Αντίστροφη μέτρηση για την 3η αξιολόγηση- Οι εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν - iefimerida.gr

Αντίστροφη μέτρηση για την 3η αξιολόγηση- Οι εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντίστροφη μέτρηση για την τρίτη αξιολόγηση ξεκινά με την έλευση των θεσμών στην Αθήνα και ανοιχτά περίπου 70 προαπαιτούμενα που πρέπει να κλείσουν ώστε να επιτευχθεί ώστε να υπάρξει σε πρώτη φάση να υπάρξει τεχνική έως το επόμενο Eurogroup της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου.

Ενημέρωση για τα προαπαιτούμενα και την πορεία της αξιολόγησης θα γίνει εντός της ημέρας και στο EuroWorking Group (EWG) όπου και θα εξεταστεί πόσο πιθανή είναι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως τις 4 Δεκεμβρίου.

Στις μεγάλες εκκρεμότητες που αποτελούν και βαρόμετρο για την έγκαιρη υλοποίηση της συμφωνίας είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα κοινωνικά επιδόματα, τα ενεργειακά αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις.

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς όλα δείχνουν ότι την Τετάρτη θα διενεργηθούν οι πρώτες ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων εφόσον οι συμβολαιογράφοι αποφασίσουν σήμερα την άρση της αποχής από τη διενέργεια πλειστηριασμών. Ωστόσο οι δανειστές έχουν ήδη διαμηνύσει ότι για να διαπιστώσουν πρόοδο στο θέμα θα πρέπει μέχρι και τις αρχές του 2018 να έχουν ολοκληρωθεί 600-700 πλειστηριασμοί μέσω της πλατφόρμας.

Αυτό σημαίνει ότι μετά την τρίμηνη καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να είναι μαζικοί.

Στον τομέα των ενεργειακών το μείζον θέμα της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ φαίνεται πως οδεύει προς συμφωνία. Η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει αποδεχθεί την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ με την πώληση των δύο μονάδων της Μεγαλόπολης και των μονάδων στη Φλώρινα και μένει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Στα κοινωνικά επιδόματα θα πρέπει να τρέξει η ενσωμάτωση όλων των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων στο επονομαζόμενο εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα.

Τέλος στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων απομένει η πλήρης λειτουργία του Υπερταμείου με τη σύσταση της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών και παράλληλα πρέπει να προωθηθούν και συγκεκριμένα ζητήματα, που είναι «ακανθώδη» όπως η υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που περιμένει η εταιρεία.

Πάντως χθες ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης που είναι πιθανό να εγκριθεί στις αρχές του 2018 αν, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει στο ίδιο πλάνο των μεταρρυθμίσεων.

Αναλυτικά ο κ. Ρέγκλινγκ, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το εάν η 3η αξιολόγηση θα κλείσει ομαλά καθώς έχουν προηγηθεί μεγάλες καθυστερήσεις στις δύο προηγούμενες σημείωσε: «Είναι γεγονός πως στις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις αλλά είμαστε ενθαρρυμένοι από την προπαρασκευαστική δουλειά που έχουν κάνει οι ελληνικές αρχές για την 3η αξιολόγηση.

Ο ESM και οι υπόλοιποι θεσμοί θα βρεθούμε στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα και θα στείλουμε σχετική αναφορά στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης η οποία θα απασχολήσει το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Εάν η Αθήνα συνεχίσει την καλή δουλειά η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει ομαλά και η έγκριση για την επόμενη εκταμίευση είναι πιθανό να δοθεί στις αρχές του 2018».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ