Γαλλία: Σύντομα θα απαγορεύσουν το κάπνισμα και στις ταινίες! [εικόνες] - iefimerida.gr

Γαλλία: Σύντομα θα απαγορεύσουν το κάπνισμα και στις ταινίες! [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η υπουργός υγείας της Γαλλίας, Ανιές Μπουζίν, σχεδιάζει νέα μέτρα για να καταπολεμήσει το κάπνισμα και να αποκλείσει το τσιγάρο από την γαλλική κινηματογραφική βιομηχανία.


Ενώ οι γερουσιαστές είχαν υιοθετήσει την Πέμπτη ένα μέτρο για την αύξηση της τιμής των τσιγάρων ως το 2020, η γερουσιαστής Nadine Grelet-Certenais επέκρινε την υπουργό Υγείας για τις ευθύνες του κινηματογράφου στο κάπνισμα.


«Πρέπει να πάμε πέρα από το πορτοφόλι και να ενδιαφερθούμε ειδικότερα στην πρόσκληση μέσω του θεάματος να καπνίσουμε. Σκέπτομαι ειδικότερα το παράδειγμα του κινηματογράφου που ενθαρρύνει αυτή την πρακτική. Η Λίγκα εναντίον του καρκίνου απέδειξε σε μελέτη της ότι το 70% των νέων ταινιών αναπαριστούν τουλάχιστον μια φορά ένα άτομο να καπνίζει. Αυτό βοηθάει στο να απενοχοποιείται η πράξη του καπνίσματος, ακόμη και να ενθαρρύνεται, απέναντι σε παιδιά και εφήβους, οι οποίοι είναι οι περισσότεροι καταναλωτές καπνού στις σειρές και στις ταινίας, ειδικά στο ίντερνετ », δήλωσε η γερουσιαστής, η οποία κατηγόρησε τον κινηματογράφο ότι κάνει «έμμεση διαφήμιση της κατανάλωσης καπνού».


Η υπουργός Υγείας συμφώνησε με την γερουσιαστή και δήλωσε ότι σύντομα θα λάβει μέτρα στο πλαίσιο του δεύτερου εθνικού σχεδίου για την καταπολέμηση του καπνίσματος. «Δεν καταλαβαίνω την σημασία του τσιγάρου στις γαλλικές ταινίες», δήλωσε, και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό «να μειώσουμε την αξία του τσιγάρου στον πληθυσμό». Η Ανιές Μπουζίν διευκρίνισε, μάλιστα, ότι έχει μιλήσει με την υπουργό Πολιτισμού Φρανσουάζ Νισέν για το θέμα. «Θέλω να έχουμε μια σκληρή στάση γι'αυτό το ζήτημα», δήλωσε.


Εδώ και πενήντα χρόνια, το γαλλικό κράτος έχει πάρει μέτρα για την καταπολέμηση του καπνίσματος. Το πρώτο κείμενο ψηφίστηκε επί Σιμόν Βέιλ, υπουργό Υγείας το 1976. Αποκαλείται «νόμος Βέιλ» και απαγορεύει τις διαφημίσεις τσιγάρων και καπνού στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.
Το 1991 ψηφίστηκε ο «νόμος Εβίν» ο οποίος απαγόρευσε κάθε διαφήμιση καπνού σε δημόσιους χώρους.


Ωστόσο, η απαγόρευση του καπνίσματος στις ταινίες, την οποία σχεδιάζει η υπουργός Υγείας, αναμένεται να προκαλέσει μια πραγματική επανάσταση στην βιομηχανία του γαλλικού σινεμά. Κι αυτό γιατί το κάπνισμα αποτελεί ένα απαράβατο αξεσουάρ των κινηματογραφικών ηρώων που το χρησιμοποιούν ως στοιχείο-κλειδί σε κάποιους ρόλους. Για παράδειγμα, η Οντρεϊ Τοτού, όταν ερμήνευσε την Κοκό Σανέλ, ή ο Γκασπάρ Ουλιέλ όταν ερμήνευσε τον Υβ Σεν Λοράν.

Γαλλία: Σύντομα θα απαγορεύσουν το κάπνισμα και στις ταινίες! [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Γαλλία: Σύντομα θα απαγορεύσουν το κάπνισμα και στις ταινίες! [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Στα social media αλλά και στα γαλλικά κανάλια, πολλοί πολιτικοί και προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό κόσμο επέκριναν αυτό το «σκανδαλώδες» μέτρο, το οποίο κρίνουν ως «λογοκρισία στην ελευθερία έκφρασης και στην καλλιτεχνική δημιουργία».


«Είναι γελοίο. Ο κινηματογράφος δεν είχε ποτέ στόχο να είναι υπόδειγμα. Οσο το τσιγάρο δεν απαγορεύεται παντού, είναι λογικό να βλέπουμε ανθρώπους να καπνίζουν στις ταινίες. Ο κινηματογράφος δεν μπορεί να είναι πιο ηθικοπλαστικός από την ίδια τη ζωή, αυτή η συζήτηση είναι υποκριτική. Αλλιώς, οι πολιτικοί ας απαγορεύσουν τελείως το κάπνισμα, παρά τις οικονομικές συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο σκηνοθέτης Lionel Baier.


Ο γερουσιαστής Νταβίντ Ασουλίν κατήγγειλε επίσης ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στις ταινίες είναι «γελοία» την ώρα που στη μεγάλη οθόνη φιγουράρουν κάθε είδους ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ.

[«Απόλυτη σύγχιση για το τι είναι η καλλιτεχνική δημιουργία. Επομένως θα μπορούν να υπάρχουν ταινίες όπου μπορεί κάποιος να σκοτώνεται, να παίρνει ναρκωτικά, να μεθάει, να τρέχει με 200 χλμ την ώρα, αλλά να μην έχει τσιγάρο στο στόμα...», έγραψε]

Γαλλία: Σύντομα θα απαγορεύσουν το κάπνισμα και στις ταινίες! [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γαλλία κάπνισμα ταινίες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ