Reuters: Τέσσερα χρόνια προθεσμία στις μεγάλες ευρωτράπεζες για τα νέα κεφάλαια - iefimerida.gr

Reuters: Τέσσερα χρόνια προθεσμία στις μεγάλες ευρωτράπεζες για τα νέα κεφάλαια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών προκειμένου να αντλήσουν κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας θα δώσουν στις τράπεζες οι ευρωπαικές ρυθμιστικές αρχές σύμφωνα με το Reuters.

To πρακτορείο, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν πλέον θέσει δεσμευτικούς στόχους για 35 με 40 μεγάλες τράπεζες. Τονίζει δε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που οι αρχές ορίζουν δεσμευτικές απαιτήσεις που ορισμένες τράπεζες ενδεχομένως να δυσκολευτούν να πετύχουν.

Με βάση τους νέους κανονισμούς, που έχουν στόχο να μειώσουν το κόστος για τους φορολογούμενους σε μία τραπεζική κρίση, οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα πρέπει να εκδώσουν επαρκή ποσότητα χρέος το οποίο θα απομειωθεί ή θα χρησιμοποιηθεί σαν μέσο αυτοδιάσωσης (bail-in), για να απορροφηθούν ζημιές εάν η τράπεζα αντιμετωπίσει κίνδυνο κατάρρευσης.

Αυτά τα αποθέματα δεν έχουν προσδιοριστεί έως τώρα, κάτι που δίνει στις τράπεζες περισσότερο χρόνο για να καλύψουν τις νέες χρηματοδοτικές ανάγκες τους, οι οποίες έχουν εκτιμηθεί μεταξύ 186 δισ. και 276 δισ. ευρώ.

Αυτό είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα για έναν κλάδο που έχει πληγεί από την υποχώρηση της εμπιστοσύνης, καθώς ήδη εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί από τις κυβερνήσεις σε τραπεζικές διασώσεις την περίοδο της κρίσης, αναφέρει το πρακτορείο.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν πλέον θέσει δεσμευτικούς στόχους για «35 με 40 μεγάλες τράπεζες», όπως αναφέρει στο Reuters πηγή με γνώση των διαδικασιών.

Αυτό αναμένεται να αναγκάσει τις τράπεζες να πληρώσουν υψηλότερα επιτόκια για το χρέος τους. Το να βρεθούν επενδυτές επίσης δεν θα είναι εύκολο καθώς οι μικροί επενδυτές γνώρισαν μεγάλες απώλειες από τα ομόλογα που κατείχαν στις πρόσφατες τραπεζικές διασώσεις σε Ιταλία και Πορτογαλία.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης (Single Resolution Board) έχει συνολικά 142 τράπεζες οι οποίες εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο θα οριστούν δεσμευτικοί στόχοι και για τις μικρότερες τράπεζες.

Οι 35-40 τράπεζες που θα περιλαμβάνονται στην απόφαση του SRB θα έχουν προθεσμία μέχρι τέσσερα χρόνια για να πετύχουν τους στόχους τους, αναφέρει η πηγή, σημειώνοντας ότι η μετάβαση και οι στόχοι καθορίστηκαν ανά τράπεζα.

«Ορισμένες τράπεζες έχουν ήδη πετύχει τους στόχους τους, άλλες μπορεί να χρειαστούν δύο χρόνια και σε άλλες έχει δοθεί ολόκληρη η περίοδος των τεσσάρων ετών», αναφέρει η πηγή.

Ο SRB θα δημοσιεύσει την απόφαση του αύριο, Τετάρτη ενώ εκπρόσωπος από τον SRB δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφαση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ srb τράπεζες κεφαλαιακά αποθέματα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ