Μακελειό σε τέμενος στο Σινά -Τουλάχιστον 235 νεκροί [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Μακελειό σε τέμενος στο Σινά -Τουλάχιστον 235 νεκροί [εικόνες & βίντεο]

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τουλάχιστον 235 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο τέμενος Αλ Ράουντα μετά από έκρηξη και επίθεση ενόπλων στην ανατολική Αίγυπτο.

Οπως αναφέρει η αιγυπτιακή δημόσια τηλεόραση, ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν 25 παιδιά ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 130. Προς το παρόν, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής προσευχής της Παρασκευής.

Εκείνη την ώρα οι πιστοί έκαναν την παραδοσιακή προσευχή της Παρασκευής.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως οι δράστες περικύκλωσαν το τέμενος με οχήματα 4x4 και κατόπιν τοποθέτησαν μια βόμβα έξω από αυτό. Αφού πυροδότησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, γάζωσαν τους πιστούς που, πανικόβλητοι, προσπαθούσαν να διαφύγουν. Πυρπόλησαν μάλιστα και οχήματα για να αποκλείσουν τους δρόμους που οδηγούν στο τέμενος.

Μακελειό σε τέμενος στο Σινά -Τουλάχιστον 235 νεκροί [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

Αλ Σίσι: Θα εκδικηθούμε

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει με «σφοδρότητα» μετά την επίθεση σήμερα εναντίον ενός τεμένους που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 235 ανθρώπους στο βόρειο Σινά. «Οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία θα εκδικηθούν για τους μάρτυρές μας και θα αποκαταστήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα απαντώντας με πυγμή πολύ σύντομα» δήλωσε ο Σίσι κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου κήρυξε τριήμερο πένθος. Ο πρόεδρος Φάταχ αλ Σίσι συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους υπουργούς και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ η χερσόνησος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα ενέτειναν τα μέτρα ασφαλείας στο διεθνές αεροδρόμιο του Καϊρου με περιπολίες στρατιωτών στις αίθουσες αφίξεων και αναχωρήσεων, σωματικούς ελέγχους και μπλόκα στη γύρω περιοχή.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας βρίσκονται την τελευταία τριετία αντιμέτωπες με συχνές επιθέσεις από μαχητές του ISIS. Η σημερινή είναι η φονικότερη επίθεση που εξαπέλυσε η τρομοκρατική οργάνωση στη χερσόνησο του Σινά από την εμφάνισή της στην περιοχή.

Το παρακλάδι του «Ισλαμικού Κράτους» στο Σινά, το επονομαζόμενο Wilayat Sinai στελεχώνεται κυρίως από μαχητές της ντόπιας οργάνωσης ανταρτών, Ansar Beit al-Maqdis, η οποία ορκίστηκε πίστη και αφοσίωση στο ISIS μετά την αποστολή εκπροσώπων της στη Συρία το 2014. Είναι αυτό που ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Metrojet το 2015. Το αεροπλάνο είχε αναχωρήσει από το τουριστικό θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ με προορισμό την Αγία Πετρούπολη, αλλά έπεσε στην έρημο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 224 επιβαίνοντες. Το ISIS είχε υποστηρίξει τότε ότι είχε κρύψει μια εκρηκτική συσκευή στο αεροσκάφος κρυμμένη μέσα σε κουτάκι αναψυκτικού.

Πέρα απ’ το Ισλαμικό Κράτος η Αίγυπτος αντιμετωπίζει απειλή και από τζιχαντιστές που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα και δρουν από τη γειτονική Λιβύη. Τον περασμένο μήνα μια οργάνωση που αποκαλείται Ansar al Islam -«Οπαδοί του Ισλάμ» στα αραβικά- ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική επίθεση εναντίον αστυνομικών στην έρημο της δυτικής Αιγύπτου. Πολλοί από τους 16 φονευθέντες ανήκαν στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο στρατός εξαπέλυσε αργότερα αεροπορικές επιθέσεις κατά της οργάνωσης, σκοτώνοντας τον αρχηγό της, Εμάντ αλ Ντιν Αμπντέλ Χαμίντ, έναν καταζητούμενο τζιχαντιστή, που ήταν αξιωματικός του στρατού προτού ενταχθεί στο παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Ντέρνα της Λιβύης.

At least 155 people now thought to have died in bomb and gun attack on mosque in #Egypt's North Sinai. pic.twitter.com/tOyyOea7SW

Συγκλονισμένοι οι ηγέτες κρατών

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μέσω του Twitter σχολίασε «Είναι φρικτή και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση σε αθώους και ανυπεράσπιστους προσκυνητές στην Αίγυπτο. Ο κόσμος δεν ανέχεται την τρομοκρατία, θα πρέπει να τους νικήσουμε στρατιωτικά και να δυσφημήσουμε την εξτρεμιστική ιδεολογία τους που αποτελεί και την βάση ύπαρξης τους».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μήνυμά του προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του, καταδίκασε την «κυνική επίθεση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν καταδίκασε επίσης την επίθεση ενώ ο Βρετανός ομόλογός του Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για «αυτήν τη βάρβαρη ενέργεια».

Μακελειό σε τέμενος στο Σινά -Τουλάχιστον 235 νεκροί [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1
Μακελειό σε τέμενος στο Σινά -Τουλάχιστον 235 νεκροί [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2
Μακελειό σε τέμενος στο Σινά -Τουλάχιστον 235 νεκροί [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 3
Μακελειό σε τέμενος στο Σινά -Τουλάχιστον 235 νεκροί [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αίγυπτος βομβιστική επίθεση νεκροί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ