«Κυρία Gucci» -Αυτή είναι η Πρώτη Κυρία της Ζιμπάμπουε που έχει ξεζουμίσει το λαό της [εικόνες] - iefimerida.gr

«Κυρία Gucci» -Αυτή είναι η Πρώτη Κυρία της Ζιμπάμπουε που έχει ξεζουμίσει το λαό της [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η παρέμβαση του στρατού στην Ζιμπάμπουε, φέρνει στην επικαιρότητα μια χώρα που βουλιάζει στη διαφθορά, τον 93χρονο πρόεδρο-Δικτάτορα και την προκλητική σύζυγό του που θέλει να τον διαδεχθεί.

Ο δεσμός της με τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε ενόσω εκείνος ήταν ακόμη παντρεμένος και στη συνέχεια οι έφοδοί της στις πολυτελείς μπουτίκ, την έκαναν διάσημη.


Ωστόσο, η Γκρέις Μουγκάμπε δεν είναι μόνο η «Κυρία Gucci», όπως είναι παγκόσμια γνωστή, ή «Gucci Grace» όπως την αποκαλούν. Είναι μια γυναίκα διψασμένη για εξουσία, θέλει να γίνει πρόεδρος της Ζιμπάμπουε στη θέση του συζύγου της και κατόρθωσε την περασμένη Δευτέρα να «φάει» τον βασικό της αντίπαλο στο κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία.

«Κυρία Gucci» -Αυτή είναι η Πρώτη Κυρία της Ζιμπάμπουε που έχει ξεζουμίσει το λαό της [εικόνες] | iefimerida.gr 0

«Εφαγαν» τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης


Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, 93 ετών, βρίσκεται στην εξουσία της Ζιμπάμπουε από το 1980 και ξεκίνησε μια επιχείρηση εκκαθάρισης των αντιπάλων του ώστε να ανοίξει τον δρόμο στη σύζυγό του για να γίνει πρόεδρος στη θέση του. Ο 93χρονος πρόεδρος προκάλεσε σεισμό στο ίδιο του το κόμμα, το Zanu-PF, όταν καθαίρεσε την περασμένη εβδομάδα τον αντιπρόεδρό του Emmerson Mnangagwa. Ηταν ένας θρίαμβος για την «Gucci Γκρέις», γιατί άνοιγε ο δρόμος διάπλατα.


«Για να κυνηγήσεις ένα φίδι πρέπει να το χτυπήσεις στο κεφάλι», δήλωσε η Γκρέις, η οποία δεν σκοτίζεται να χρησιμοποιήσει διπλωματικές εκφράσεις προκειμένου να πλήξει τους εχθρούς της.
Ο Emmerson Mnangagwa, ο οποίος είχε τα εφόδια για να γίνει πρόεδρος στη θέση του Μουγκάμπε, βρίσκεται αυτή τη στιγμή εξόριστος στην Κίνα και ισχυρίζεται ότι φοβάται για τη ζωή του. Ο αποκαλούμενος και «Κροκόδειλος», γνωστός για την επιμονή του, δείχνει να μην έχει πει την τελευταία του λέξη.

«Κυρία Gucci» -Αυτή είναι η Πρώτη Κυρία της Ζιμπάμπουε που έχει ξεζουμίσει το λαό της [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Παρενέβη ο στρατός
Η εκκαθάριση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης προκάλεσε το βράδυ της Τρίτης, 14 Νοεμβρίου, παρέμβαση του στρατού. Στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα έκλεισαν δρόμους για να αποκλείσουν την πρόσβαση στα γραφεία της κυβέρνησης, το κοινοβούλιο της Ζιμπάμπουε αλλά και τα δικαστήρια στο κέντρο της Χαράρε, διαπίστωσε αυτόπτης μάρτυρας που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε μια «στοχευμένη» επιχείρηση με σκοπό την απομάκρυνση «κακοποιών στοιχείων» στο περιβάλλον της κυβέρνησης του 93χρονου προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.
Ο στρατηγός Constantino Chiwenga, μάλιστα, προειδοποίησε ότι ο στρατός θα παραμείνει στους δρόμους αν η εκκαθάριση στο κυβερνών κόμμα δεν σταματήσει. Η απάντηση του κυβερνώντος κόμματος Zanu-PF ήταν να κατηγορήσει τον στρατηγό επικεφαλής του στρατού για «προδοσία» και κατήγγειλε ότι θέλει να «διαταράξει την εθνική ειρήνη και να παρακινήσει σε επανάσταση».

[Νεότερες εξελίξεις: Σε εξέλιξη είναι το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε με τον στρατό της χώρας να ανακοινώνει ότι ο πρόεδρος Μουγκάμπε είναι υπό κράτηση ενώ αφρικανικά δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι ο αντιπρόεδρος της χώρας έχει επιστρέψει από τη Νότιο Αφρική στα πάτρια εδάφη διεκδικώντας την εξουσία.
Η σύζυγος του 93χρονου προέδρου Μουγκάμπε εγκατέλειψε την αφρικανική χώρα και διέφυγε στη γειτονική Ναμίμπια για να μην συλληφθεί, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ].

«Κυρία Gucci» -Αυτή είναι η Πρώτη Κυρία της Ζιμπάμπουε που έχει ξεζουμίσει το λαό της [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε δήλωσε πρόσφατα ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν το 2019, αλλά δείχνει αδύναμος, σωματικά και νοητικά, ενώ προφανώς δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει την πενταετή θητεία του, αν εκλεγεί και πάλι πρόεδρος. Στη μάχη που δίνεται τα τελευταία χρόνια για την διαδοχή του, η σύζυγός του «Gucci Γκρέις» μεταμορφώθηκε και πέρασε από τον ρόλο της αθόρυβης outsider σε μια φιλόδοξη διψασμένη για εξουσία.
Η Γκρέις Μουγκάμπε, 52 ετών, ήταν ως σήμερα γνωστή μόνο για τα πολυτελή γούστα της. Μια «γλάστρα» φιλοχρήματη και φωνακλού, ντυμένη με πολυτελή ρούχα και πανάκριβα αλλά κακόγουστα ιταλικά παπούτσια, σε μια χώρα όπου ο μισός πληθυσμός πεθαίνει από την πείνα. Ολα αυτά ως τη στιγμή που ξύπνησε μέσα της η φιλοδοξία για την πολιτική.

«Κυρία Gucci» -Αυτή είναι η Πρώτη Κυρία της Ζιμπάμπουε που έχει ξεζουμίσει το λαό της [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Το 2014 μπήκε επικεφαλής της Λίγκας Γυναικών του κυβερνώντος κόμματος Zanu-PF. Με φουλάρι ή μπερέ στα χρώματα του κόμματος, μιλούσε πάντα στο όνομα του συζύγου της, προέδρου της χώρας. «Οταν ο Θεός αποφασίσει ότι ο Μουγκάμπε θα πεθάνει, θα εμφανίσουμε το πτώμα του ως υποψήφιο, τυλιγμένο με ψηφοδέλτια. Οι άνθρωποι θα ψηφίσουν για το πτώμα του Μουγκάμπε», δήλωσε μια μέρα, αφήνοντας άφωνη την διεθνή κοινότητα.
«Οσο γερνάει ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, τόσο μεγαλώνει η επιρροή της γυναίκας του στις κρατικές υποθέσεις. Σήμερα εκείνη διαχειρίζεται de facto την προεδρία», δηλώνει ο Pedzisai Ruhanya, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας της Ζιμπάμπουε, πεπεισμένος ότι «η Γκέις Μουγκάμπε έχει συνείδηση πως δεν έχει ικανότητες και πως δεν είναι δημοφιλής».

«Κυρία Gucci» -Αυτή είναι η Πρώτη Κυρία της Ζιμπάμπουε που έχει ξεζουμίσει το λαό της [εικόνες] | iefimerida.gr 4
«Κυρία Gucci» -Αυτή είναι η Πρώτη Κυρία της Ζιμπάμπουε που έχει ξεζουμίσει το λαό της [εικόνες] | iefimerida.gr 5


Η Γκρέις ξεκίνησε την άνοδό της ως γραμματέας στην προεδρία της χώρας και έκανε δεσμό με τον γηραλέο Μουγκάμπε, 40 χρόνια μεγαλύτερό της, ενόσω εκείνος ήταν ακόμη παντρεμένος με την πρώτη σύζυγό του, Sally, η οποία στη συνέχεια πέθανε από νεφρική ανεπάρκεια. Ολόκληρη η ζωή της από τότε έγινε αντικείμενο σχολίων και φημών, κυρίως για τα προκλητικά πολυτελή γούστα της. Οι έφοδοί της στα καταστήματα στη Δύση ή στις ασιατικές πρωτεύουσες έγιναν θρυλικές και οι αντίπαλοί της της έβγαλαν το προσωνύμιο «Disgrace» («η ντροπή»).
Η Γκρέις Μουγκάμπε δείχνει να έχει εξασφαλίσει μια ακλόνητη περιουσία: κατέχει πολλές βίλες και διαμερίσματα ανά τον κόσμο, επιχειρήσεις, αγροκτήματα και εκτάσεις που άρπαξε στο πλαίσιο της αγροτικής αναδιανομής, μετά την εθνικοποίηση των εκτάσεων των Λευκών, και απέκτησε πολλά εκατομμύρια ευρώ, μετά από παράνομη πώληση διαμαντιών.

«Κυρία Gucci» -Αυτή είναι η Πρώτη Κυρία της Ζιμπάμπουε που έχει ξεζουμίσει το λαό της [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Επιχειρηματίας χωρίς ενοχές, με φιλανθρωπικό έργο, αφού χρηματοδοτεί ένα σχολείο και ένα ορφανοτροφείο στην φτωχή αγροτική περιοχή που μεγάλωσε, πολλαπλασιάζει τα σκάνδαλα και τις εκρήξεις θυμού, χωρίς κόμπλεξ. Πριν από τρεις μήνες, στη Νότια Αφρική, προκάλεσε σκάνδαλο και έγινε αντικείμενο μήνυσης όταν γρονθοκόπησε ένα 20χρονο μοντέλο, σε ένα πολυτελές διαμέρισμα του Γιοχάνεσμπουργκ. Η Πρώτη Κυρία βρισκόταν εκεί με τους δύο γιούς της, διάσημοι κι εκείνοι για την έκλυτη ζωή τους. Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής έπνιξε το σκάνδαλο της «Gucci Γκρέις», προκαλώντας με τη σειρά του έκρηξη στη χώρα του.

«Κυρία Gucci» -Αυτή είναι η Πρώτη Κυρία της Ζιμπάμπουε που έχει ξεζουμίσει το λαό της [εικόνες] | iefimerida.gr 7


Δεν ήταν η πρώτη φορά που η σύζυγος του «Γέρικου Λιονταριού» χειροδικούσε, είχε ήδη χτυπήσει δημοσιογράφους στη Σιγκαπούρη, καθώς και το προσωπικό σε ένα αεροδρόμιο της Μαλαισίας. Η τακτική της θυμίζει μπουλντόζα κι όχι παίκτη σκακιού και δείχνει, προς το παρόν, να την ωφελεί. Οταν συγκεντρώνει τους οπαδούς της στα γήπεδα την αποθεώνουν -«Amazing Grace!», ενώ η ίδια δεν ζυγίζει τα λόγια της: «Λέω στον κ. Μουγκάμπε, θα έπρεπε ...να με αφήσει να πάρω τη θέση του!», δήλωσε στην τελευταία συγκέντρωσή της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ