ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικό συμβούλιο πριν τη σύγκρουση στη Βουλή - iefimerida.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικό συμβούλιο πριν τη σύγκρουση στη Βουλή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αμέσως μετά την επιστροφή του στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και τη σύνοδο κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε το Σάββατο το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν συνεδρίαση στη σκιά της παρέμβασης Φίλη, αλλά χωρίς τον ίδιο τον Νίκο Φίλη, ο οποίος απουσίαζε.

Δεδομένης της επικείμενης σύγκρουσης με τη ΝΔ στη Βουλή για τον Πάνο Καμμένο και τον τρόπο που πήγε να υλοποιηθεί η πιθανή συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, τα περισσότερα μέλη του συμβουλίου, ήθελαν να ακούσουν από τον πρωθυπουργό λεπτομέρειες για τους χειρισμούς,
στην υπόθεση αλλά και το πως θα “μπει” ο Αλέξης Τσίπρας στη σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα το μεσημέρι στη συζήτηση στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ψύχραιμος και περισσότερο φάνηκε να τον απασχολεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει σε σχέση με τις κινήσεις στις οποίες μπορεί να προχωρήσει η ΝΔ στη σημερινή συζήτηση, είτε έρθει πρόταση μομφής στον υπ. Άμυνας είτε αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέξει την θεαματική αποχώρηση.

Είναι προφανές ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θα παράσχουν πολιτική στήριξη, αναμένουν με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου στη Βουλή, για να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις στη ΝΔ. Άλλωστε το Σαββατοκύριακο ο κ.Τσίπρας είχε -κατά πληροφορίες- αλλεπάλληλες επικοινωνίες με τον υπ.Αμυνας προκειμένου να ετοιμαστεί η τακτική της μάχης απέναντι στη ΝΔ στη Βουλή.

Το θέμα Καμμένου, δεν ήταν ωστόσο το κεντρικό στη συζήτηση, ο οποία έγινε πάντως με τον Νίκο Φίλη απόντα (λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων), μετά τη “ρουκέτα” που έριξε, ζητώντας ακύρωση της συμφωνίας πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Κατά πληροφορίες, αν και κάποια στελέχη βρίσκουν ότι η πρόταση Φίλη έχει επιχειρήματα, εν τούτοις, άλλα -κορυφαία- στελέχη, εκτιμούν ότι η διατύπωσή της, αυτή την ώρα που η κυβέρνηση δέχεται πόλεμο από το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης σε συνέργεια με μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, μάλλον ζημιά προκαλεί με τα όσα δημόσια είπε ο Νίκος Φίλης παρά διευκόλυνε.

Ο πρωθυπουργός πάντως σύμφωνα με πληροφορίες δε θέλησε να ασχοληθεί με τη νέα εσωκομματική συζήτηση που άνοιξε η παρέμβαση Φίλη, ενώ για αρκετή ώρα ενημέρωσε το Συμβούλιο για τις συζητήσεις που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις με φόντο το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για την παρέμβαση στο χρέος, ώστε η έξοδος στις αγορές και από το Μνημόνιο να είναι χωρίς επιστροφή σε μνημονικά προγράμματα.

Κρίσιμη παράμετρος ωστόσο είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, με την Αθήνα να περιμένει εναγωνίως το σχηματισμό κυβέρνησης ώστε τυχόν συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών (και στο υπ.Οικονομικών) να ανοίξει το δρόμο για πρώτη φορά σε ελληνικές θετικές προσδοκίες, ύστερα από τις απανωτές παγίδες που είχε στήσει ο Β.Σόιμπλε,από τη θέση του υπ.Οικονομικών.
Ο κ.Τσίπρας μετέφερε στους συντρόφους του το κλίμα της συνομιλίας που είχε με τον Μάρτιν Σούλτς, και γενικά στην κυβέρνηση είναι πολλά πλέον τα στελέχη εκείνα που εκτιμούν ότι μπορεί -σχετικά σύντομα- να προκύψει κυβέρνηση στο Βερολίνο στη βάση μεγάλου σχηματισμού από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΥΡΙΖΑ πολιτικό συμβούλιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ