Γερμανία: Δραματική αύξηση του αριθμού των αστέγων – 33% την τελευταία τριετία - iefimerida.gr

Γερμανία: Δραματική αύξηση του αριθμού των αστέγων – 33% την τελευταία τριετία

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην εσφαλμένη κρατική στεγαστική πολιτική σε συνδυασμό με την απόφαση της κυβέρνησης Μέρκελ να ανοίξει το 2015 τα σύνορα της χώρας σε περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες αποδίδει η αρμόδια Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αρωγής Αστέγων (BAG) τη δραματική αύξηση του αριθμού των αστέγων στη Γερμανία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι 440.000 από τους 860.000 αστέγους της χώρας το 2016 ήταν πρόσφυγες, ενώ ο συνολικός αριθμός των αστέγων αναμένεται να εκτιναχθεί το 2018 στα 1,2 εκατομμύρια (περαιτέρω αύξηση της τάξης του 40%).

Ωστόσο, όπως επεσήμανε η BAG, τα δεδομένα δεν καταγράφουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν στους δρόμους, δεδομένου ότι ελήφθησαν υπόψη και οι πρόσφυγες που ζουν σε κοινοτικές κατοικίες και καταφύγια. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επέλεξαν να συμπεριλάβουν αυτούς τους πρόσφυγες στην τελευταία απογραφή τους, καθώς χρειάζονται επίσης στέγαση.

Ο επικεφαλής της BAG, Τόμας Σπεχτ, υπογράμμισε ότι «μολονότι η μετανάστευση επέτεινε δραματικά επί τα χείρω την όλη κατάσταση, δεν αποτελεί το μοναδικό λόγο της έλλειψης στέγης» καθώς η κύρια αιτία είναι η εσφαλμένη κυβερνητική πολιτική στέγασης.

Από το 1990 ο αριθμός των εργατικών κατοικιών σ’ ολόκληρη τη χώρα μειώθηκε κατά 60% σε 1,2 εκατομμύρια καθώς οι δήμοι, οι κρατικές υπηρεσίες και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεχίζουν να πωλούν σε ιδιώτες επενδυτές τα μερίδιά τους. «Αυτές οι πολιτικές κατέστησαν ανέφικτη την προσιτή στέγαση για πολλούς», τόνισε ο Σπεχτ.

Η έλλειψη προσιτών οικονομικά κατοικιών οδήγησε σε μεγάλη αύξηση τις τιμές των ενοικίων, ιδίως όσον αφορά στις γκαρσονιέρες και τα δυάρια. Για να γίνει αντιληπτή η έκταση του προβλήματος αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γερμανία υπάρχουν 17 εκατομμύρια νοικοκυριά ενός ατόμου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ