίτες που διαμαρτύρονται. Άλλο να προστατεύει κανείς τη λαική κατοικία και άλλο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Για προστασία πρώτων κατοικιών μέχρι 300.000 ευρώ: μέχρι 31.12.17 υπάρχει δυνατότητα υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη.

Για εξώδικο από σύζυγο Μητσοτάκη: «αν η κ. Μητσοτάκη θεωρεί οτι η πολιτική συζήτηση πρέπει να γίνεται μέσω εξωδίκων θα το καλωσορίσουμε. Η συγκεκριμένη κίνηση είναι περισσότερο αδυναμίας. Είναι δημόσιο πρόσωπο και κατά την αυστηρή έννοια του νόμου πρέπει να αποδέχεται την κριτική και τα ερωτήματα που της απευθύνονται. Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να απαντήσει σε ερωτήματα για τη δραστηριότητα της συζύγου του. Και για το δάνειο 700.000 ευρώ για κήρυκα χανίων, για τις σχέσεις του κ. Αυγενάκη με καταδικασμένους ανθρώπους για υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου, για τις δραστηριότητες των οφσορ. Πράγματι συμφωνώ με τη φράση που συμπεριλαμβάνει «δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Για συμφωνία με Σ. Αραβία: «η συμφωνία αυτή εφόσον υπαρχουν σχετικές αποφάσεις της ΕΕ για εμπάργκο στη Σ.Αραβία η κυβέρνηση θα κινηθεί εντός των επιταγών. Η συμφωνία είναι παγωμένη»

Για SLA : «αυτό που είπα είναι ότι οι διαδικασίες ξεκίνησαν. Δεν θέλω να προεξοφλήσω την κατάληξη του SLA αλλά ούτε και να το αποκλείσω (για συμφωνία στις 4 Δεκεμβρίου). Υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν”.

Για πρέσβη στο Ριάντ: “ο πρέσβης στο Ριάντ μετέφερε πληροφορίες που του προσκομίστηκαν. Το υπεξ θα χειριστεί την υπόθεση”.

Για επίσκεψη Ερντογάν: “οι διπλωματικές ομάδες συνεχίζουν τη συζήτηση για να προσδιοριστεί η ημερομηνία της επίσκεης και η ατζέντα”.

Για εξελίξεις στο Βερολίνο: “να υπάρξει πολύ σύντομα σχηματισμός της ελληνικής κυβέρνσηςη. Δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία. Δουλεύουμε στη βάση ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Και η νέα Γερμανική κυβέρνηση θα συμβάλλει με εποικοδομητικό τρόπο”.

Για Θεομηνία στην Αττική: “η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ. Έχουν γίνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι κάτι που αφορά όλες τις δομές της δημόσιας διοίκησης’.

Για προβληματισμό βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: ο διάλογος είναι θεμιτός, οποιαδήποτε ενέργεια της κυβέρνησης έγινε στη βάση των οδηγιών εκ μερους του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ