Ζιμπάμπουε: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους γιορτάζουν την αναμενόμενη πτώση του Μουγκάμπε [εικόνες] - iefimerida.gr

Ζιμπάμπουε: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους γιορτάζουν την αναμενόμενη πτώση του Μουγκάμπε [εικόνες]

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Ζιμπάμπουε έχουν κατακλύσει τους δρόμους της πρωτεύουσας Χαράρε για να γιορτάσουν την αναμενόμενη πτώση του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Κρατούν σημαίες της χώρας, τραγουδούν και χορεύουν σε μια έκρηξη χαράς καθώς εντείνονται οι πιέσεις στον 93χρονο ηγέτη να παραιτηθεί μετά από 37 χρόνια στην εξουσία.

Ζιμπάμπουε: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους γιορτάζουν την αναμενόμενη πτώση του Μουγκάμπε [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

Οι διαδηλωτές αγκαλιάζουν τους στρατιώτες, υψώνουν πανό που γράφουν «Όχι στη δυναστεία Μουγκάμπε», τα αυτοκίνητα κορνάρουν.

Ζιμπάμπουε: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους γιορτάζουν την αναμενόμενη πτώση του Μουγκάμπε [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

«Είναι σαν να έχουμε Χριστούγεννα», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές, ο Φρεντ Μουμπάι. «Eίναι δάκρυα χαράς. Περίμενα όλη μου τη ζωή αυτή τη ημέρα. Επιτέλους είμαστε ελεύθεροι», πρόσθεσε, ένας άλλος, ο 34χρονος Φρανκ Μουτσιντίκουα στο Reuters.

Ζιμπάμπουε: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους γιορτάζουν την αναμενόμενη πτώση του Μουγκάμπε [εικόνες]  | iefimerida.gr 2

Ο στρατός κατέλαβε πριν από τέσσερις μέρες την εξουσία, αλλά ο Μουγκάμπε αρνείται μέχρι στιγμής να παραιτηθεί. Υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF και οι αξιωματικοί του στρατού που ηγήθηκαν του πραξικοπήματος εμφανίζονται αποφασισμένοι να τον αποπέμψουν μέσα στο επόμενο 48χωρο.

Για το γηραιό ηγέτη, που κυβέρνησε αυταρχικά επί δεκαετίες τη χώρα του, οι επιλογές είναι περιορισμένες καθώς έχει εξανεμιστεί σε μεγάλο βαθμό η υποστήριξη προς το πρόσωπό του από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ζιμπάμπουε: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους γιορτάζουν την αναμενόμενη πτώση του Μουγκάμπε [εικόνες]  | iefimerida.gr 3

Η πορεία, που διοργάνωσαν ενώσεις βετεράνων του πολέμου ανεξαρτησίας της πρώην βρετανικής αποικίας, δείχνει τη λαϊκή υποστήριξη για την κατάληψη της εξουσίας από το στρατό και την επιστροφή στη δημοκρατία.

Ζιμπάμπουε: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους γιορτάζουν την αναμενόμενη πτώση του Μουγκάμπε [εικόνες]  | iefimerida.gr 4

Ο Κρις Μουτσβάνγκουα, ηγετικό στέλεχος των βετεράνων του πολέμου ανεξαρτησίας της Ζιμπάμπουε

Ο Κρις Μουτσβάνγκουα, ηγετικό στέλεχος των βετεράνων της χώρας, είπε χθες ότι δεν θα επιτρέψουν στον Μουγκάμπε να παραμείνει στην εξουσία.

«Προειδοποιούμε τον Μουγκάμπε, τη γυναίκα του κι οποιονδήποτε θέλει να συνδέεται μαζί του, ότι το παιχνίδι έχει τελειώσει», δήλωσε καλώντας τους πολίτες της χώρας να μετάσχουν στην πορεία.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το «Κίνημα για Δημοκρατική Αλλαγή» είπε ότι η κατάληψη της εξουσίας από τις ένοπλες δυνάμεις «απηχεί το αίσθημα του λαού κι ως εκ τούτου ήταν μη αναστρέψιμο».

Εντείνονται οι εσωκομματικές πιέσεις προς τον Μουγκάμπε

Ζιμπάμπουε: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους γιορτάζουν την αναμενόμενη πτώση του Μουγκάμπε [εικόνες]  | iefimerida.gr 5

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε

Την ίδια ώρα εντείνονται οι εσωκομματικές πιέσεις προς τον Μουγκάμπε να εγκαταλείψει την εξουσία. Οι δέκα κλαδικές του ZANU-PF πέρασαν προτάσεις μομφής κατά του πρόεδρου, που μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για την αποπομπή του από την ηγεσία του κόμματος ενδεχομένως και αύριο.

Ζιμπάμπουε: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους γιορτάζουν την αναμενόμενη πτώση του Μουγκάμπε [εικόνες]  | iefimerida.gr 6

Ο Μουγκάμπε, που τελούσε εδώ και μέρες υπό περιορισμό στην πολυτελή έπαυλή του στην πλούσια συνοικία Μπόροουντεϊλ του Χαράρε, έκανε χθες την πρώτη του δημόσια εμφάνιση σε τελετή αποφοίτησης σε πανεπιστήμιο στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Από τη μέρα που κατέλαβε την εξουσία ο στρατός έχει συλλάβει περίπου δέκα ανώτερους αξιωματούχους και ηγετικά στελέχη της αφοσιωμένης στην Γκρέις Μουγκάμπε, ομάδας G40 του κυβερνώντος κόμματος. Η πρώτη κυρία παραμένει άφαντη, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένει υπό περιορισμό στην έπαυλη του άνδρα της στο Χαράρε.

Ζιμπάμπουε: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους γιορτάζουν την αναμενόμενη πτώση του Μουγκάμπε [εικόνες]  | iefimerida.gr 7

Την επέμβαση του στρατού φαίνεται ότι πυροδότησε η αποπομπή την περασμένη εβδομάδα του αντιπροέδρου της χώρας, Έμερσον Μναναγκουά -που θεωρείτο μέχρι εκείνη τη στιγμή επικρατέστερος διάδοχος του Μουγκάμπε- και οι φόβοι ότι επέκειτο πογκρόμ κατά των εσωκομματικών αντιπάλων της Γκρέις Μουγκάμπε, με στόχο να παραλάβει εκείνη τη σκυτάλη της εξουσίας από τον άνδρα της. Ο Μναναγκουά επέστρεψε στη χώρα από τη Νότια Αφρική και στελέχη της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι θα γίνει κάποια συμφωνία για να αναλάβει εκείνος επικεφαλής μιας μεταβατικής κυβέρνησης.

Άλλες πιθανότητες, που βλέπουν αναλυτές, είναι να παραμείνει ο Μουγκάμπε στην προεδρία μέχρι το συνέδριο του ZANU-PF τον Δεκέμβριο, ή ενδεχομένως και μέχρι τις εκλογές στα μέσα του ερχόμενου έτους.

Ζιμπάμπουε: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους γιορτάζουν την αναμενόμενη πτώση του Μουγκάμπε [εικόνες]  | iefimerida.gr 8

(Φωτογραφίες: ΑΡ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ