Αρχίζει στην ταινιοθήκη το Πανόραμα Οικολογικών Φιλμ -Για περιβάλλον και διατροφή [πρόγραμμα] - iefimerida.gr

Αρχίζει στην ταινιοθήκη το Πανόραμα Οικολογικών Φιλμ -Για περιβάλλον και διατροφή [πρόγραμμα]

«Angry Inuk»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στις 18:00, ανοίγει για 14η συνεχή χρονιά η αυλαία του Πανοράματος Οικολογικών Ταινιών με τίτλο «Παράθυρα στον Πλανήτη» που διοργανώνει η ΕΛΛΕΤ.

Μια σειρά προβολών που γεννήθηκε από την ανάγκη να πληροφορηθούμε βλέποντας τα προβλήματα του πλανήτη με τα μάτια σημαντικών σκηνοθετών και δίνει μια μοναδική ευκαιρία στο αθηναϊκό κοινό να παρακολουθήσει ελληνικές και ξένες παραγωγές που πραγματεύονται θέματα περιβάλλοντος, επίκαιρα όσο ποτέ.

H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ενώνει και φέτος τις δυνάμεις της – για τρίτη συνεχή χρονιά – με την ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ παρουσιάζοντας ταινίες από την Ελλάδα, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τις Η.Π.Α. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνεργασία που δίνει νέα ώθηση στο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών και διευρύνει το κοινό του επισημαίνοντας την ανάγκη ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης όλων μας.

Αρχίζει στην ταινιοθήκη το Πανόραμα Οικολογικών Φιλμ -Για περιβάλλον και διατροφή [πρόγραμμα]  | iefimerida.gr 0

«Passion for Planet»

Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει τρία αφιερώματα:
στη διατροφή, τους υδροβιότοπους και σε παλαιότερους Έλληνες σκηνοθέτες με την προβολή της ταινίας του Κ. Βρεττάκου «Το στρώμα της καταστροφής».

Προβολές και συζητήσεις
Εξάλλου, τις ημέρες προβολών, όπως πάντα, έχουν προγραμματιστεί ειδικές θεματικές συζητήσεις και παρουσιάσεις με διακεκριμένους ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο Χ. Κασίμης, Καθηγητής Εργαστηρίου Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Α. Παπανδρόπουλος, Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, η Α. Τριχοπούλου, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, ο Π. Χαριζάνης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ι. Καραούζος, Βιολόγος-Περιβαλλοντολόγος ΕΛΚΕΘΕ, κ.α.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου / Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134-136, 104 35 Κεραμεικός

Αρχίζει στην ταινιοθήκη το Πανόραμα Οικολογικών Φιλμ -Για περιβάλλον και διατροφή [πρόγραμμα]  | iefimerida.gr 1

18:00
Greek Animal Rescue, 2017
Μενέλαος Καραμαγγιώλης** / ΕΛΛΑΔΑ, 65’
Ένα αδέσποτο κακοποιημένο, με τρία πόδια και ήδη βαριά τραυματισμένο, εγκαταλελειμένο στη βιομηχανική έρημο του Ασπρόπυργου. Ένας σύλλογος από το Λονδίνο που μεριμνά για τα αδέσποτα στην Ελλάδα, τα Greekies, νέοι εθελοντές που περιπολούν στον Ασπρόπυργο περιθάλπτοντας τα αδέσποτα. Γιατί τα αδέσποτα από την Ελλάδα είναι τόσο δημοφιλή για υιοθεσία στο εξωτερικό; Η ταινία ψάχνει να βρει αν υπάρχει ελπίδα για τους καταδικασμένους σκύλους αλλά και για μια καταδικασμένη περιοχή δίπλα στη Αθήνα.
19:05 Συζήτηση: «Εγκαταλελειμμένα ζώα». Με τον σκηνοθέτη Μενέλαο Καραμαγγιώλη και την Ειρήνη Μολφέση, Μέλος ΔΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ και Πρόεδρο της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας.

Αρχίζει στην ταινιοθήκη το Πανόραμα Οικολογικών Φιλμ -Για περιβάλλον και διατροφή [πρόγραμμα]  | iefimerida.gr 2

19:35
Angry Inuk*, Θυμωμένος Ινούκ, 2016
Alethea Arnaqug Baril / ΚΑΝΑΔΑΣ, 85΄
Ο Νανούκ του Βορρά, του Ρόμπερτ Φλάερτι, (το πρώτο ντοκιμαντέρ στην ιστορία του κινηματογράφου) κατέγραψε την καθημερινότητα μιας οικογένειας Ινουίτ (φυλή Εσκιμώων). Ένα σχεδόν αιώνα αργότερα, η αυτόχθονας σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ επιστρέφει στις ρίζες του σινεμά τεκμηρίωσης και της καταγωγής της και ακολουθεί τους σημερινούς Ινουίτ καθώς αυτοί ανασυγκροτούνται σε σύγχρονη κοινωνία που επείγεται να αποκτήσει βιώσιμη οικονομία. Εξοπλισμένη με μέσα κοινωνικής δικτύωσης η νέα γενιά Ινουίτ έρχονται αντιμέτωποι με τις ομάδες που αντιτίθενται στην πρακτική της αλιείας της φώκιας.
21:00 Συζήτηση: «Η φυλή των Ινουίτ στη νέα εποχή». Με τον Λεωνίδα Οικονόμου, Αναπληρωτή Καθηγητή Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και την Μαριάννα Ψαραδέλη, Βιολόγο, επιστημονική συνεργάτη του Ερευνητικού Κέντρου Αρίων για την Διάσωση και Περίθαλψη των κητωδών.
Συντονισμός: Σταύρος Σαμουηλίδης, Δημοσιογράφος ΣΚΑΪ Ραδιόφωνο - Τηλεόραση.

21:30
Passion for Planet, 2016
Werner Schlussler / ΓΕΡΜΑΝΙΑ, 90΄
Ένα ταξίδι στον κόσμο με τους καλύτερους κινηματογραφιστές της άγριας ζωής. Ανακαλύπτουμε το πάθος και την αφοσίωση τους στην φυσική ομορφιά του πλανήτη μας αλλά παράλληλα τον κίνδυνο από την συνεχή καταστροφή του λόγω της ανθρώπινης κυριαρχίας η οποία όλο και αυξάνεται.
Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου / Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134-136, 104 35 Κεραμεικός

Αφιέρωμα: ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αρχίζει στην ταινιοθήκη το Πανόραμα Οικολογικών Φιλμ -Για περιβάλλον και διατροφή [πρόγραμμα]  | iefimerida.gr 3

18:00
Just Eat It - A food waste story*, 2014
Grand Baldwin/ ΚΑΝΑΔΑΣ, 74’
Οι κινηματογραφιστές και λάτρεις του φαγητού Jen και Grand, βουτούν στο θέμα της ακραίας κατανάλωσης της τροφής: από την φάρμα, στην λιανική του πώληση και από εκεί στο ψυγείο μας… Εκατομμύρια δολάρια ξοδεύονται στην Βόρειο Αμερική για το φαγητό, όμως το 50% πετιέται στα σκουπίδια. Μια προσπάθεια του σκηνοθέτη να εξηγήσει το φαινόμενο και να σώσει το φαγητό που καταλήγει στα σκουπίδια καθώς αυτή η πρακτική έχει τρομακτικές συνέπειες.

Αρχίζει στην ταινιοθήκη το Πανόραμα Οικολογικών Φιλμ -Για περιβάλλον και διατροφή [πρόγραμμα]  | iefimerida.gr 4

19:15
10 Billion - What’s on your Plate?*, 2015
Valentin Thurn / ΓΕΡΜΑΝΙΑ, 107΄
Το 2050 ο πληθυσμός της γης θα φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια, αυξάνοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη παραγωγή τροφής με συνέπεια την μείωση των αποθεμάτων της. Ο σκηνοθέτης - ακτιβιστής και αυτοαποκαλούμενος «πολεμιστής της τροφής» Valentin Thurn, ταξιδεύει στον κόσμο από την Ινδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γερμανία αναζητώντας οικολογικές και οικονομικά υπεύθυνες εναλλακτικές στην μαζική παραγωγή τροφής. Παράλληλα έρχεται σε επαφή με ιδιωτικές πρωτοβουλίες και προγράμματα αστικής γεωργίας, όπου οι άνθρωποι παράγουν και καταναλώνουν μόνο τοπικά και εποχιακά προϊόντα. Η μόνη λύση, σύμφωνα με τον Thurn, στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
21:10 Συζήτηση: «Διατροφή και την σπατάλη των τροφίμων». Με τον Καθηγητή Χαράλαμπο Κασίμη, Εργαστήριο Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Αθανάσιο Παπανδρόπουλο, Οικονομολόγο, Επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.
Συντονισμός: Δρ. Αντωνία Τριχοπούλου, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας και Μέλους του ΔΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ.

21:40
Code of Survival*, 2017
Bertham Verhaag / ΓΕΡΜΑΝΙΑ 95΄
Ένα ντοκιμαντέρ που μπορεί να μας εμπνεύσει για έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Μπορεί η οργανική γεωργία να θρέψει τον κόσμο; Ή θα συνεχίζουμε να δηλητηριάζουμε το έδαφος με γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα και τεχνητά χημικά σκευάσματα;

Ολόκληρο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΕΔΩ.

To 14ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και της Πρεσβείας του Καναδά στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ