Αντίποινα της Ρωσίας για το RT -«Πράκτορες του εξωτερικού» όλα τα ξένα ΜΜΕ - iefimerida.gr

Αντίποινα της Ρωσίας για το RT -«Πράκτορες του εξωτερικού» όλα τα ξένα ΜΜΕ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Ρώσοι βουλευτές ενέκριναν σήμερα ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει να ορίζονται ως «πράκτορες του εξωτερικού» όλα τα ξένα μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν στη χώρα, ανταποδίδοντας την αντίστοιχη απόφαση της Ουάσινγκτον για ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία.

Συνολικά 409 βουλευτές από τους 450 ψήφισαν σε δεύτερη ανάγνωση το νομοσχέδιο αυτό. Κανείς δεν ψήφισε κατά.

Πλέον το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα επί του συνόλου, να επικυρωθεί από την άνω βουλή του κοινοβουλίου, κάτι που είναι τυπικό, και να υπογραφεί από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ουσιαστικά οι βουλευτές επεκτείνουν έναν νόμο του 2012 για να περιλάβουν σε αυτόν τα μέσα ενημέρωσης. Μέχρι τώρα μόνο οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έπρεπε να καταγράφονται ως «πράκτορες του εξωτερικού».

«Είναι μια απόφαση την οποία αναγκαστήκαμε να λάβουμε. Κανείς δεν ήθελε να την λάβει και δεν έχει επιπτώσεις στην ελευθερία του Τύπου στη χώρα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Δούμας Πιόρτ Τολστόι.

Βάσει του νόμου του 2012 για «τους πράκτορες του εξωτερικού» οι ΜΚΟ που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό και έχουν «πολιτική δραστηριότητα» έπρεπε να καταγράφονται ως τέτοιοι.

Το RT ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναγκάστηκε από την αμερικανική κυβέρνηση να καταγραφεί ως «πράκτορας του εξωτερικού» βάσει του νόμου FARA, που αναγκάζει κάθε εταιρεία που εκπροσωπεί μια ξένη χώρα ή έναν ξένο οργανισμό να ενημερώνει τακτικά τις αμερικανικές αρχές για τις σχέσεις της με την εν λόγω χώρα ή τον οργανισμό.

Το νομοσχέδιο που επιτρέπει στη Μόσχα να καταγράφει τα ξένα μέσα ενημέρωσης ως «πράκτορες του εξωτερικού» δίνει στη Ρωσία ένα εργαλείο για να ανταποδώσει τους περιορισμούς που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης τα οποία λειτουργούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ δήλωσε πως είναι υπερβολικά νωρίς για να πει κανείς πόσο σκληρός θα είναι ο νόμος, καθώς στο νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε σήμερα σε δεύτερη και πριν από λίγο και σε τρίτη ανάγνωση από την κάτω βουλή του κοινοβουλίου, δεν αναφέρεται πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ