Επιστρέφουν οι Θεσμοί -Γιατί τα «κόκκινα» δάνεια είναι το μεγαλύτερο αγκάθι - iefimerida.gr

Επιστρέφουν οι Θεσμοί -Γιατί τα «κόκκινα» δάνεια είναι το μεγαλύτερο αγκάθι

Φωτογραφία: Intime News
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Τράπεζες, τράπεζες και πάλι τράπεζες. Αυτό είναι το μεγαλύτερο “αγκάθι” για την τρέχουσα αλλά και την επόμενη αξιολόγηση, καθώς είναι ίσως το μοναδικό θέμα που δεν μπορεί να κάνει κανείς τα στραβά μάτια και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολιτική απόφαση.

Αναμφίβολα η αναστολή των κινητοποιήσεων των συμβολαιογράφων ήταν θετική εξέλιξη για τους ξένους τεχνοκράτες, αλλά το πραγματικό τεστ των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα δοθεί αύριο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ειδικά για τους συμβολαιογράφους της Περιφέρειας η ηλεκτρονική πλατφόρμα (e- auctions) μοιάζει με αχαρτογράφητα νερά.

Φυσικά κανείς, ακόμα κι από τους πιο απαιτητικούς τεχνοκράτες, δεν έχει την απαίτηση να γίνουν χιλιάδες ή εκατοντάδες πλειστηριασμοί την πρώτη ημέρα, αλλά χαρακτηρίζεται ως κρίσιμο στοίχημα να πάρει μπροστά το σύστημα. «Θα φέρουν πολλά πρόβατα στο μαντρί», λένε χαρακτηριστικά ευρωπαϊκές πηγές, εκτιμώντας ότι η έναρξη των πλειστηριασμών θα λειτουργήσει ως φόβητρο όχι μόνο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά και για όσους δανειολήπτες δεν είναι ιδιαιτέρως πρόθυμοι να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των οφειλών τους.

Αυτό που τονίζουν, πάντως, από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο είναι ότι οι πλειστηριασμοί από μόνοι τους δεν λύνουν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, δεν είναι πανάκεια.«Απαιτούνται πιο επιθετικές κινήσεις από τις τράπεζες», επαναλαμβάνουν μονότονα αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές, υπενθυμίζοντας ότι ο δείκτης των προβληματικών δανείων στην Ελλάδα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο κι αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι πιο τολμηρά, έτσι ώστε το σύνολο της οικονομίας να μην παγιδευτεί σε στασιμότητα λόγω έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης. Η περίπτωση της Κύπρου είναι αναμφίβολα αντικείμενο έντονου προβληματισμού, καθώς μπορεί η έξοδος της από το Μνημόνιο να συνοδεύτηκε κατά τα άλλα από επαίνους και υψηλές επιδόσεις, ωστόσο το πρόβλημα των “κόκκινων» δανείων παραμένει έντονο.

Το μήνυμα έχει φτάσει και στα επιτελεία των τραπεζών, που ήδη έχουν προχωρήσει ή εξαγγείλει «ξεφόρτωμα» των προβληματικών τους χαρτοφυλακίων, υιοθετώντας και τις συστάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία εδώ και μήνες τονίζει ότι δεν αρκούν οι διαγραφές δανείων, αλλά απαιτούνται πιο ριζικές κινήσεις, έτσι ώστε να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων στα επικείμενα stress tests.

Συνολικά, το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι τράπεζες κατάφεραν να πιάσουν τους στόχους που είχαν θέσει για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, δηλαδή των δανείων αβέβαιης είσπραξης. Συγκεκριμένα, έφτασαν στα 101,8 δισεκ. Ευρώ, δηλαδή 1,6 δισεκ. Ευρώ χαμηλότερα από το στόχο, που είχαν θέσει οι ίδιες οι τράπεζες. Ωστόσο- κι αυτό είναι το προβληματικό- οι τράπεζες έχασαν για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο το στόχο για τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία έφτασαν στα 72,8 δισεκ. Ευρώ, δηλαδή περίπου 400 εκατ. Ευρώ πάνω από το στόχο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 21,1 δις ευρώ.

Το υψηλό επίπεδο «κόκκινων» δανείων είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι τα χαμηλά επίπεδα καταθέσεων, κάτι που έθιξε επισήμως ο Μ. Ντράγκι. Μπαίνοντας στο Φθινόπωρο, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανέρχονταν στα 122,577 δις ευρώ, δηλαδή περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του Ιουνίου του 2015. Τι σημαίνει αυτό; Ότι από εκείνο το σημείο ως σήμερα, οι εισροές είναι χαμηλών ταχυτήτων, ενώ ακόμα και τώρα που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «διαφημίζουν» τη διαφαινόμενη επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, στα ταμεία των τραπεζών δεν βλέπουν θαύματα.

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2009, όταν άρχισε δηλαδή να «τρίζει» το έδαφος στην Ελλάδα, οι καταθέσεις βρίσκονταν στα επίπεδα των 237,531 δις ευρώ κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι έκτοτε «χάθηκαν» περίπου 115 δις ευρώ, κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 64% του σημερινού ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ