Νίκος Ανδρουλάκης στο iefimerida: Θέλω να ηγηθώ ενός κόμματος χωρίς τα φέουδα του παρελθόντος - iefimerida.gr

Νίκος Ανδρουλάκης στο iefimerida: Θέλω να ηγηθώ ενός κόμματος χωρίς τα φέουδα του παρελθόντος

ΜΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενόψει του β΄γύρου των εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς ξεκαθαρίζει τις θέσεις του και ζητά τη στήριξη όλων των προοδευτικών πολιτών καθώς και των συνυποψηφίων του. Και καλεί, έστω και απόψε, την Φώφη Γεννηματά να βρεθούν αντιμέτωποι στο debate που δεν έγινε...

- Ο αυριανός, β΄γύρος, γίνεται μέσα στο κλίμα μιας εθνικής τραγωδίας. Ποιός φταίει;

«Πρώτα από όλα θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου προς τους συγγενείς και φίλους των θυμάτων. Η εθνική τραγωδία που ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες αναδεικνύει για άλλη μια φορά τα διαχρονικά προβλήματα και τις ανεπάρκειες του ελληνικού κράτους. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει τα κενά που παρουσιάζονται κάθε φορά που συμβαίνει μια φυσική καταστροφή, σε δύο τομείς: στην αποκατάσταση και την πρόληψη. Αυτά είναι τα δύο σημεία που πρέπει αναλύσουμε αυτές τις κρίσιμες ώρες ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη, να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα και να καταγράφουμε καταστροφές».

- Κύριε Ανδρουλάκη, γιατί να σας σταυρώσει ένα ψηφοφόρος την Κυριακή; Ποιο είναι το στίγμα σας και σε τι διαφοροποιείστε από την συνυποψήφια σας;

«Η παράταξη μας πρέπει να πάει σε νέα εποχή. Δεν ετεροπροσδιορίζομαι, ο κάθε υποψήφιος έχει το δικό του στίγμα. Όμως θέλω να ηγηθώ ενός κόμματος που θα είναι κύτταρο δημοκρατίας, χωρίς τα φέουδα που λειτουργούσαν διαλυτικά στο παρελθόν, με ευρωπαϊκό χαρακτήρα και χωρίς αρχηγικά χαρακτηριστικά. Είμαι προετοιμασμένος να συγκρουστώ με όλα τα κατεστημένα, που χρεοκόπησαν τη χώρα μας το 2009, και συνεχίζουν να την κρατούν σε φθοροποιό στασιμότητα.

»Το νέο δεν πέφτει από τον ουρανό, είναι προϊόν τολμηρών συγκρούσεων και ριζοσπαστικών ανατροπών. Πριν από μια εβδομάδα κάναμε το πρώτο βήμα για την αναγέννηση μέσω της μαζικής συμμετοχής των πολιτών στον πρώτο γύρο των εκλογών. Την Κυριακή πρέπει να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα για να ολοκληρώσουμε την πολιτική ανανέωση».

- Πιστεύετε ότι στον πρώτο γύρο τα πράγματα εξελίχθηκαν κυρίως ενδο-Πασοκικά; Ότι η συζήτηση για την Κεντροαριστερά αφορά στους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ και μόνον;

«Δεν πρόκειται για μια ενδο-Πασοκικη μάχη, είναι μια μάχη που αφορά τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο μια και συσπειρώθηκαν δυνάμεις που περιλαμβάνουν την παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία, το φιλελεύθερο κέντρο και την ανανεωτική αριστερά . Οι 210.000 συμπολίτες μας που περίμεναν με τις ώρες υπομονετικά στην ουρά δείχνουν ότι το εγχείρημα απασχολεί ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ ήταν το μεγαλύτερο κόμμα της μεταπολίτευσης συγκεντρώνοντας σε πολλές περιπτώσεις την προτίμηση σχεδόν του μισού εκλογικού σώματος. Άρα, είναι αναμενόμενο ότι πολλοί από όσους συμμετείχαν στην διαδικασία της προηγούμενης εβδομάδας θα είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν».

- Σας εξέπληξε το αποτέλεσμα; Για εσάς προσωπικά αλλά και για τους συνυποψήφιους σας; Ποια στάση πιστεύετε ότι θα κρατήσουν στις εκλογές της 19ης Νοεμβρίου;

«Σίγουρα υπήρξαν εκπλήξεις και απρόοπτα στο αποτέλεσμα, αλλά αυτά αφορούν μόνο όσους έβλεπαν αποκλειστικά τις δημοσκοπήσεις. Τους τελευταίους δυο μήνες ήταν φανερή η αγωνία του κόσμου για να γίνει κάτι καινούργιο. Μου έκανε εντύπωση το έντονο ενδιαφέρον για την νέα προσπάθεια καθώς και για το τι μπορεί αυτή να προσφέρει στον τόπο. Προσωπικά ζήτω την στήριξη όλων των προοδευτικών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των συνυποψήφιων μου, για να εκπληρωθούν με θετικό τρόπο, οι προσδοκίες όλων αυτών των ανθρώπων».

Νίκος Ανδρουλάκης στο iefimerida: Θέλω να ηγηθώ ενός κόμματος χωρίς τα φέουδα του παρελθόντος | iefimerida.gr 0

- Η Δημοκρατική Συμπαράταξη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 με αρχηγό τη Φώφη Γεννηματά έλαβε ποσοστό 6.28%. Με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στα ίδια, περίπου, επίπεδα. Τι δεν έγινε καλά μέσα σ΄ αυτή τη διετία και τα ποσοστά δεν βελτιώθηκαν; Δεν θα έπρεπε κάποιος να αναλάβει την ευθύνη; Ποιος;

«Ένα κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού της παράταξης έχει κριθεί. Για αυτό θεωρώ ότι πρέπει να πάμε σε ριζοσπαστική ανανέωση. Δεν μπορούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο άνθρωποι που έχουν ταυτισθεί με πελατειακές αντιλήψεις. Βέβαια, είναι χρήσιμη η εμπειρία όσων είχαν προωθήσει μεταρρυθμίσεις χρήσιμες για την κοινωνία. Πιστεύω, ότι έπρεπε τα προηγούμενα χρόνια να είχαν γίνει πιο γενναίες αλλαγές, παρ' όλα αυτά, η Φώφη Γεννηματά κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες τις οποίες και στήριξα. Σήμερα ξεκινάμε κάτι νέο.

»Το ζητούμενο είναι να δούμε μπροστά, πώς μπορούμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Η σημερινή κυβέρνηση αρνείται να διαμορφώσει τις συνθήκες για μια οικονομία που θα δημιουργεί πολλές και καλές δουλειές και θα παράγει πιο καλά και φθηνά για τους πολλούς.

»Στην χώρα επικρατεί μια έρημος χαμένων ευκαιριών. Πρέπει να δημιουργήσουμε την κοινωνία των ευκαιριών. Η νέα αρχή που κάνουμε μπορεί να συμβάλει προς αυτή τη κατεύθυνση υιοθετώντας έναν ορθολογικό πολιτικό λόγο, υποστηρίζοντας την αξιοκρατία και την ενίσχυση της εξωστρεφούς παραγωγικής βάσης ως μέσο για την μείωση της ανεργίας»

- Ο δικός σας στόχος για τις προσεχείς εκλογές _όποτε κι αν γίνουν, ποιος είναι; Πώς πιστεύετε ότι μπορείτε να πείσετε; Με ποιους μπορείτε να συμπορευτείτε; Ποιοι χωράνε μέσα στον νέο φορέα;

«Ο στόχος μας πρέπει να είναι να ηγηθούμε του προοδευτικού κόσμου της χώρας. Για να το καταφέρουμε, πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της αξιοπιστίας. Πρέπει να ανατρέψουμε τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς εκφράζοντας την γενιά της κρίσης, εκείνους που αναγκάστηκαν να φύγουν αλλά και εκείνους που έμειναν και αγωνίζονται κόντρα στις αντιξοότητες. Να δώσουμε φωνή στο αίτημα για πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης ως απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα. Με οδηγό τις αξίες της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της ισότητας οφείλουμε το συντομότερο δυνατόν να καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης στους πολίτες, πέρα από τον σημερινό μικρό δικομματισμό. Στον νέο φορέα θα υπάρχει θέση για όλους όσους επιθυμούν να προσφέρουν και όχι να γίνουν μέσω της συμμετοχής τους στα κοινά . Αυτή η παράταξη θα είναι σύντομα ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων».

- Μιλάμε συνεχώς για ανανέωση _κυρίως ηλικιακή. Το ζήτημα αφορά μόνο σε νεώτερους ψηφοφόρους ή στο να δημιουργηθεί ένα ρεύμα προς τον χώρο της κεντροαριστεράς;

«Δεν μίλησα μόνο για ηλικιακή ανανέωση αλλά για αξιακή. Άλλωστε και ο Πρωθυπουργός νέος είναι ηλικιακά. Ο κ. Τσίπρας όμως δεν έχει πολιτικά καμία σχέση με το νέο. Εκφράζει το βαθύ παρελθόν: την κυριαρχία δια μέσου του κράτους, την εξουσία ως αυτοσκοπό. Η ανανέωση στην οποία αναφέρομαι έχει να κάνει με την εισαγωγή ενός νέου ήθους στην πολιτική μέσω της δημιουργίας ενός κόμματος που θα λειτούργει θεσμικά και όχι ως μονοπρόσωπος πολιτικός φορέας αλλά, αντίθετα, θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα των μελών του να επηρεάζουν τις εξελίξεις διατυπώνοντας ελεύθερα τις απόψεις τους, θα επιβάλει την διαφάνεια στον τρόπο λήψης των αποφάσεων συμπεριλαμβανομένης και της διαχείρισης των οικονομικών. Παράλληλα, πρέπει να σέβεται τους θεσμούς και να επιβάλει την αξιοκρατία παντού. Για αυτό έχω προτείνει, οι θέσεις ευθύνης στο δημόσιο τομέα να καλύπτονται με κριτήρια ΑΣΕΠ και με σταθερή θητεία ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια του κράτους και να σταματήσει το φαινόμενο της επέλασης των κομματικών στρατών».

- Ποια θα είναι η θέση του νέου φορέα ανάμεσα στο δίπολο Νέα Δημοκρατία – ΣΥΡΙΖΑ; Πώς ορίζεται και πως μπορεί να διαφοροποιηθεί;

«Είμαστε άλλα κόμματα με άλλες ιδέες. Η παράταξη έχει διακριτή ιδεολογική ταυτότητα, ιστορική μνήμη και συνείδηση. Αποτελεί τον γνήσιο εκφραστή των ιδεών και αξίων της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Αυτό το κόμμα υπάρχει σήμερα στην ελληνική κοινωνία, είναι ζωντανό στον νου και την καρδιά των πολιτών παρά το γεγονός ότι δεν εκπροσωπείται στην κεντρική πολιτική σκηνή. Το ζητούμενο από εμάς είναι να του δώσουμε σάρκα και οστά ανταποκρινόμενοι στο λαϊκό αίτημα ώστε να αντιμετωπίσει τις πιεστικές σημερινές προκλήσεις.

»Χθες, δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση για την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ευρώπη, από την οποία προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι ουραγός. Καμία έκπληξη δεν πρέπει να μας προκαλεί αυτή η αποτύπωση. Στην κοινωνία κυριαρχεί η αναξιοκρατία, η έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς και η ανισότητα. Οι ισχυροί έχουν πολλαπλές ευκαιρίες επιτυχίας ενώ οι υπόλοιποι προσπαθούν να επιβιώσουν όπως μπορούν. Αντίπαλος μου είναι ακριβώς αυτή η κοινωνία των ανισοτήτων: πρέπει να αποκτήσουμε ένα κοινωνικό κράτος για τους πολλούς και όχι για τα προνόμια των λίγων».

- Η Φώφη Γεννημάτα είχε πει, μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία, ότι «μας χωρίζει άβυσσος». Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

«Η ΝΔ παραμένει προσκολλημένη στο χθες και δεν θέλει να συμφιλιωθεί με την ιστορία της ότι το μνημόνιο το προκάλεσε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός επί των ημερών του κ. Καραμανλή. Επίσης, ορισμένες από τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη ειδικά σε ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκονται σε αντιδιαστολή με τις σημερινές ανάγκες. Η ενίσχυση της κοινωνικής κινητικότητας πρέπει να καταστεί εθνικός στόχος».

Νίκος Ανδρουλάκης στο iefimerida: Θέλω να ηγηθώ ενός κόμματος χωρίς τα φέουδα του παρελθόντος | iefimerida.gr 1

- Ποια θα ήταν η πρώτη ερώτηση που θα κάνατε στη Φώφη Γεννηματά αν είχε πραγματοποιηθεί το debate του β΄γύρου;

«Προσκαλώ την κα Γεννηματά, έστω και απόψε, το βράδυ του Σαββάτου, να προχωρήσουμε στην διεξαγωγή του debate ώστε να της την απευθύνω, όπως είχα αρχικά προτείνει και στον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Αλιβιζάτο. Ο πολιτισμένος δημόσιος διάλογος προσθέτει στο εγχείρημα όπως έγινε άλλωστε και με τους υπόλοιπους υποψήφιους τις προηγούμενες φορές».

- Αν το αποτέλεσμα δεν αποδειχτεί θετικό για εσάς, θα παραμείνετε στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς;

«Οι προθέσεις μου είναι ξεκάθαρες. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας θα παραμείνω εδώ και θα εργαστώ με συνέπεια όπως έχω κάνει άλλωστε και σε πολύ πιο δύσκολες στιγμές όταν πολλοί κρυφτήκαν».




Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ