Γαλλική στροφή για Τσίπρα -Συναντήσεις με εκπροσώπους Airbus, L' Oreal, HSBC, Nestle και άλλων κολοσσών - iefimerida.gr

Γαλλική στροφή για Τσίπρα -Συναντήσεις με εκπροσώπους Airbus, L' Oreal, HSBC, Nestle και άλλων κολοσσών

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην Αθήνα αφήνει για τη νέα εβδομάδα τη σύγκρουση με τη ΝΔ και τα εσωκομματικά ζητήματα ο Αλέξης Τσίπρας.

Mε αφορμή τη βράβευσή του στο Παρίσι για την «στροφή στο ρεαλισμό» αναμένεται να συναντήσει εκπροσώπους επιχειρηματικών κολοσσών σήμερα το πρωί στη Γαλλική πρωτεύουσα σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει το έδαφος για επενδύσεις τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός σε λίγες ώρες στο Παρίσι θα έχει πρόγευμα εργασίας όχι μόνο με Γάλλος γερουσιαστές και μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, αλλά και με εκπροσώπους διεθνών επιχειρηματικών ομίλων όπως η Airbus, η PHILIP MORRIS, η L’ORÉAL, η NESTLÉ, η IBM, , η SOCIÉTÉ GÉNÉRALE, η HSBC, η EMIRATES, η SUEZ, η KIA MOTORS FRANCE, η France SAS, η EDF, αλλά επίσης η MORGAN STANLEY, η BlackRock και άλλες.

Στην κουβέντα που θα γίνει, ο Έλληνας πρωθυπουργός που «καίγεται» για επενδύσεις γιατί έτσι θα γίνει ευκολότερο το στοίχημα της ανάκαμψης, αναμένεται να περιγράψει τους λόγους για τους οποίους η «Ελληνική επιστροφή» έχει -κατά την εκτίμησή του- στέρεες βάσεις αλλά και επίσης τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα αποτελεί επενδυτική ευκαιρία, ώστε να τους καλέσει να επενδύσουν στη χώρα μας διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος είναι «μπροστάρης» στην υποστήριξη των μεγάλων επενδυτικών projects ως επικεφαλής της task force που έχει συγκροτηθεί στο Μαξίμου γι αυτό το σκοπό.

Με δεδομένα αυτά τα ραντεβού, η βράβευση του Έλληνα πρωθυπουργού περνά -επί της ουσίας- σε δεύτερη μοίρα, αφού ζητούμενο είναι οι επενδύσεις για να κρατηθεί ζωντανό το… εξ’ αριστερών success story.

Η αντιπαράθεση με τη ΝΔ για τον Πάνο Καμμένο μπορεί να περιμένει λίγες ημέρες -λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι (αναφερόμενοι στο αίτημα για αναβολή της συζήτησης), και προετοιμάζουν για ένα ακόμα σκληρό ροκ στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα καθώς ο κ.Τσίπρας δεν πρόκειται να αφήσει περιθώριο κριτικής στην κυβέρνησή του για εκείνους που υλοποίησαν τα τελευταία 20 χρόνια εξοπλισμούς μαμούθ με τις περισσότερες συμβάσεις να αποτελούν αντικείμενο έρευνας της Δικαιοσύνης για διαφθορά.

Γαλλική στροφή

Στο Ευρωπαϊκό πεδίο, Μέρκελ απούσης (ελλείψει κυβέρνησης στο Βερολίνο), ο Αλέξης Τσίπρας και πάλι στρέφεται στο Παρίσι, αναζητώντας πολιτική και ουσιαστική στήριξη από τον Εμμανουέλ Μακρόν τον οποίο συναντά αύριο το πρωί στο Ελιζέ.

Η συνάντηση των δύο ανδρών θα γίνει λίγες ημέρες μετά τη σύνοδο στο Ελσίνκι και λίγες μόνο ώρες πριν την άτυπη σύνοδο στις Βρυξέλλες.

Είναι προφανές ότι η Γερμανική «εσωστρέφεια» (η Α.Μέρκελ δεν μετείχε στη Σύνοδο του Γκέτεμποργκ) μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο που ίσως διαρκέσει μήνες αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Εμανουέλ Μακρόν στην προσπάθειά του να ανακτήσει το ειδικού βάρος της Γαλλίας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Αυτός ο -συγκυριακός έστω- συσχετισμός δυνάμεων αποτελεί όμως ευκαιρία και για τον Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθειά του αφ΄ ενός να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη για ολοκλήρωση του προγράμματος χωρίς επιστροφή σε αυτό, και αφ’ ετέρου για το άνοιγμα της συζήτησης για την «κοινωνική» Ευρώπη που θα του επιτρέψει εκτός από την εξασφάλιση των μεγεθών να επαναφέρει στην πολιτική του -μετά την έξοδο από το πρόγραμμα- «ίχνη» από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Αυτό άλλωστε, είναι και το τελευταίο κομμάτι του οδικού χάρτη της κυβέρνησης μέσα από το οποίο θέλει να πάει σε εκλογική αναμέτρηση ΜΕ τη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κυβέρνηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ