Πώς «διαβάζουν» στην κυβέρνηση την εκλογή της Φώφης Γεννηματά -Σενάρια αναγκαστικών προσεγγίσεων - iefimerida.gr

Πώς «διαβάζουν» στην κυβέρνηση την εκλογή της Φώφης Γεννηματά -Σενάρια αναγκαστικών προσεγγίσεων

Φωτογραφία: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, μετά την εκλογή της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του νέου και υπό ίδρυση ενιαίου φορέα, απασχόλησε το πρωθυπουργικό επιτελείο, αν και προτεραιότητά του τις τελευταίες ώρες είναι η διαχείριση της κρίσης στη Δυτ. Αττική.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν τοποθετήθηκαν επισήμως. Έχουν όμως διαμηνύσει εδώ και καιρό ότι το κεντρικό ζήτημα δεν αφορά τα πρόσωπα, αλλά την πολιτική κατεύθυνση του νέου φορέα. Εξ'αυτού του λόγου η επικράτηση της Φώφης Γεννηματά και όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το iefimerida, τους απασχολεί στο επίπεδο της πολιτικής που η ίδια θα υιοθετήσει.!
Εξάλλου, και πριν από τον πρώτο γύρο, απέφυγαν να πάρουν έστω και έμμεσα θέση σχετικά με την αντιπαράθεση Ανδρουλάκη-Γεννηματά. Καθώς θεωρούσαν οτι αυτή είχε να κάνει περισσότερο με την εσωκομματική νομή εξουσίας και λιγότερο με ουσιαστικές πολιτικές διαφορές. Όσο για την υποψηφιότητα Καμίνη -που τελικά δεν...περπάτησε- έλεγαν ότι είχε ελάχιστες πιθανότητες, καθώς τυχόν επικράτησή του θα οδηγούσε μάλλον σε πλήρη ρευστοποίηση του χώρου της Κεντροαριστεράς. Ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεώρησαν ότι υπήρξε ανακούφιση στους κόλπους του Μαξίμου από την μη εκλογή του.

Υπό αυτά τα δεδομένα, πάντως, και με την κ. Γεννηματά να είναι και πάλι στο τιμόνι, τα κυβερνητικά στελέχη αρκούνται στο να διατυπώσουν την πάγια θέση τους, ότι «δεν διαβλέπουμε τις πολιτικές μετατοπίσεις εκείνες που θα επέτρεπαν μια προσέγγιση», τουλάχιστον σε άμεσο χρόνο.
Συν τοις άλλοις, και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδραιωμένη η άποψη ότι ενώ το κυβερνών κόμμα είναι σε συζήτηση και διάλογο με Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης που έχουν μετατοπιστεί (με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους Εργατικούς, του Γερμανούς σοσιαληδμοκράτες και το Πορτογαλικό κυβερνητικό κόμμα), «δεν φαίνεται να συμβαίνει κάτι ανάλογο στο ΠΑΣΟΚ και να παρακολουθεί τις εν λόγω μετατοπίσεις», λένε χαρακτηριστικά.

Το «γάντι» στο ΠΑΣΟΚ

Σ’ αυτή τη «γραμμή» κινούνται όλα τα κορυφαία στελέχη και οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ενδοπασοκική υπόθεση, χωρίς κανένα ευκρινές πολιτικό περιεχόμενο» χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ο Ν. Φίλης (Εφ.συν) σημειώνοντας ότι «αν το κέντρο παραμείνει αγκιστρωμένο στη στρατηγική της ΝΔ, τότε θα αντιμετωπίσει εντονότερα αδιέξοδα υπαρξιακού χαρακτήρα».
Ο υπουργός εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης (Αυγή) , χαρακτήρισε «βαθιά απολίτικη» αυτή τη διαδικασία. Για να προσθέσει ότι «η μέχρι τώρα συζήτηση δεν αναδεικνύει κάτι το καινούργιο. Δεν φαίνεται να ενισχύεται μια τάση στρατηγικού επαναπροσδιορισμού και οριοθέτησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία».
Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης (kontranews) πετώντας το γάντι στη νέα ηγεσία δήλωσε πως αν « καταλάβουν ότι κέντρο και κεντροαριστερά δεν μπορεί σε εποχές παγκόσμιας λιτότητας, να έχουν σαν στόχο την αριστερά, εδώ είμαστε να συζητήσουμε».

Και στο βάθος... σενάρια αναγκαστικών προσεγγίσεων

Ωστόσο, στην κυβέρνηση θα είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι να κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία, σε περίπτωση που στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση- όποτε και αν αυτή διενεργηθεί- ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα και μείνει εκτός Βουλής ο Π. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν αναγκαστικές προσεγγίσεις, ενώ δεν λίγα εκείνα τα στελέχη που μιλούν για επαναφορά της ιδεολογικής προγραμματικής αντιπαράθεσης με βάση τη διάκριση του προοδευτικού πόλου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ από εκείνον του συντηρητισμού με κορμό τη ΝΔ, με απώτερο στόχο μια αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ