Ο Γιώργος Παπανδρέου «φωτογράφισε» στήριξη σε Γεννηματά για τον β' γύρο - iefimerida.gr

Ο Γιώργος Παπανδρέου «φωτογράφισε» στήριξη σε Γεννηματά για τον β' γύρο

Φωτογραφία: InTime News
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τις εκλογές της κεντροαριστεράς, για την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και την πρώτη φορά που άκουσε την απειλή περί Grexit την περίοδο της πρωθυπουργίας του, μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ιστορίες», ερωτηθείς για τον πρώτο γύρο των εκλογών για την κεντροαριστερά είπε ότι δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ηγεσία που θα αναδειχτεί.

Εξήγησε, επίσης, τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να μην στηρίξει φανερά κάποιον από τους υποψήφιους για την ηγεσία. Ωστόσο, έδειξε να «φωτογραφίζει» την προτίμησή του προς την Φώφη Γεννηματά καθώς αναφέρθηκε κολακευτικά για εκείνη, ενώ δεν ανέφερε καν το όνομα του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Θέλω να συμβάλω ως εγγυητής αν θέλετε- ήμουν ο τελευταίος πρωθυπουργός που βγήκε με αυτοδυναμία και που βγήκε από το ΠΑΣΟΚ, από το χώρο αυτό. Έχω μια υποχρέωση να συμβάλω προς αυτήν την κατεύθυνση, αυτό θα κάνω» τόνισε ο ίδιος, ερωτηθείς σχετικά με τις εκλογές.

Απαντώντας σε ερώτημα εάν έχει κάποια επιλογή ανάμεσα στους δύο υποψήφιους που αναδείχτηκαν νικητές του πρώτου γύρου, ο κ. Παπανδρέου είπε: «Εγώ θέλω να κρατήσω μια στάση απόστασης, με την έννοια ότι ο ρόλος μου μπορεί να είναι διαφορετικός, γνωρίζω πολύ καλά και τη Φώφη, έχουμε δουλέψει μαζί, και παρά το ότι αργήσαμε σε αυτήν τη διαδικασία ανασυγκρότησης, μπορούσαν προφανώς να έχουν γίνει νωρίτερα κάποια βήματα. Θεωρώ ότι έπαιξε ένα θετικό ρόλο στην διαδικασία αυτή, ένα θετικό πρόσημο, και έχουμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει».

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα περάσουν δέκα χρόνια για να καταφέρει η χώρα να βγει από την επιτροπεία.

Για τον Αλέξη Τσίπρα

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός έστρεψε τα «πυρά» του κατά του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «μακάρι να ήταν αριστερός» και υπενθύμισε ότι την πρώτη χρονιά έφερε «σχεδόν την καταστροφή της χώρας», τα capital controls και χρέωσε την Ελλάδα με 80 δισεκατομμύρια. «Μας πήγε πολύ πίσω, μετά εφάρμοσε ένα μνημόνιο πάρα πολύ σκληρό, θα μπορούσε να ήταν ένα διαφορετικό μείγμα» είπε ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν έχουν εντοπίσει τον «πυρήνα του ελληνικού προβλήματος».

«Ο πυρήνας του ελληνικού προβλήματος είναι, θα αλλάξουμε την εξουσία; Ή θα ελέγξουμε την εξουσία; ΝΔ και Σύριζα θέλησαν απλώς να γίνουν μέρος της νομής της εξουσίας. Εμείς κοντράραμε, ακόμα και τα απλά θέματα, όπως η διαύγεια. Ήταν μια κόντρα μεγάλη απέναντι σε μια αντίληψη του πώς λειτουργεί ένα πολιτικό σύστημα, ένα κρατικό σύστημα. Ο Σύριζα λοιπόν, αντί να έρθει και να πει, ωραία, κι εμείς είμαστε εδώ, να κάνουμε κάποιες προοδευτικές αλλαγές, να δούμε τον πυρήνα του προβλήματος, θέλησαν ουσιαστικά να συμβιβαστούν με το κατεστημένο. Μια λέξη που έφερε ο Ανδρέας Παπανδρέου στην πολιτική ζωή της χώρας το ’81» ανέφερε σχετικά.

Για το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Ερωτηθείς για το άρθρο που έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, στο οποίο αναφερόταν και στον Ανδρέα Παπανδρέου, και στο οποίο ουσιαστικά έλεγε ότι «ότι έκανε ο Ανδρέας το 1974 και το 1981 το κάνει σήμερα ο Τσίπρας», ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Πού το κάνει; Δεν εν βλέπω που το κάνει ο κ. Τσίπρας. Είναι πολύ εύκολο καθένας να καπηλεύεται την ιστορία ενός, που έχει φύγει παλιότερα, και όταν είναι εν ζωή να τον χτυπάνε, διότι μην ξεχνάτε ότι αυτή η παράταξη μαζί με τη ΝΔ τον είχαν κυνηγήσει αμείλικτα τον Α. Παπανδρέου…».

Για το δημοψήφισμα που δεν έγινε το 2011

«Κοιτώντας πίσω, αισθάνομαι ότι θα ήταν πολύ καλύτερα να είχε γίνει το δημοψήφισμα παρότι υπήρχαν πολλοί λόγοι που δεν το έκανα, διότι υπήρχε από παντού αντίδραση, και βεβαίως και μέσα στο κόμμα μου επίσης, άρα μπορεί να μην περνούσε καν στη Βουλή, που θα σήμαινε ότι θα πηγαίναμε σε εκλογές με ένα αρνητικό αποτέλεσμα, όταν εκείνη τη στιγμή είχαμε πάρει το PSI, είχαμε πάρει τη μείωση του χρέους μας κατά 100 δις και ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να εκτελεστεί σχετικά πιο ήπια από ότι έγινε και πολύ πιο γρήγορα» είπε ο κ. Παπανδρέου, ερωτηθείς για το δημοψήφισμα που δεν έγινε το 2011. «Εάν είχαμε πάρει μάλιστα την εντολή, μέσω δημοψηφίσματος, και πιστεύω θα είχαμε αποφύγει την μεγάλη ταλαιπωρία των 6 αυτών ετών και πόσων ακόμα, ουσιαστικά. Άρα…» συμπλήρωσε επίσης.

Για την ελληνική οικονομία

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Παπανδρέου ερωτήθηκε και για πρόσφατη δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την ελληνική οικονομία και την πεποίθηση που εξέφρασε πως ο «εφιάλτης έχει περάσει».

«Το πιστεύω. Εχει περάσει ο εφιάλτης. Ειδικά αν μιλάει για την περιπέτεια ενός γκρέξιτ πχ. που θα ήταν καταστροφική και μετά από όλον τον κόπο που έχει κάνει ο ελληνικός λαός, και τις θυσίες, νομίζω ότι αυτό έχει περάσει. Δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ακόμα, ένα δύσκολο δρόμο. Και εγώ είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύω βαθιά ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες. Αυτά όμως όλα απαιτούν όπως είπα προηγουμένως να φτιάξουμε ένα ευνομούμενο κράτος, ένα κράτος που λειτουργεί σωστά, αξιοποιεί σωστά τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες αλλά και τον πλούτο του ελληνικού λαού, και την περιουσία του ελληνικού λαού, και όταν μιλάμε ενάντια στον πελατειακό καπιταλισμό, όπως τον έχω περιγράψει για την Ελλάδα, είναι ουσιαστικά απέναντι στη λογική ότι ζούμε απέναντι στο νόμο του ισχυρού, τον νόμο της ζούγκλας. Γιατί σε έναν μεγάλο βαθμό αυτό έχει επικρατήσει στη χώρα μας, όποιος είχε το μέσο, όποιος είχε μεγαλύτερη δύναμη, και αυτό σήμαινε σπατάλες, διαφθορά, κακή διαχείριση των πόρων» ανέφερε σχετικά.

Για την απειλή του Grexit

Ερωτηθείς πότε έφτασε για πρώτη φορά σε αυτόν η απειλή του Grexit, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Η πρώτη δήλωση ήταν του κ. Σόιμπλε, τον Μάιο αν θυμάμαι καλά, ή τον Απρίλιο του 2010. Και ήταν πολύ αρνητική δήλωση αυτή, διότι ήταν πριν ζητήσουμε το πρόγραμμα, αλλά είχαμε ξεκινήσει εμείς τις προσαρμογές. Δηλαδή ήταν εποχή που είχαμε κάνει τις πρώτες, είχαμε πάρει τις πρώτες, μεγάλες αποφάσεις και περιμέναμε την στήριξη της Γερμανίας, τη δυναμική στήριξη της Γερμανίας στις αγορές, και άρα διεθνώς, για να μπορούμε να προχωρήσουμε σε μία πιο ήπια αναπροσαρμογή στην Ελλάδα. Βγαίνει λοιπόν ο Σόιμπλε και λέει, «Πρέπει να νομοθετήσουμε τη δυνατότητα στην Ευρωζώνη εξόδου μιας χώρας από το ευρώ. Βεβαίως, η μόνη χώρα που εκείνη τη στιγμή ήταν στο στόχαστρο ήταν η Ελλάδα. Δεν υπήρχαν οι άλλες χώρες. Από τη στιγμή λοιπόν που ο Σόιμπλε βγαίνει και λέει αυτό το πράγμα, δημιουργεί κλίμα στις αγορές ότι δεν υπάρχει στήριξη. Για την Ελλάδα. Άρα λοιπόν η στήριξη την οποία εμείς ζητούσαμε, δεν μας δόθηκε. Όμως το κλίμα γύρω από την πραγματική, πιθανή έξοδο από την Ευρωζώνη, ήταν προς τον Μάιο του 2011. Τότε άρχισαν οι φωνές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, ότι η Ελλάδα είχε δυσκολίες, παρότι η Ελλάδα είχε κάνει σοβαρότατη προσπάθεια και είχε κάνει πολλές αλλαγές».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ