Οι Imam Baildi μιλούν στο iefimerida.gr για τα 10 χρόνια επιτυχίας τους [βίντεο] - iefimerida.gr

Οι Imam Baildi μιλούν στο iefimerida.gr για τα 10 χρόνια επιτυχίας τους [βίντεο]

Για όλο τον Δεκέμβρη στον Κεραμεικό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Imam Baildi, μετά από 30 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, sold out βραδιές στο Λονδίνο, τη Ζυρίχη και το Μόναχο, επιστρέφουν στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν το 10th Anniversary Tour τους.

Η πολυαγαπημένη μπάντα ετοιμάζει, εν μέσω εορτών, νέες μουσικές περιπέτειες για τις Παρασκευές του Δεκέμβρη στο Passport Κεραμεικός.

Το αγαπημένο συγκρότημα που δημιούργησαν ο Λύσανδρος και ο Ορέστης Φαληρέας το 2007, όταν άρχισαν να πειραματίζονται με remixes ελληνικών τραγουδιών από τις δεκαετίες του '40, του '50 και του '60, κλείνει 10 χρόνια επιτυχίας και οι δημιουργοί του, κάνουν μία μικρή διαδρομή στην μέχρι τώρα πορεία τους, μιλώντας στο iefimerida.gr. «Ξεκινήσαμε ακούγοντας παραγωγούς της δεκαετίας του ‘90 όπως ο Moby, ο Dj Shadow και πολλοί άλλοι, που χρησιμοποιούσαν ηχητικά δείγματα (samples) από παλιότερες ηχογραφήσεις της δικής τους μουσικής κουλτούρας, και με βάση αυτά έφτιαχναν ένα νέο ήχο. Σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο με το ελληνικό ρεπερτόριο, και το 2007 κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας album».

«Δεν είχαμε καν σκεφτεί να εμφανιστούμε στη σκηνή με αυτό το υλικό, αλλά μόλις κυκλοφόρησε το album δεχτήκαμε αρκετές προτάσεις, και αρχίσαμε να φτιάχνουμε μια μπάντα που θα μπορούσε να παρουσιάσει αυτό το υλικό ζωντανά. Έκτοτε έχουμε κυκλοφορήσει ακόμα 3 albums (2 studio και ένα live), κάνουμε συνεχόμενα εμφανίσεις και έχουμε ταξιδέψει σε 23 χώρες του κόσμου».

-Νέα τραγούδια και εμφανίσεις, να περιμένουμε κάτι διαφορετικό ή κλασικά αγαπημένα;

«Γιορτάζουμε τα 10 μας χρόνια και όπως όλες οι εμφανίσεις μας, οι 5 βραδιές στο Passport θα καταλήγουν σε μια γιορτή. Παράλληλα, το πρόγραμμα θα έχει λίγο μεγαλύτερη διάρκεια απ' ότι συνήθως, με στόχο να υπάρχουν όμως και μέρη πιο ατμοσφαιρικά και περισσότερες διακυμάνσεις σε ενέργεια και συναισθήματα.
Έχουμε καιρό να εμφανιστούμε σε κλειστό χώρο στην Αθήνα και αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά γιατί έχεις την ευκαιρία να προετοιμάσεις το πρόγραμμα με έναν πολύ πιο λεπτομερή τρόπο σε σχέση με τις συναυλίες που κάνεις όταν ταξιδεύεις εκτός. Εκτός από όλα τα κομμάτια που έχει αγαπήσει ο κόσμος, θα υπάρχουν και πολλά καινούρια, κάποια από τα οποία έχουν ήδη κυκλοφορήσει στα ραδιόφωνα και το internet, αλλά και άλλα, που προς το παρόν παρουσιάζουμε μόνο στις συναυλίες μας.
Τις βραδιές θα ανοίγουν οι ΚΑΛΤΑband, ένα καινούριο σχήμα με μια πολύ ιδιαίτερη προσέγγιση στην παραδοσιακή μουσική, και πιστεύουμε ότι θα είναι το ιδανικό ξεκίνημα για τις συναυλίες».

-Γιατί ξεχώρισαν οι Imam Baildi κατά τη γνώμη σας, σε μια περίοδο με πολλούς ερμηνευτές-εραστές, τραγουδιών από το παρελθόν;

«Σίγουρα δε μπορούμε να το απαντήσουμε εμείς αυτό, είναι καθαρά θέμα γούστου και προτιμήσεων του κάθε ακροατή. Η μουσική προορίζεται και κρίνεται από τον κόσμο που την ακούει, όχι τους καλλιτέχνες. Το μόνο που μπορούμε να πούμε εμείς είναι ότι ο ήχος των παλιών τραγουδιών, μας εμπνέει και μας βάζει σε δημιουργική διαδικασία και ότι η μουσική που φτάνει από εμάς στον κόσμο είναι αποτέλεσμα πολλής δουλειάς και αγάπης για αυτό που κάνουμε».

-Να αναφέρουμε κάποια στοιχεία/διαφορές όσων αφορά, στα remix τραγουδιών που κάνετε και τις διασκευές, που ξεπηδούν καθημερινά;

«Η διαφορά μεταξύ ενός remix και μιας διασκευής είναι ότι στα remix υπάρχουν-εν μέρει, τουλάχιστον, αποσπάσματα από την πρωτότυπη ηχογράφηση ενός κομματιού. Μπορεί για παράδειγμα να ακούγονται μέρη με τις παλιές φωνές. Όταν κάνεις μια διασκευή, ξαναπαίζεις το κομμάτι,» με έναν καινούριο τρόπο.

-Τι εκτιμάτε/ζηλεύετε από τις εποχές των παλιών λαϊκών τραγουδιών; Βλέπουμε και την εικόνα σας στις συναυλίες 'ρετρό', το ντύσιμο, το ύφος.

«Εκτιμούμε κυρίως τη μοναδική μαεστρία των συνθετών και στιχουργών, καθώς επίσης τις φωνές και τα όργανα που ερμήνευαν με πολύ συγκεκριμένο και ουσιαστικό τρόπο, χωρίς υπερβολές και διάθεση εντυπωσιασμού. Τους άμεσους στίχους που προέκυπταν από βιωματικές καταστάσεις που αφορούσαν όλο τον κόσμο και την αβίαστη διασκέδαση που σου προσφέρει αυτό το ρεπερτόριο».

-Τι σημαίνει Τσιτσάνης για την Ελλάδα και το ρωτώ γιατί μέσα τις πρώτες δουλειές σας, αναβίωσε μια ολόκληρη εποχή.

«Χωρίς να είναι ο μόνος, είναι μάλλον ο σημαντικότερος από τους δημιουργούς που ξεκινώντας από το ρεμπέτικο, το οδήγησαν στο λαϊκό τραγούδι και έφτιαξαν μια μουσική με πολύ ψηλό επίπεδο που αφορούσε όλο σχεδόν το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας. Είναι σχεδόν αδιανόητο, αν σκεφτείς, πόσες γενιές ανθρώπων έχουν συνδέσει στιγμές της ζωής τους με τα τραγούδια του και το πόσο αυτά εξακολουθούν να παίζονται παντού και να αγαπιούνται από νέους ανθρώπους».


-Υπάρχει δημιουργία σήμερα;

«Φυσικά και υπάρχει και έχοντας την τύχη να δούμε τι συμβαίνει στο εξωτερικό μέσα από τα ταξίδια μας, μπορούμε με χαρά να πούμε ότι στην Ελλάδα έχουμε εξίσου πλούσια δημιουργία. Υπάρχουν πολλά καινοτόμα projects σε όλους τους χώρους, από τη μουσική και το θέατρο μέχρι τη μόδα και την εστίαση και τελευταία, πολλά από αυτά έχουν βρει και το δρόμο τους προς τα έξω».

-Τι ετοιμάζετε για το κοινό της Θεσσαλονίκης, μιας και θα τραγουδήσετε στην αλλαγή του χρόνου στην πλατεία Αριστοτελους;

«Μια γιορτή. Τι άλλο;».

Οι Imam Baildi μιλούν στο iefimerida.gr για τα 10 χρόνια επιτυχίας τους [βίντεο]  | iefimerida.gr 0

Οι μοναδικοί και ανατρεπτικοί Imam Baildi ξεκινούν σε λίγες μέρες τις εμφανίσεις τους στο Passport Κεραμεικός. Λίγο πριν την έναρξη των εμφανίσεων τους, θέλησαν να διασκεδάσουν το κοινό τους στα social media, ανεβάζοντας στο Facebook ένα χιουμοριστικό βίντεο με τη Ρένα Μόρφη, ως ρεπόρτερ – ανταποκρίτρια και τον Λύσανδρο Φαληρέα ως μάγειρα του μεγαλύτερου imam baildi στον κόσμο!

IMAM BAILDI
Παρασκευές 1/8/15/22 & 29 του Δεκέμβρη στο PassPort Κεραμεικός – Upstairs!

* Τις βραδιές θα ανοίγουν οι πολλά υποσχόμενοι ΚΑΛΤΑband, που ξεκινούν τη δική τους πορεία στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής, με μια αυθεντική ματιά και έναν πολύ ιδιαίτερο συνδυασμό παραδοσιακών οργάνων

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ