Ο Τραμπ κήρυξε τη Β. Κορέα κράτος-σπόνσορα της τρομοκρατίας - iefimerida.gr

Ο Τραμπ κήρυξε τη Β. Κορέα κράτος-σπόνσορα της τρομοκρατίας

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Kράτος - σπόνσορα της τρομοκρατίας κήρυξε τη Βόρεια Κορέα ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια προκλητική διπλωματική κίνηση, που όπως είπε, αποσκοπεί στο να εντείνει δραστικά την πίεση στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν ώστε να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η Βόρεια Κορέα συμπεριλαμβάνεται πλέον ξανά -εννιά χρόνια μετά την απομάκρυνσή της από τη σχετική λίστα από την τότε επίσης Ρεπουμπλικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου- μαζί με το Σουδάν, τη Συρία και το Ιράν στις χώρες που σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «κατ’ επανάληψη παρείχαν υποστήριξη σε πράξεις διεθνούς τρομοκρατίας».

«Έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό αυτό», είπε ο Τραμπ κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου.

«Εκτός του ότι απειλεί τον κόσμο με πυρηνική καταστροφή, η Βόρεια Κορέα έχει επανειλημμένα στηρίξει ενέργειες της διεθνούς τρομοκρατίας, περιλαμβανομένων φόνων σε ξένο έδαφος», δήλωσε προσθέτοντας ότι θα επιβληθεί σήμερα «το υψηλότερο επίπεδο κυρώσεων» κατά της Πιονγιάνγκ προκειμένου να αναγκαστεί να σταματήσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Ο Τραμπ κήρυξε τη Β. Κορέα κράτος-σπόνσορα της τρομοκρατίας  | iefimerida.gr 0

«Συνεχίζεται έτσι να εντείνεται η πίεση στο καθεστώς του Κιμ», δήλωσε και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον, «με στόχο να κατανοήσει ότι τα πράγματα θα επιδεινώνονται διαρκώς μέχρι που να είναι έτοιμος να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου».

Παραμένει, ωστόσο, ασαφές αν η κίνηση του Τραμπ θα τον βοηθήσει να εξαναγκάσει το κομμουνιστικό καθεστώς να διαπραγματευτεί για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ή αν θα εντείνει απλώς τον φραστικό πόλεμο μεταξύ του Ρεπουμπλικανού προέδρου των ΗΠΑ και του Βορειοκορεάτη δικτάτορα.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να προβεί ο τελευταίος σε μια πράξη αντιποίνων, ενδεχομένως σε μια νέα πυραυλική δοκιμή, εκτιμούν αναλυτές.

Τόκιο και Σεούλ χαιρετίζουν την απόφαση του Τραμπ

Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία χαιρέτισαν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να προστεθεί ξανά η Βόρεια Κορέα στον κατάλογο των χωρών που η Ουάσινγκτον κατηγορεί πως υποστηρίζουν την τρομοκρατία, κρίνοντας πως θα εντείνει την πίεση που ασκείται στην Πιονγκγιάνγκ.

«Χαιρετίζω και υποστηρίζω (την απόφαση του Τραμπ), καθώς αυξάνει την πίεση στη Βόρεια Κορέα», είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε στους δημοσιογράφους.

Η Νότια Κορέα από την πλευρά της ελπίζει αυτή η απόφαση να συμβάλει στην ειρηνική αποπυρηνικοποίηση, επεσήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε ανακοίνωσή του.

Αλλά και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκομ Τέρνμπουλ στηρίζει την κίνηση του Τραμπ. Την περασμένη Κυριακή είχε εξαπολύσει σφοδρά πυρά καιτά του Βορειοκορεάτη δικτάτορα: «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι διευθύνει μια εγκληματική οργάνωση από τη Βόρεια Κορέα διακινώντας όπλα, ναρκωτικά, εμπλέκεται σε κυβερνοεγκλήματα και φυσικά απειλώντας τη σταθερότητα της περιοχής με τα πυρηνικά του όπλα».

Αντίθετα η Κίνα ζήτησε να υιοθετηθεί «ο σωστός δρόμος του διαλόγου» για να επιλυθεί η κρίση με τη Βόρεια Κορέα.

«Ελπίζουμε ότι όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα κάνουν περισσότερα για αποκλιμακωθεί η ένταση και να επιστρέψουν όλες οι πλευρές στον σωστό δρόμο των διαπραγματεύσεων, του διαλόγου και των διαβουλεύσεων για να λύσουν το πυρηνικό ζήτημα της χερσονήσου», δήλωσε ο Λου Κανγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ