Ο Μακρόν ανακοίνωσε μέτρα για τα υποβαθμισμένα γαλλικά προάστια - iefimerida.gr

Ο Μακρόν ανακοίνωσε μέτρα για τα υποβαθμισμένα γαλλικά προάστια

Ο Μακρόν επισκέφθηκε το παρισινό προάστιο Κλισί σου Μπουά και συνομίλησε με κατοίκους (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κοινωνικά και οικονομικά μέτρα για τις φτωχότερες γειτονιές της χώρας ανακοίνωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν επιρρίπτοντας στο γαλλικό κράτος την ευθύνη για την εγκατάλειψη στη μοίρα τους των συνοικιών χαμηλών εισοδημάτων, που συμβάλλει στην ενίσχυση του εγχώριου εξτρεμισμού.

Οι φτωχογειτονιές με τις μεγάλες εργατικές κατοικίες στα προάστια των γαλλικών μεγαλουπόλεων, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, έχουν αναδείξει την αδυναμία του κράτους να ενσωματώσει γενιές ολόκληρες μεταναστών και να τους βοηθήσει στην οικονομική επιβίωσή τους.

«Σ’ αυτές τις γειτονιές κλείσαμε σχολεία, περικόψαμε τη βοήθεια προς τους ηλικιωμένους και τη νεολαία, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο δράσης σε άλλες ομάδες, που έφθασαν υποσχόμενες λύσεις για όλα αυτά», είπε ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος σε υπερσυντηρητικές ισλαμικές οργανώσεις. Και πρόσθεσε: «Η ριζοσπαστικοποίηση ανέπτυξε ρίζες επειδή απουσίαζε το κράτος»

Το 2005 τα μπανλιέ του Παρισιού τυλίχθηκαν στις φλόγες της βίας.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε μέτρα για τα υποβαθμισμένα γαλλικά προάστια  | iefimerida.gr 0
Ο Μακρόν ανακοίνωσε μέτρα για τα υποβαθμισμένα γαλλικά προάστια  | iefimerida.gr 1

Καταλύτης ήταν μια σειρά συγκρούσεων μεταξύ νεαρών μεταναστών και της αστυνομίας στο παρισινό υποβαθμισμένο προάστιο του Κλισύ σου Μπουά, που ανέδειξαν την πολιτική διακρίσεων και απομόνωσης του γαλλικού κράτους έναντι των κατοίκων των υποβαθμισμένων προαστίων.

Τα σχέδια του Μακρόν για να αντιμετωπίσει στη ρίζα του τις αιτίες της κοινωνικής και οικονομικής απομόνωσης περιλαμβάνουν την αναδιάρθρωση της χρηματοδότησης για τη στέγαση, την επέκταση του συστήματος παιδικής μέριμνας, τη βελτίωση του δικτύου μεταφορών και την παροχή επιδοτήσεων σε εταιρείες που θα προσλαμβάνουν νέους από συγκεκριμένες περιοχές.

Την τελευταία τριετία σημειώθηκαν μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία. Τον Νοέμβριο του 2015 οπαδοί και μέλη του «Ισλαμικού Κράτους» εξαπέλυσαν σειρά επιθέσεων στο Παρίσι προκαλώντας το θάνατο 130 ανθρώπων. Αρκετούς μήνες νωρίτερα, την ίδια εκείνη χρονιά, ισλαμιστές επιτέθηκαν στα γραφεία του εβδομαδιαίου σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo και σ’ ένα εβραϊκό σουπερμάρκετ, ενώ ένας άλλος οπαδός του ISIS θέρισε στις 14 Ιουλίου 2016 στη Νίκαια μ’ ένα φορτηγό το πλήθος που γιόρταζε την Πτώση της Βαστίλλης σκοτώνοντας 86 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών, Λωράν Νουνιέζ, σχεδόν 18.000 Γάλλοι υπήκοοι περιλαμβάνονται στη λίστα παρακολούθησης για ριζοσπαστικοποίηση κι ο αριθμός τους αυξάνει διαρκώς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ