Ελλάδα, 100 χρόνια αυθαίρετα -Αρμόδιοι και πολίτες κλείνουν διαχρονικά τα μάτια - iefimerida.gr

Ελλάδα, 100 χρόνια αυθαίρετα -Αρμόδιοι και πολίτες κλείνουν διαχρονικά τα μάτια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην Ελλάδα, σ’ αυτό τον «χώρο» που θέλει να λέγεται σύγχρονο κράτος, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι καταστροφές, επιστρέφουν πάντα στον... τόπο του εγκλήματος.

Και κάθε νέα επίσκεψη, είναι πιο ολέθρια από την προηγούμενη. Απλά και μόνο επειδή «αρμόδιοι» αλλά και πολίτες, βαυκαλίζονται με το «αυτό ήταν, πέρασε...» και συνεχίζουν αμέριμνοι να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο, που έχει ως αποτέλεσμα ένα φυσικό φαινόμενο σε τούτο τον τόπο να παίρνει πάντα διαστάσεις Αρμαγεδδώνα.

Εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός, για τους 16 (μέχρι στιγμής) νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες από την βιβλική καταστροφή που προκάλεσε μια μεγάλη νεροποντή σε Μάντρα,Νέα Πέραμο και Μέγαρα. Ως παραδοχή, μάλλον, ότι σ’ αυτή την έρμη χώρα το... πένθος ταιριάζει πρωτίστως στην πολιτική εξουσία. Την εκάστοτε...

Γιατί, για τα τραγικά και αδιανόητα που έζησε χθες μια πολυπληθής περιοχή λίγα χιλιόμετρα από την... Βουλή, δεν ευθύνεται (μόνο και κυρίως) η σημερινή κυβέρνηση, αλλά διαχρονικά οι πολλές και «ποικιλόχρωμες» κυβερνήσεις των πολλών τελευταίων δεκαετιών. Που δεν επέτρεπαν, μόνο, «κλείνοντας τα μάτια» ως μια διεστραμμένη εκδοχή «φιλολαϊκής πολιτικής» να μπαζώνονται ρέματα, να χτίζονται πάνω στα μπάζα αυτά σπίτια, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες(!), συνοικίες ολόκληρες, αλλά εκ των υστέρων (και σχεδόν πάντα σε προεκλογικές περιόδους...) «επιβράβευαν» την συγγνωστή και με την ανοχή τους παρανομία και αυθαιρεσία, νομιμοποιώντας είτε ατύπως τα «αυθαίρετα» παρέχοντας τους... φως νερό, τηλέφωνο, είτε με συγκεκριμένους νόμους και με την καταβολή ενός συνήθως ευτελούς «προστίμου».

Η έννοια « αυθαίρετο» και «παράνομο» που... ζει και αντρειεύει πάνω από μισό αιώνα, δεν υπάρχει σε καμιά χώρα του κόσμου. Το αυθαίρετο γκρεμίζεται μόλις επισημανθεί, και ο παράνομος τιμωρείται. Παραδειγματικά. Εδώ, φθάσαμε να... γιορτάζουμε την 11η γενιά αυθαιρέτων (!), μετά την «οριστική» διευθέτηση του προβλήματος από τον Αντώνη Τρίτση πριν από 20 χρόνια, και την... αποπομπή του από το υπουργείο Περιβάλλοντος (αφού «έγραψε ιστορία»...) επειδή αρνήθηκε να κάνει τα «στραβά μάτια», όπως τους ζητούσε ο πρωθυπουργός στα νέα αυθαίρετα τα οποία ξεφύτρωναν μανιωδώς, με την ελπίδα των ιδιοκτητών του πως «έλα, μωρέ, στις επόμενες εκλογές θα τα νομιμοποιήσουν και τα δικά μας...»

Εντύπωση είχαν προκαλέσει οι φωτογραφίες ,μέσα στον κατακαμένο Διόνυσο, που είχαν τραβηχτεί μετά τον...προ-προτελευταίο εμπρησμό του για να οικοπεδοποιηθεί το δάσος, που έδειχναν ταμπέλες, με όνομα και αριθμούς τηλεφώνου, οι οποίες... διαφήμιζαν την πώληση οικοπέδων και παροχή υπηρεσιών για... «νομιμοποίηση» και ανέγερση σπιτιών! Κανείς «αρμόδιος» δεν τις είδε (εμφανίσθηκαν στην τηλεόραση, δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες...) ώστε να επιληφθεί για τα δέοντα. Προφανώς κανείς... δεν θέλησε να τις δει! Γι’ αυτό και στις βαλτές πυρκαγιές που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια στο ίδιο βουνό, καταστράφηκαν σπίτια που δεν ήταν καταγεγραμμένα επισήμως...

Πριν από 19 χρόνια, Μάντρα, Ν. Πέραμος και οι γύρω περιοχές είχαν ξαναπνιγεί στην λάσπη, άνθρωποι είχαν χάσει την ζωή τους, περιουσίες είχαν καταστραφεί. Και το «κράτος», είχε... διακηρύξει γι’ άλλη μια φορά το «φθάνει πια!», ανήγγειλε σειρά μεγάλων και ουσιαστικών παρεμβάσεων (αντιπλημμυρικά, κατασκευή νέων συστημάτων απορροής ομβρίων, συνεπής συντήρησή τους και άλλα ηχηρά παρόμοια...), έγιναν... εγκαίνια, και την αποτελεσματικότητα τους την διαπιστώσαμε χθες!

Εδώ ακόμη και ο Δήμος ο ίδιος, μπάζωσε ρέμα και πάνω του έφτιαξε... δημοτικό αμαξοστάσιο για τα υπηρεσιακά βαρέα οχήματα!

Μόνο «ξάφνιασμα» δεν μπορεί να επικαλείται η συγκροτημένη Πολιτεία (και οι διαπαιδαγωγημένοι από αυτήν πολίτες-πελάτες...) για το αποτέλεσμα του διαχρονικού εγκλήματος, που απλώς επανελήφθη χθες. Η μαρτυρία του καθηγητή Γεωλογίας Δ.Παπανικολάου (στον RealFm) ότι επί 20 χρόνια (!) πηγαίνει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του στη Μάνδρα και τους διδάσκει γιατί εκεί – λόγω της αυθαιρεσίας – η νεροποντή θα φέρει τραγωδία, μιλάει από μόνη της.
Η μαρτυρία μιας πραγματικότητας που λέει ότι στην Αττική στα μέσα του 19ου αιώνα υπήρχαν 700 ποτάμια και ρέματα, αλλά το 2000 είχαν απομείνει 70 και σήμερα λιγότερα από 50, πιστοποιεί ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι «φυσικό» φαινόμενο. Η τσιμεντοποίηση 550 χιλιομέτρων ρεμάτων στην Αθήνα δεν είναι «φυσικό» φαινόμενο. Είναι ψυχρό έγκλημα, και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση!

Στον τόπο της καταστροφής, πήγε χθες (έχουμε και τον Β’ γύρο των εσωκομματικών την Κυριακή!) και η κ. Φώφη Γεννηματά. Οποία ύβρις! Έχει διατελέσει Νομάρχης Αττικής, είναι απολύτως βέβαιο ότι όχι μόνο γνώριζε τις παρανομίες και τις αυθαιρεσίες κεντρικής εξουσίας, τοπικής αυτοδιοίκησης και κακομαθημένων πολιτών, αλλά δεν έκανε απολύτως τίποτε για βάλει το αίσχος σε κάποια τάξη!

Η περιφερειάρχης κ. Δούρου (γιατί ναι μεν δεν ευθύνεται κυρίως και μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ για την χθεσινή τραγωδία, αλλά κι’ αυτός έβαλε το λιθαράκι του) κατέθεσε... μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ώστε ν’ αποδοθούν ευθύνες για τους θανάτους και τις καταστροφές και επειδή«Θα ήθελε να μην είμαι ένας κρίκος σε μια αλυσίδα παθογενειών όπου τα μπαζωμένα ρέματα, τα σπίτια που έχουν παράνομα κτιστεί στις κοίτες ποταμών, με μια νομοθετική ρύθμιση, κάποια στιγμή, νομιμοποιούνται. Δεν θα ήθελα να είμαι ένας κρίκος στην αλυσίδα δεκαετιών στρεβλώσεων της ελληνικής δημόσιας διοίκησης που προσπερνά τη μία βιβλική καταστροφή μετά από την άλλη, χωρίς να αναζητήσει τα αίτια, επιτέλους κάποιοι και κάποιες να τιμωρηθούν...». Σωστά. Αλλά... άλλα, εντελώς διαφορετικά και ελπιδοφόρα , έλεγε η ίδια ,όταν εξελέγη περιφερειάρχης το 2014, και είχε εκτιμηθεί τότε ότι η ταχύτατη επιτυχία της στην Περιφέρεια θα ήταν το... πρελούδιο του πολυεπίπεδου success story του επερχόμενου ΣΥΡΙΖΑ.


Τον Απρίλιο του 2014 έλεγε ότι της αρκούν 6 μήνες για έναν πλήρη αντιπλημμυρικό σχεδιασμό! Προκειμένου να επιτεθεί στον τότε περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό έλεγε: «Όλα τα αντιπλημμυρικά και τα έργα διευθέτησης των ρεμάτων, ο σχεδιασμός των λεκανών απορροής, η οριοθέτηση και αποτύπωση των ρεμάτων, θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα γενικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, σε επίπεδο τουλάχιστον λεκάνης απορροής. Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να εκπονηθεί μέσα σε έξι μήνες. Αυτός ο αποσπασματικός σχεδιασμός που ακολουθεί και η Παράταξη του απερχόμενου Περιφερειάρχη, είναι που οδήγησε σε καταστροφές στις αρχές του 2013, και τον Νοέμβρη του ίδιου έτους στο Καματερό. Όταν χάθηκε μία ζωή, καταστράφηκαν περιουσίες, προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές».

Τρία χρόνια μετά, δεν έχουμε κανένα έργο (από αυτά που θα γίνονταν αφού σε έξη μήνες θα είχε εκπονηθεί το ολοκληρωμένο σχέδιο...), έχουμε 16 νεκρούς και έχουμε την κ. Δούρου να καταθέτει... μηνυτήριες αναφορές...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελλάδα αυθαίρετα κλείνουν μάτια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ