Οι θαυμαστές του Χάρι Πότερ είναι καλύτεροι άνθρωποι -Τι αποκαλύπτει έρευνα - iefimerida.gr

Οι θαυμαστές του Χάρι Πότερ είναι καλύτεροι άνθρωποι -Τι αποκαλύπτει έρευνα

Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί οι φανατικοί θαυμαστές του Χάρι Πότερ να μην έχουν μαγικές... δυνάμεις, ίσως να τους παρηγορεί, όμως, το γεγονός ότι έρευνα έδειξε πως είναι οι «καλύτεροι» μεταξύ των απλών θνητών!

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται πρόσφατη έρευνα, που ονομάζεται «Η μεγαλύτερη μαγεία του Χάρι Πότερ: Η μείωση της προκατάληψης».

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, οι ειδικοί πραγματοποίησαν τρεις μελέτες για να εξακριβώσουν εάν η ανάγνωση των best seller βιβλίων βελτιώνει τον τρόπο που βλέπουν οι άνθρωποι τις στιγματισμένες ομάδες, όπως για παράδειγμα πρόσφυγες, ομοφυλόφιλους και μετανάστες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι ταυτίζονταν με τον Χάρι Πότερ και αντιπαθούσαν κακούς χαρακτήρες όπως τον Βόλντεμορτ και την «παρέα» των πιστών ακολούθων του, των Θανατοφάγων, ήταν λιγότερο προκατειλημμένοι.

Η αποκάλυψη αυτή σίγουρα δεν θα σοκάρει τους θαυμαστές των βιβλίων. Ούτως η αλλιώς, ο Χάρι Πότερ και οι φίλοι του συχνά έπαιρναν το μέρος μειονοτήτων -όπως γίγαντες, μη μάγους και λυκάνθρωπους- κατά τη διάρκεια των περιπετειών τους. Και όχι μόνο αυτό αλλά ο Χάρι, η Ερμιόνη και ο Ρον κατακρίνουν ιδιαίτερα προκαταλήψεις και ρατσιστικές συμπεριφορές.

Την ίδια ώρα, ο Βόλντεμορτ και οι Θανατοφάγοι τους παραλληλίζονται εμφανώς με τον ναζισμό. Αρνητικές έννοιες όπως οι μη μάγοι, οι ημίαιμοι και οι καθαρόαιμοι που χρησιμοποιούνται στα βιβλία θυμίζουν τα ρατσιστικά παραληρήματα του πραγματικού κόσμου.

Γράφοντας στην ιστοσελίδα της πέρσι, η συγγραφέας των πολυβραβευμένων βιβλίων Τζ. Κ. Ρόουλινγκ αποκάλυψε: «Οι όροι καθαρόαιμος, ημίαιμος και οι γεννημένοι από μαγκλ [σ.σ. μη μάγοι] είναι όροι που χρησιμοποιούν οι χαρακτήρες που θεωρούν αυτούς τους διαχωρισμούς σημαντικούς για να εκφράσουν τις προκαταλήψεις τους». Την ίδια ώρα, η συγγραφέας τόνισε ότι όταν επισκέφτηκε το Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον είχε ήδη σκεφτεί να γράψει για τους «καθαρόαιμους» μάγους, τους «ημίαιμους» και τους γόνους μαγκλ. «Σοκαρίστηκα ότι οι όροι αυτοί συμβάδιζαν με τη διεστραμμένη λογική των Θανατοφάγων» έγραψε η ίδια.

Παλαιότερη έρευνα του 2016 αποκάλυψε ότι όσοι ήταν θαυμαστές του Χάρι Πότερ αντιπαθούσαν περισσότερο τον... Ντόναλντ Τραμπ!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ