Αμηχανία στην κυβέρνηση από το αντάρτικο Φίλη, Σκουρλέτη, Κυρίτση και Ξυδάκη κατά Καμμένου - iefimerida.gr

Αμηχανία στην κυβέρνηση από το αντάρτικο Φίλη, Σκουρλέτη, Κυρίτση και Ξυδάκη κατά Καμμένου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κριτική εξ αριστερών, μέσω προτάσεων, διατυπώνει και πάλι ο Νίκος Φίλης, επιβεβαιώνοντας όσους μετά την έξοδό του από την κυβέρνηση υποστήριξαν ότι ούτε ήσυχα σκοπεύει να κάτσει, ούτε τον Πάνο Καμμένο να ξεχάσει, ο οποίος ένα μερίδιο στην αντικατάσταση Φίλη το είχε.

Βέβαια τα εσωκομματικά χτυπήματα δεν σταμάτησαν στον Νίκο Φίλη, αφού ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης άφησε αιχμές για την πώληση του οπλισμού στη Σαουδική Αραβία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Ξυδάκης και ο βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης.

Ο πρώην υπουργός, για ακόμα μία φορά φαίνεται να «παίζει με τα νεύρα» της κυβέρνησης καθώς με τη δημόσια τοποθέτησή του, όχι μόνο δεν αφήνει υπόνοιες αδιαφάνειας για τους χειρισμούς Καμένου, αλλά ίσα-ίσα δηλώνει βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός άμυνας θα δώσουν αποστομωτικές απαντήσεις τη Δευτέρα στη ΝΔ. Την ίδια ώρα όμως, τραβά μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, όταν ζητά να ακυρωθεί η συμφωνία με τους Σαουδάραβες για λόγους αξιών -επί της ουσίας- και πολιτικής της Αριστεράς.

Το σίγουρο είναι ότι ο Νίκος Φίλης, αν και έχει επίγνωση της αμηχανίας που προκαλεί με την παρέμβασή του (αφού χτυπά την ίδια ώρα και για το ίδιο θέμα, με τη ΝΔ), εμφανίζεται χωρίς να έχει φόβο συνεπειών αλλά μάλλον σίγουρος και με αυτοπεποίθηση, γιατί ξέρει ότι πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν μαζί του καθώς επικαλείται και πάλι ταυτοτικά στοιχεία της πολιτικής του κόμματος.

Με μια άλλη ανάγνωση πάντως η ηχηρή παρέμβασή του ενδεχομένως να μη φαίνεται αλλά ίσως να ξεμπλοκάρει την κυβέρνηση.

Το σίγουρο είναι ότι αν για τον πρωθυπουργό η πρόταση Φίλη θα μπορούσε να αποτελέσει και οδό διαφυγής, για τον Πάνο Καμμένο δεν ισχύει το ίδιο. Στη δήλωση διατυπώνονται ερωτήματα και μάλιστα «έντονα» για τις επιλογές του. Είναι άλλωστε η δεύτερη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας θα εμφανιστεί στη Βουλή για να απαντήσει πολιτικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη «βάζοντας πλάτη» στον Πάνο Καμμένο για τις επιλογές του.

Ξυδάκης: «Ίσως καλύτερα που ακυρώθηκε»

«Ίσως καλύτερα που ακυρώθηκε» υποστήριξε και ο Ν.Ξυδάκης πριν από λίγο στο ΣΚΑΙ.
«Το ότι δεν έγινε η αγορά, ίσως οφείλεται στη μάχη μεταξύ των μελών της βασιλικής οικογένειας. Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι έχει ματαιωθεί η αγορά. Δεν κατέθεσαν τα χρήματα» τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα αναφερόμενος ειδικά στην Υεμένη (εναντίον της οποίας είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν τα βλήματα) ο κ.Ξυδάκης σημείωσε: «Εμείς σαν χώρες έχουμε υποδεχτεί και βοηθήσει ανθρωπιστικά, χώρες Μ. Ανατολής όπως η Συρία, κι έχουμε αναφέρει κι εγώ προσωπικά τα εκατοντάδες φορτία βλημάτων που φεύγουν από χώρες ΕΕ και έφταναν να φορτίζουν πιθανόν τον isis και άλλους».

Αιχμές και από Κυρίτση

Ήδη, δημόσια συμφώνησε μαζί του ο βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης και είναι πολύ πιθανό να πυκνώσουν οι τοποθετήσεις βουλευτών τις επόμενες ημέρες. Άλλωστε η παρέμβαση Φίλη, δεν ήταν και τόσο «κεραυνός εν αιθρία» αφού -σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida- είχε προϊδεάσει αρκετούς συντρόφους του για την κίνησή του.

Δυσαρέσκεια Σκουρλέτη για Καμμένο

Τη δυσαρέσκειά του για την επιχειρούμενη συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή στην εκπομπή Focus της ΕΡΤ.
Ανάφερε ότι «προφανώς κάθε χώρα έχει δικαίωμα να αξιοποιεί τον πλεονάζοντα εξοπλισμό της, ωστόσο θα έπρεπε να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί σε τέτοιου είδους κινήσεις, καθώς δεν μπορεί μια χώρα με το μέγεθος της Ελλάδας να πουλάει οπλισμό αδιαφορώντας για το πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτός».

Χαρακτήρισε προβληματικό το γεγονός ότι ο κ. Λοβέρδος εμφανίζεται να κατέχει απόρρητα έγγραφα «και να ζητάει με κόλπα αυτά να γίνουν φέιγ βολάν μέσα στη Βουλή» και κάλεσε τον βουλευτή να δώσει απαντήσεις.

Τη Δευτέρα αναμένεται να κορυφωθεί η σύγκρουση στη Βουλή για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, ωστόσο ο πραγματικός πόλεμος στο εσωτερικό πια του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι για τον Πάνο Καμμένο αλλά για τον Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος μένει Αθήνα, αφού μετά τη χθεσινή ψηφοφορία για τη θέση του επιτρόπου ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πέρασε στο δεύτερο γύρο και τώρα καλείται και τα νησιά να αποσυμφορήσει και την οργή αρκετών των συντρόφων του να αποφορτίσει.

Αυτή όμως η αντιπαράθεση, θα ξεκινήσει μετά την Δευτέρα…


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ