Αυτό ήταν το Plan B για την Καταλονία: Μοντέλο ψευδοκράτους της Κύπρου αλλά με ευρώ [εικόνες] - iefimerida.gr

Αυτό ήταν το Plan B για την Καταλονία: Μοντέλο ψευδοκράτους της Κύπρου αλλά με ευρώ [εικόνες]

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Ένα μοντέλο «τύπου ψευδοκράτους της Κύπρου» προέβλεπε το «Plan B» που φέρεται να επεξεργάζονταν οι επικεφαλής των Αρχών της Καταλονίας για την επόμενη μέρα της κήρυξης της ανεξαρτησίας.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο το οποίο βρέθηκε στις Αρχές της Καταλονίας (Generalitat) και τώρα βρίσκεται στις δικαστικές Αρχές της Ισπανίας, είχαν αναλυθεί διάφορα σενάρια για την περίοδο αμέσως μετά από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Το έγγραφο που έχει τίτλο «Ανεξαρτησία και Οικονομική Συνεργασία της Καταλονίας και της Ευρώπης: Στάδια και πιθανότητες», φέρνει στη δημοσιότητα η ισπανική εφημερίδα El Mundo. Το Plan B επεξεργάζεται διάφορα σχέδια που έχουν να κάνουν με την θέση της Καταλονίας μέσα στην Ευρώπη, τι θα συνέβαινε με τις αγορές, με τις ξένες πολυεθνικές, αλλά και με τις υπόλοιπες χώρες σε περίπτωση που η κυβέρνηση της Καταλονίας είχε κηρύξει την ανεξαρτησία της.

Το έγγραφο αναφέρει ότι «μια Καταλονία ανεξάρτητη θα κατελάμβανε την 14η θέση ως οικονομική δύναμη μέσα στην Ευρώπη» και προσθέτει: «Παρά την φασαρία που κάνει η Μαδρίτη, δεκάδες ιδιωτικές και διεθνείς επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να επενδύσουν». Η έκθεση συμπεραίνει πως «μακροπρόθεσμα η οικονομία της Καταλονίας θα ωφεληθεί». Ωστόσο, επεξεργάζεται και διάφορα αρνητικά σενάρια. «Τα σχέδια που επεξεργάζονταν οι εμπνευστές της ανεξαρτησίας δεν ελάμβαναν υπ’ όψιν τα τεραστια προβλήματα που θα προκαλούσαν εντός Ισπανίας αλλά και στην Ε.Ε., κάτι που ουσιαστικά θα φρέναρε εν τη γενέσει της οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα, όπως και έγινε», επισημαίνει στο iefimerida κοινοβουλευτικό στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας.

Αυτό ήταν το Plan B για την Καταλονία: Μοντέλο ψευδοκράτους της Κύπρου αλλά με ευρώ [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Τα τρία σενάρια

Το Plan B των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας προέβλεπε τρία πιθανά σενάρια για την Καταλονία, αμέσως μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας.

1. Μια Καταλονία που δεν θα αναγνωρίζεται ούτε από την Ισπανία αλλά και και από κανένα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Μια Καταλονία που θα αναγνωρίζεται από την διεθνή κοινότητα.

3. Μια Καταλονία που δεν θα αναγνωρίζεται από την Ισπανία αλλά θα αναγνωρίζεται από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Το πρώτο σενάριο χαρακτηρίζεται «σουρρεαλιστικό» και επισημαίνεται πως «είναι δύσκολο το ισπανικό Κράτος να συνεχίσει να αγνοεί την λαϊκή ετυμηγορία, στηριζόμενο μόνο στο ισπανικό Σύνταγμα και στους δικαστές».

Το έγγραφο αναφέρει πως όταν το σχέδιο ανεξαρτησίας προχωρήσει, και το «καταλανικό Κράτος έχει την δυνατότητα να εισπράττει φόρους τότε θα μπορεί να υπάρξει μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη του τουρκικού ψευδοκράτους στην βόρειο Κύπρο, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει ότι είναι μια περιοχή που βρίσκεται έξω από τον έλεγχο της κυπριακής κυβέρνησης (στην δική μας περίπτωση έξω από τον έλεγχο της ισπανικής κυβέρνησης) αλλά οι πολίτες της (στην περίπτωση μας οι Καταλανοί) αναγνωρίζονται ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Στο σχέδιο γίνονται συγκρίσεις επίσης με τα μοντέλα που ίσχυσαν στην περίπτωση της Ταϊβάν και του Κοσόβου.

Στο Plan B αναλύονται 11 λόγοι για τους οποίους η Ισπανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποχρεώνονταν να διαπραγματευτούν μετά από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Ανάμεσα σε αυτούς τους λόγους, είναι και το γεγονός ότι 7,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Καταλονίας είναι Ευρωπαίοι πολίτες και δεν υπάρχει καμία ρύθμιση που να προβλέπει αφαίρεση της ευρωπαϊκής τους ταυτότητας. Επιπλέον εκτιμήθηκε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υφίστατο μεγάλη οικονομική ζημία χωρίς την Καταλονία εντός της.

Αυτό ήταν το Plan B για την Καταλονία: Μοντέλο ψευδοκράτους της Κύπρου αλλά με ευρώ [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Η Βαρκελώνη «τιμωρήθηκε» από την Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή, τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «τιμώρησε» την Βαρκελώνη, λόγω της κρίσης της Καταλονίας, και δεν έδωσε το πράσινο φως για την μετεγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκών στην Βαρκελώνη. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μαζί με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών αποφασίστηκε να φύγουν από το Λονδίνο λόγω του BREXIT και να μετακομίσουν στο Άμστερνταμ και στο Παρίσι για να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και μετά το Μάρτιο του 2019. Η Βαρκελώνη ήταν μια από τις υποψήφιες πόλεις στις οποίες αναμενόταν να μετεγκατασταθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Ωστόσο, σύμφωνα με διαρροές από την ισπανική κυβέρνηση, η Ε.Ε. έλαβε αρνητικά υπ’ όψιν της τα τελευταία γεγονότα στην Καταλονία και την ρευστή κατάσταση που συνεχίζει να επικρατεί μετά την επιχείρηση κήρυξης της ανεξαρτησίας που συνέβαλαν σημαντικά ώστε ο ευρωπαϊκός Οργανισμός να πάει τελικά σε άλλη χώρα.

Αυτό ήταν το Plan B για την Καταλονία: Μοντέλο ψευδοκράτους της Κύπρου αλλά με ευρώ [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ισπανία Καταλονία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ