«Κούρεμα» σε όλα τα ομόλογα - Γλυτώνουν μόνο ποσά ως 100.000€ - iefimerida.gr

«Κούρεμα» σε όλα τα ομόλογα - Γλυτώνουν μόνο ποσά ως 100.000€

«Κούρεμα» σε όλα τα ομόλογα - Γλυτώνουν ποσά ως 100.000 ευρώ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στη τελική ευθεία για τον... κουρέα μπαίνουν πλέον τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς αμέσως μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Ρήτρα Συλλογικής Δράσης, η ενεργοποίηση της οποίας θα εξασφαλίσει το «κούρεμα» του Χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες κατά 17 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται σχετικά, για να προχωρήσει η ανταλλαγή των ομολόγων θα πρέπει να υπάρξει η συμμετοχή του 50% των ιδιωτών, ενώ για να έχει καθολική ισχύ το «κούρεμα» η συμμετοχή θα πρέπει να φτάσει στο 66,6%. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι όταν το ελληνικό Δημόσιο διαπιστώσει ότι το 66,6% των ιδιωτών έχει δηλώσει συμμετοχή στο PSI, θα ενεργοποιήσει τη Ρήτρα Συλλογικής Δράσης και το «κούρεμα» θα επεκταθεί στο 100% των ιδιωτών.

Ειδικά όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα που έχουν επενδύσει σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, θα υποστούν και αυτά το «κούρεμα» καθώς όπως επισήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν μπορεί να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση, ωστόσο όπως όλα δείχνουν οι επενδύσεις σε ομόλογα έως 100.000 ευρώ θα καλυφθούν από το ΤΕΚΕ, δηλαδή όπως οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα του κουρέματος

Με τις λεπτομέρειες του μεγαλύτερου «κουρέματος» να έχουν ήδη ανακοινωθεί και τις τράπεζες να υπολογίζουν ακόμα τις απώλειες τους (κοντά στο 75%), τη Παρασκευή το ελληνικό Δημόσιο θα απευθύνει επισήμως τη πρόσκληση ενδιαφέροντος, μια πρόσκληση που θα μείνει ανοικτή για δύο εβδομάδες.

Στις 9 Μαρτίου κι αφού θα έχει προηγηθεί η Σύνοδος Κορυφής, θα διαπιστωθεί εάν η συμμετοχή έφτασε στο 66,6% και αν συμβεί αυτό- όπως αναμένεται- τότε θα ενεργοποιηθεί η Ρήτρα Συλλογικής Δράσης, επεκτείνοντας το «κούρεμα» σε όλους τους ιδιώτες και σε όλα τα ομόλογα, συμπεριλαμβανομένου του ομολόγου των 14,4 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου.

Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου θα έχουν τελειώσει όλα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων και δύο ημέρες αργότερα, το Eurogroup θα είναι σε θέση να εγκρίνει οριστικά το νέο χρηματοδοτικό πακέτο για την Ελλάδα προσδιορίζοντας το ακριβές ποσό, ενώ στις 19 Μαρτίου υπολογίζεται ότι θα έχουν μπει και οι υπογραφές για το νέο δάνειο, που με βάση τον σχεδιασμό θα φτάσει στα 130 δισ. ευρώ.

Τα νέα ομόλογα

  • Τελική ωρίμανση: 2042
  • Κουπόνι: 2.0% έως το 2015
  • 3.0% έως το 2021
  • 4.3% μετά το 2021
  • Ρήτρα ΑΕΠ:  Η ρήτρα θα ενεργοποιηθεί για τους τόκους που θα καταβάλλονται από το 2015, με όριο το 1%
  • Δίκαιο  Αγγλικό
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ