Απόρρητο γερμανικό έγγραφο «καίει» την Ελλάδα - iefimerida.gr

Απόρρητο γερμανικό έγγραφο «καίει» την Ελλάδα

Απόρρητο γερμανικό έγγραφο καίει την Ελλάδα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απρόθυμη και ανίκανη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις παρουσιάζει την Ελλάδα, εσωτερικό έγγραφο εργασίας του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ενώ την ίδια στιγμή αναφέρει πώς αν κατάφερνε να ξεπεράσει τις αδυναμίες της αυτές, θα μπορούσε να πετύχει ανάπτυξη έως και 8%, εντός των επόμενων πέντε ετών.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, το οποίο έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Die Welt», η Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική, της λείπει η σχετική υποδομή, ενώ για την Αθήνα, «δεν αποτελούν προτεραιότητα» οι μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα, όμως, στο ίδιο έγγραφο, η Ελλάδα περιγράφεται ως μία χώρα η οποία μπορεί εύκολα να ανθίσει οικονομικά, καθώς, όπως σημειώνεται, οικονομολόγοι και επιχειρηματίες διαπιστώνουν σε όλους τους τομείς μεγάλη απόσταση από τις ανεπτυγμένες χώρες, άρα και μεγάλες προοπτικές για ανάπτυξη.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, εάν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στους τομείς της αγοράς εργασίας, της γραφειοκρατίας, των καρτέλ στα ελεύθερα επαγγέλματα, στους τομείς ενέργειας, μεταφορών και επικοινωνιών και στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό, θα μπορούσε η ελληνική οικονομία εντός πέντε ετών να σημειώσει ανάπτυξη 8%.

Στο δημοσίευμα πάντως γίνεται αναφορά και στην επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ πριν από λίγους μήνες στην Ελλάδα, η οποία, όπως επισημαίνεται, δεν είχε τα αποτελέσματα που θα ήθελε η γερμανική πλευρά. «Η υλοποίηση από ελληνικής πλευράς παραμένει ανεπαρκής» σύμφωνα με την αξιολόγηση των συνεργατών του Γερμανού υπουργού, οι οποίοι αναφέρονται ενδεικτικά στη δημιουργία επενδυτικής τράπεζας στο πρότυπο της γερμανικής KfW, οι συζητήσεις για την οποία, όπως λένε, προχωρούν πολύ αργά.

Επίσης, αναφέρεται ότι παρά το γεγονός ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας θεωρεί την ανάπτυξη εξίσου σημαντική με τις προσπάθειες για σταθεροποίηση και παρά το γεγονός ότι έδωσε την συγκατάθεσή του για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τα συμπεράσματα από τη συνεργασία με την ομάδα δράσης είναι αρνητικά. Και ακριβώς για το λόγο αυτό στο έγγραφο προτείνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενταχθεί στον κατάλογο των προϋποθέσεων για το δεύτερο πακέτο στήριξης, η βελτίωση της συνεργασίας με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ