Ο επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών προειδοποιεί για τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της Ρωσίας - iefimerida.gr

Ο επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών προειδοποιεί για τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της Ρωσίας

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη ισχύ της Ρωσίας και τον εντυπωσιακό εκσυγχρονισμό του στρατού της έκρουσε ο αρχηγός των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών BND.

Σε πρόσφατη ομιλία του στο Ίδρυμα Χάνς Ζάιντελ στο Μόναχο ο Μπρούνο Καλ επεσήμανε την απειλή που συνιστούν για τη Γηραιά Ήπειρο οι εντεινόμενες φιλοδοξίες της Μόσχας. Τόνισε ότι η BND παρακολούθησε με ανησυχία την ικανότητα της Ρωσίας να διευθύνει τα στρατεύματα της στην πρόσφατη μεγάλης κλίμακας άσκηση με την επωνυμία Zapad κατά μήκος των συνόρων με κράτη της Βαλτικής και αναρωτήθηκε κατά πόσον οι αμυντικές ικανότητες της ΕΕ είναι επαρκείς.

Ο επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών προειδοποιεί για τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της Ρωσίας  | iefimerida.gr 0

«Σ’ ολόκληρη τη στρατιωτική περιοχή στα δυτικά, αλλά και στα νότια και τα βόρεια το εύρος των ενόπλων τους δυνάμεων έχει φθάσει σε νέα ύψη», τόνισε επισημαίνοντας ότι το Κρεμλίνο σκοπεύει να ανακτήσει έναν ηγετικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ήπειρο. «Μέρος του σχεδίου αυτού είναι η αποδυνάμωση της ΕΕ, η απώθηση των ΗΠΑ και η δημιουργία ρήγματος μεταξύ των δύο. Για να το πούμε ξεκάθαρα: αντί να είναι εταίρος στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, η Ρωσία συνιστά εν δυνάμει κίνδυνο. Η Ρωσία επέστρεψε ως παγκόσμιος παίκτης και θα είναι ένας δύσκολος γείτονας».

Ο επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών προειδοποιεί για τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της Ρωσίας  | iefimerida.gr 1

Ο αρχηγός των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, Μπρούνο Καλ

Ο επικεφαλής της BND είπε ακόμη ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συνεργάζονται στενά οι γερμανικές και ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες με τις αντίστοιχες αμερικανικές υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που διαθέτει στρατεύματα στα τρία κρισιμότερα γεωπολιτικά μέτωπα του πλανήτη, δηλαδή στην Ανατολική Ευρώπη, τον Περσικό Κόλπο και την Ανατολική Ασία. Το ερώτημα, είπε, για το ΝΑΤΟ και τη διεθνή κοινότητα είναι κατά πόσον επαρκούν οι αμυντικές και οπλικές τους δυνατότητες.
Ο Καλ επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν δέκα αεροπλανοφόρα που μπορούν να φθάσουν πολύ σύντομα σε διεθνείς ζώνες συγκρούσεων και 34.000 στρατιώτες στη Γερμανία. «Μόνον με τις ΗΠΑ η Ευρώπη θα καταφέρει να αντισταθμίσει αξιόπιστα τη ρωσική απειλή στο ανατολικό της κέρας», υποστήριξε.

Ο επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών προειδοποιεί για τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της Ρωσίας  | iefimerida.gr 2
Ο επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών προειδοποιεί για τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της Ρωσίας  | iefimerida.gr 3

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με τις εκτιμήσεις του Καλ. Ο Μαρκ Γκαλεότι, επικεφαλής του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Πράγας θεωρεί ότι ενώ κάποιες από τις παρατηρήσεις του επικεφαλής της BND μπορεί να έχουν βάση, η συνολική του επιχειρηματολογία περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κινδυνολογία.

«Είναι σαφές ότι η Ρωσία εμφανίζεται πολύ πιο επιθετική κι ότι προσπαθεί ουσιαστικά να εξουδετερώσει την Ευρώπη. Αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι εξεπλάγην με την έμφαση που δόθηκε στη στρατιωτική διάσταση και τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία συνιστά άμεση στρατιωτική απειλή, επειδή αυτό είναι ανακριβές», είπε.

Ο Γκαλεότι επεσήμανε ότι μολονότι η Ρωσία ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της, έχει ακόμη αρκετή απόσταση να διανύσει για να φθάσει το ΝΑΤΟ. «Τουλάχιστον ο μισός ρωσικός στρατός δεν έχει ακόμη εκσυγχρονιστεί επαρκώς. Κι οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ -χωρίς τις ΗΠΑ και τον Καναδά- διαθέτουν περισσότερες χερσαίες δυνάμεις από τη Ρωσία», είπε υπογραμμίζοντας ότι η Μσχα μείωσε τον περασμένο χρόνο τον αμυντικό της προϋπολογισμό κατά 7% κι ότι η οικονομία της είναι μικρότερη από εκείνη της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του η Ρωσία μπορεί να κινητοποιήσει ανά πάσα στιγμή 50.000 στρατιώες. «Αλλά εδώ δεν μιλάμε για τον Σοβιετικό Κόκκινο Στρατό. Δεν πρόκειται για μια δύναμη που θα μπορούσε να πέσει πάνω στη δυτική Ευρώπη και να τα βάλει με το ΝΑΤΟ ελπίζοντς ότι θα νικήσει.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ