Οι ΗΠΑ πίεσαν τους Σαουδάραβες να χαλαρώσουν τον αποκλεισμό της Υεμένης - iefimerida.gr

Οι ΗΠΑ πίεσαν τους Σαουδάραβες να χαλαρώσουν τον αποκλεισμό της Υεμένης

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τίλερσον ζήτησε από τη Σαουδική Αραβία να χαλαρώσει τον αποκλεισμό που επιβάλλει στην Υεμένη, δήλωσαν δύο πηγές, μερικές ημέρες πριν η συμμαχία αραβικών κρατών ανακοινώσει την Τετάρτη ότι θα αφήσει να φθάσει βοήθεια στο λιμάνι Χοντάιντα και να περάσουν πτήσεις του ΟΗΕ με βοήθεια για να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Σαναά.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η πίεση της Ουάσινγκτον ήταν η αιτία της απόφασης του Ριάντ. Η έκκληση του Τίλερσον στον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ήταν μια από τις πολλές προσπάθειες που έκανε η Ουάσινγκτον αυτόν τον μήνα να πείσει τη Σαουδική Αραβία να αμβλύνει την επιθετική της στάση στην περιφέρεια.

Η μία πηγή είπε ότι ο Τίλερσον ζήτησε να χαλαρώσει ο αποκλεισμός κατά τη διάρκεια μιας 45λεπτης συνδιάλεξης που είχαν με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στις αρχές της εβδομάδας.

Ο Ρόμπερτ Χάμοντ, σύμβουλος του αμερικανού ΥΠΕΞ, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε επικοινωνία με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο για το ζήτημα. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας «έθεσε το αίτημα υπόψη των Σαουδαράβων αρκετές φορές» το τελευταίο διάστημα, εξήγησε.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους κι έναν ευρωπαίο διπλωμάτη, άσκησαν παράλληλα πίεση στους Σαουδάραβες να επιτρέψουν στον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σάαντ αλ Χαρίρι να επιστρέψει στη Βηρυτό, μετά την επίσκεψή του στο Ριάντ από όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του αφήνοντας άναυδους ακόμη και τους πιο στενούς του συνεργάτες.

Οι προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να στρογγυλέψει τα άκρα της σαουδαραβικής εξωτερικής πολιτικής αντανακλούν της ανησυχίες στις ΗΠΑ για την κατεύθυνση που έχει πάρει το Ριάντ, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες που έκανε ο Τραμπ να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις, οι οποίες έτυχαν εκτενούς προβολής.

Δημόσια, ο Τραμπ, οι κορυφαίοι συνεργάτες του και ανώτατα στελέχη της σαουδαραβικής κυβέρνησης χαιρετίζουν τη μείζονα βελτίωση στις διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες είχαν ψυχρανθεί επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα, μεταξύ άλλων επειδή ο δημοκρατικός αψηφώντας το Ριάντ ενέκρινε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Κατ' ιδίαν όμως αμερικανοί διπλωμάτες και αναλυτές εκφράζουν φόβους για τη νέα πολιτική του Ριάντ, ιδίως έναντι της Υεμένης και του Λιβάνου, όπου η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να ξεριζώσει αυτή που θεωρεί ιρανική επιρροή.

Η άρση του αποκλεισμού στο λιμάνι Χοντάιντα (δυτικά) και το αεροδρόμιο της Σαναά προγραμματίζεται να γίνει σήμερα στις 12:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε η συμμαχία σε μια ανακοίνωσή της που μεταδόθηκε από το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Στην Υεμένη εκτυλίσσεται «η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ