Νέο βαλλιστικό πύραυλο εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα -Επεσε σε ιαπωνικά χωρικά ύδατα - iefimerida.gr

Νέο βαλλιστικό πύραυλο εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα -Επεσε σε ιαπωνικά χωρικά ύδατα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην εκτόξευση νέου βαλλιστικού πυραύλου προχώρησε την Τρίτη η Βόρεια Κορέα σύμφωνα με αξιωματούχους της Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου ανιχνεύθηκε από το στρατό της Νότιας Κορέας και γνωστοποιήθηκε από ανώτατο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε ότι βάσει μιας πρώτης εκτίμησης που έκανε, ο πύραυλος που εκτόξευσε η Πιονγκγιάνγκ ήταν ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το Σάιν Νι, στη Βόρεια Κορέα. Διένυσε μια απόσταση 1.000 χλμ προτού καταλήξει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Επιπλέον, το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει ότι ο βορειοκορεατικός πύραυλος δεν απείλησε τις ΗΠΑ, αμερικανικά εδάφη ή τους συμμάχους τους.

Τραμπ: Θα το τακτοποιήσουμε

«Θα το τακτοποιήσουμε» δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφερόμενος στην απειλή της Βόρειας Κορέας.

Η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ "είναι μια κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε" σημείωσε λίγα λεπτά νωρίτερα ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

Ο Τραμπ επισήμανε ότι η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ δεν αλλάζει την προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα της Βόρειας Κορέας, μία εβδομάδα μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να συμπεριλάβει τη χώρα αυτή στον κατάλογο των ΗΠΑ με τα κράτη που στηρίζουν την τρομοκρατία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις σημείωσε ότι ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε έφθασε στο μεγαλύτερο ύψος όλων των προηγούμενων πυραύλων που είχε εκτοξεύσει η Πιονγκγιάνγκ και αντιπροσωπεύει "μια απειλή για όλον τον κόσμο".

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας ανέφερε ότι ο πύραυλος έπεσε στην ιαπωνική ΑΟΖ, εντός των ιαπωνικών χωρικών υδάτων.

Λεπτά μετά την εκτόξευση του πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας προχώρησαν σε πυραυλική δοκιμή ως απάντηση για την προκλητική ενέργεια, συμπλήρωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας.

Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, γνωστοποίησε η ιταλική προεδρία.

«Αυτή τη στιγμή αποφασίζουμε την ημερομηνία» διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιοβάνι Νταβόλι, ο εκπρόσωπος τύπου της ιταλικής αποστολής στα ΗΕ, που έχει αναλάβει για τον μήνα Νοέμβριο την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πρόκειται για την 15η δοκιμή πυραύλου φέτος. Η τελευταία είχε γίνει πριν από 75 ημέρες.

North Korea fires ballistic missile, South Korea officials say https://t.co/rtFxsAG3oB pic.twitter.com/89AvAMNnDN

U.S. official confirms #NorthKorea launched a ballistic missile... This is the first launch in 75 days and the 15th this year

Η Βόρεια Κορέα έχει δοκιμάσει αρκετούς άλλους πυραύλους φέτος, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, καθώς οι εντάσεις αυξάνονται σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα.

«Οι αρχές της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ συνεργάζονται για να αναλύσουν την πορεία του τελευταίου πυραύλου» δήλωσαν οι επικεφαλής του στρατού της Νότιας Κορέας.

Ιαπωνία: Εκτακτη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου συγκάλεσε ο Άμπε

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας συγκάλεσε έκτακτη, κατεπείγουσα σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου με αφορμή την νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα.

Ο πύραυλος αυτός ενδέχεται να έπεσε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NHK, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Άμυνας.

Λευκός Οίκος: Ο πρόεδρος ενημερώθηκε όταν ο πύραυλος ήταν στον αέρα

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα ενώ ο πύραυλος βρισκόταν ακόμη στον αέρα», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

.@POTUS was briefed, while missile was still in the air, on the situation in North Korea.

Αυτή η νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, που τους τελευταίους δύο μήνες δεν είχε προχωρήσει σε κάποια πυραυλική δοκιμή, αποτελεί ένδειξη ότι το βορειοκορεατικό καθεστώς αψηφά τις διπλωματικές προσπάθειες του Ρεπουμπλικανού προέδρου, που πρόσφατα επέστρεψε από μια μακρά περιοδεία στην Ασία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, στόχευε στο «να ενώσει τον κόσμο εναντίον της απειλής που θέτει» η Βόρεια Κορέα.

Ο Τραμπ βρισκόταν σε επίσκεψη στο Κογκρέσο τη στιγμή της εκτόξευσης και «ενημερώθηκε σχετικά με την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα ενώ ο πύραυλος βρισκόταν ακόμη σε πορεία» είπε η Σάρα Σάντερς, η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, ο συνταγματάρχης Ρομπ Μάνινγκ, διευκρίνισε ότι ο αμερικανικός στρατός ανίχνευσε «γύρω στις 13.30 τοπική ώρα (20.30 ώρα Ελλάδας)» μια «πιθανή εκτόξευση πυραύλου εκ μέρους της Β. Κορέας».

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε προς τα ανατολικά από την επαρχία Πιονγκάν, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Η Σεούλ είχε κάνει λόγο για ενδείξεις κάποιας δραστηριότητας σε μια πυραυλική βάση στη Βόρεια Κορέα, ενώ η Πιονγκγιάνγκ δεν είχε προχωρήσει σε εκτόξευση από την 15η Σεπτεμβρίου.

Στόλτενμπεργκ (ΝΑΤΟ): Παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπονομεύει την ασφάλεια

Η νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα υπονομεύει την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια και η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να δεσμευτεί εκ νέου σε έναν αξιόπιστο διάλογο με τη διεθνή κοινότητα, επισήμανε το ΝΑΤΟ.

«Καταδικάζω σθεναρά τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Πρόκειται για μια περαιτέρω παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υπονομεύει την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια» τόνισε ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βόρεια Κορέα Νότια Κορέα πύραυλος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ